Milde curry met kip, Chinese kool en yoghurt

Milde Indiase curry met kip, Chinese kool en yoghurt | Gewoon een foodblog!

Heb je zin in een rijkelijk gevulde, gezonde en smaakvolle eenpansmaaltijd waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan? En vind je curry’s lekker? Dan is dit recept voor een milde Indiase curry met kip, Chinese kool en yoghurt iets voor jou! Deze curry:

  • Staat binnen een half uurtje op tafel
  • Bevat iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten
  • Is goed gekruid, maar de yoghurt tempert de hete smaak van het chilipoeder
  • Bevat redelijk veel eiwitten door de combinatie van kip en Griekse yoghurt (of kwark)
  • Is redelijk laag in koolhydraten

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de curry met kip, Chinese kool en yoghurt

Ik zag zojuist dat het al best lang geleden is dat ik een recept op mijn blog heb geplaatst dat niet vegetarisch is. Dat was namelijk dit recept voor kabeljauw korma met kwark (wat toevallig, ook een Indiaas recept) dat ik op 2 juni 2016 online had gezet. Oké, mijn recept voor Chinese kool kimchi van een paar maanden geleden bevatte vissaus dus dat is natuurlijk ook niet vegetarisch. Maar toch: het is lang geleden dat een recept van mij écht een stukje vlees of vis bevatte. Ik eet echter wel zo’n één a drie keer per week vlees; vaak maak ik dan een curry. Lekker makkelijk, voedzaam én je kunt er van alles indoen. Een curry die ik af en toe eet is deze milde Indiase curry met kip, Chinese kool en yoghurt.

Indiase curry met kip, Chinese kool en yoghurt | Gewooneenfoodblog.nl

Geen traditionele Indiase curry

In tegenstelling tot Aloo Gobi Matar en kip dopiaza is dit geen traditionele Indiase curry. Ik noem het alleen ‘Indiaas’ omdat de combinatie van specerijen die ik heb gebruikt mij doen denken aan een Indiase curry. Zo bevat de curry met kip, Chinese kool en yoghurt onder andere chilipoeder, kardemom en garam masala. Ook is het gebruik van yoghurt kenmerkend voor de Indiase keuken. Overigens heb ik magere Franse kwark gebruikt, maar ik vond yoghurt in de titel van het recept beter klinken. Je kunt zelf echter wel yoghurt in plaats van kwark gebruiken. Ik raad dan aan om Griekse yoghurt te gebruiken omdat die meer eiwitten bevat dan normale yoghurt (voor de smaak maakt het niet uit). Je kunt eventueel ook kiezen voor een plantaardige yoghurt of zelfs kokosmelk.

Curry met kipdijfilet

De milde curry met kip, Chinese kool en yoghurt is een redelijk low-budget recept. Vooral als je de kipdijfilet en Chinese kool koopt wanneer ze in de aanbieding zijn (zoals ik). In plaats van Chinese kool kun je overigens ook prima spitskool gebruiken. Ik raad wel aan om kipdijfilet in plaats van kipfilet te gebruiken. Kipdijfilet heeft namelijk meer smaak dan kipfilet en is ook wat malser. Het recept kán natuurlijk wel gemaakt worden met kipfilet.

Curry met kipdijfilet, Chinese kool en yoghurt | Gewooneenfoodblog.nl

Oh, en optioneel met een handje doperwten

Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik er ook wat doperwten doorheen gedaan. Hoewel ik die dingen tot een jaar of twee geleden echt heel vies vond eet ik ze nu regelmatig. Ik heb altijd wel zo’n zak met doperwten in de vriezer liggen en als ik zoiets als een roerbakschotel of curry maakt dan gaat er vaak een handje doorheen. Zo ook door deze Indiase curry met kip, Chinese kool en yoghurt. De doperwten voegen niet alleen een extra smaak toe aan de curry, ook is het een makkelijke manier om nog even vijftig gram extra groenten p.p. aan de maaltijd toe te voegen. Als je er niet van houdt – wat ik kan begrijpen – dan kun je ze natuurlijk weglaten. Ook kun je de doperwten bijvoorbeeld vervangen door wortelen of paprika’s.

Milde curry met kip, Chinese kool, doperwten en yoghurt | Gewoon een foodblog!

Zin in meer Indiase gerechten? Bekijk dan al mijn Indiase recepten. Je vindt daar bijvoorbeeld een recept voor:

Curry met kip, Chinese kool en yoghurt recept

Recept Afdrukken
Milde curry met kip, Chinese kool en yoghurt
Dit is een simpel recept voor een rijkelijk gevulde curry. De curry bevat per persoon onder andere 100 gram kipdijfilet, 300 gram groenten (inclusief tomatenblokjes) en 75 gram yoghurt of kwark. Serveer de curry bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of naan. Vind je een gerecht al gauw iets te pittig? Halveer dan de aangegeven hoeveelheid cayennepeper en/ of voeg deze pas toe als je tomatenblokjes en yoghurt hebt toegevoegd aan de curry. Vanaf dat moment kun je namelijk pas echt bepalen hoe de curry smaakt.
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd de kipdijfilets in blokjes (niet te klein, want dan worden ze sneller droog). Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Snipper de kleine sjalotjes. Hak zowel de knoflook als verse gember fijn (of gebruik een knoflookpers).
  2. Verhit een laagje kokosolie of een andere olie naar keuze in een wok, wadjan of hapjespan die je af kunt dekken met een deksel. Voeg de knoflook, sjalotjes en gember toe. Fruit deze ingrediënten op laag vuur gedurende een minuutje of vijf. Voeg dan kurkuma, gemalen korianderzaad, gemalen komijnzaad, gemalen kardemom, paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak deze ingrediënten een minuutje mee.
  3. Zet het vuur hoger en voeg de stukjes kipdijfilet toe. Meng de kipdijfilets goed door de specerijen heen en bak de kipdijfilets vijf minuten onder voortdurend roeren. Roerbakken, dus.
  4. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak ook deze een minuutje mee. Voeg dan de tomatenblikjes, de yoghurt of kwark en de kippenbouillon toe. (Ik snijd zelf gewoon een klein stukje van zo'n bouillonblokje af en vermeng dat met 100 milliliter water.) Breng het aan de kook met een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip zachtjes een minuut of drie garen. Voeg de Chinese kool en de garam masala toe, roer alles goed door elkaar, zet de deksel terug op de pan en laat de curry vijf minuten zachtjes pruttelen. Eventueel zou je ook nu pas de cayennepeper toe kunnen voegen zodat je meer controle hebt over de pittigheid van de curry. Voeg bij de laatste minuut de doperwten toe.
  5. Serveer de curry bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of naan.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *