Ga direct naar het onderstaande recept
Over de zoetzuur ingelegde komkommer
Ik had van de week een komkommer gehaald omdat ‘ie in de aanbieding was. Maar waarom eigenlijk? Ik houd namelijk niet echt van komkommer…
Dus wat moest ik ermee? Het leek mij een leuk experimentje om dan maar ingelegde komkommer te maken. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan.
Maar hoe doe je dat? Na een half uurtje gegoogeld te hebben was ik veel verschillende recepten voor ingelegde komkommer, ingemaakte komkommer en zoetzure komkommer tegengekomen. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat deze recepten zeer uiteenliepen wat betreft bereidingswijze.
Sommige recepten gaven aan dat je gewoon azijn over de komkommer moest doen, anderen dat je eerst azijn met water moest koken. Waar één recept aangaf dat je na een kwartiertje kon genieten van de ingelegde komkommer, gaf een ander recept aan dat je 48 uur moest wachten.
Uiteindelijk heb ik er maar mijn eigen draai aangegeven.
En met succes, zo is vanavond gebleken!
Als bijgerecht voor een milde groene curry bleek de ingelegde komkommer namelijk een (letterlijk) verfrissende tegenhanger te zijn.
Zoetzuur ingelegde komkommer recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 5 minuten |
Passieve Tijd | 24 uur |
Porties |
personen
|
- 0,5 komkommer in plakjes
- 1 sjalotje in halve ringen
- 1 rode peper in plakjes
- 1 cm verse gember fijngehakt
- 75 ml water
- 250 ml azijn
- 2 el palmsuiker
- 1 snufje zout
Ingrediënten
Dit kan alvast in een potje
Dit dient gekookt te worden voordat je het toevoegt
|
|
- Snijd de komkommer, het sjalotje, de rode peper en de gember. Doe dit in een potje.
- Verwarm het water met de azijn in een pannetje, doe er een snufje zout bij en breng aan de kook
- Voeg beetje bij beetje suiker toe totdat de smaak van het azijnwater niet meer zo wrang is. Aangezien niet alle azijn even zuur is, kun je nu het beste op jouw eigen smaak afgaan. Ik heb ongeveer twee eetlepels palmsuiker toegevoegd.
- Doe het azijnwater in het potje en zorg ervoor dat de komkommer nét onderstaat met het azijnwater. Draai de deksel er goed op en zet het potje op de kop neer. Als de ingelegde komkommer een beetje is afgekoeld kun je het potje in de koelkast plaatsen.
- Laat 24 uur staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken. En hoop van zegen dat het de volgende dag goed smaakt (vást wel).
In een klein aantal recepten had ik gelezen dat je de komkommerschijfjes als allereerst in een vergiet diende te plaatsen en met zout diende te bestrooien. Dit zou ervoor zorgen dat al het vocht uit de komkommer zou trekken, waardoor de ingelegde komkommer uiteindelijk knapperiger zou zijn.
Dit heb ik dan ook gedaan.
Na een uur was er wel wat sap uit de komkommer getrokken, maar aangezien je de komkommerschijfjes daarna weer in azijnwater plaatst betwijfel ik of het heel veel effect heeft gehad.
Verveel je je, heb je een uurtje langer de tijd en ben je benieuwd naar het resultaat? Dan kun je dit natuurlijk ook doen. Spoel de komkommerschuifjes daarna wel af en dep ze goed droog.
Hoe maak jij ingelegde komkommer?
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!