Pittige snijbonen met gehakt en pinda’s

Pittige snijbonen met gehakt en pinda's | Gewooneenfoodblog.nl!

Houd je van pittig eten, vind je snijbonen lekker en ben je op zoek naar een eenvoudige wokschotel die je snel op tafel kunt zetten? Dan is dit recept voor pittige snijbonen met gehakt en pinda’s (of cashewnoten) iets voor jou!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de pittige snijbonen met gehakt en pinda’s

Ik zat eerlijk gezegd héél even te twijfelen of ik dit recept wel met je zou delen. Het gerecht is namelijk niet heel inventief of echt bijzonder. Dat blijkt ook wel aan het ingrediëntenlijstje dat voor mijn doen zeer beperkt is. Het bevat zelfs maar één soort groente, terwijl ik normaal gesproken toch minstens twee verschillenden groenten in mijn gerechten probeer te verwerken! (Ik tel de sjalotjes en de knoflook die erin zitten nu niet mee.) Dat gezegd hebbende: de pittige snijbonen met gehakt en pinda’s smaakt goed en dat is toch het belangrijkste. Bovendien is het met recht een aanvulling op mijn categorie met snelle en simpele recepten!

Een beetje zoals pittige Indonesische boontjes, maar dan anders

De basis van dit gerecht is het recept voor pittige Indonesische sajoer boontjes geweest. Maar dan met snijbonen in plaats van sperziebonen. En met gehakt erbij zodat het gerecht een meer complete maaltijd is. Ook heb ik de kokosmelk achterwege gelaten en worden de snijbonen gewokt in plaats van gekookt. Hm, bij nader inzien lijken de recepten toch niet zoveel meer op elkaar (… behalve dat beide gerechten van groene bonen en sambal gemaakt worden).

Sambal gehakt en snijbonen met pinda's | Gewooneenfoodblog.nl

Pittige snijbonen met gehakt en pinda’s hebben een zoete ondertoon

Voor dit gerecht heb ik sambal manis gebruikt. In vergelijking met de bekendere sambal oelek is dat een mildere en zoetere sambal. Aangezien er anderhalve eetlepel van gebruikt wordt zijn de pittige snijbonen met gehakt en pinda’s nog wel pittig, maar niet té scherp van smaak. Daarbij bevat het gerecht ook wat ketjap manis (zoete sojasaus). Het is dan ook een pittige roerbakschotel met een zoete ondertoon.

Heb je geen sambal manis in huis, maar wel sambal oelek? Dan zijn je eventueel ook sambal oelek kunnen gebruiken. In plaats van de anderhalve eetlepel per persoon zou je dan één eetlepel of 0.75 eetlepel kunnen gebruiken en wat extra suiker kunnen toevoegen zodat het gerecht toch de zoetere smaak krijgt. Oh, en het soort ketjap manis dat je gebruikt is ook van invloed op de uiteindelijke smaak van het gerecht. Zelf gebruik ik de ketjap manis van het merk ABC in plaats van bijvoorbeeld Conimex. Die van ABC bevat namelijk ruim twee keer zo weinig zout, dus dat proef je ook. In mijn eerdere recept voor telor kecap (eieren in ketjapsaus) ben ik daar iets dieper op ingegaan.

Extra groenten die je eventueel kunt toevoegen aan de sambal snijbonen

Wil je een beetje variatie aanbrengen in dit gerecht (op het gebied van textuur en smaak)? Dan kun je er een tweede groente aan toevoegen. Dit gerecht bevat 200 gram snijbonen, dus je kunt er nog 50 gram van een tweede groente aan toevoegen zodat je op de aanbevolen 250 gram groente zit. Natuurlijk kun je ook de hoeveelheid snijbonen verminderen en die hoeveelheid vervangen door een andere groente. Enkele groenten die bij de pittige snijbonen met gehakt en pinda’s passen zijn:

  • Wortelen (julienne gesneden)
  • Courgette (julienne gesneden)
  • Champignons (in plakjes gesneden)
  • Bleekselderij (in schuine reepjes gesneden)
  • Spitskool (in reepjes gesneden)
  • Bloemkool (in kleine roosjes)
  • Mais
  • Taugé
  • Waterkastanjes (in plakjes gesneden)

Met uitzondering van de taugé kun je al deze groenten tegelijkertijd met de snijbonen aan de wokschotel toevoegen. Voeg de taugé, indien je die gebruikt, tegelijkertijd met de pinda’s toe. Nog één laatste tip: serveer het gerecht met iets fris zoals atjar of zoetzuur ingelegde komkommer!

Rijst met pittige snijbonen, gehakt en pinda's | Gewoon een foodblog!
Omdat het gerecht toch een beetje geïnspireerd is door de Indonesische keuken: Selamat makan!

Recept pittige snijbonen met gehakt en pinda’s

Recept Afdrukken
Pittige snijbonen met gehakt en pinda's
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Pittige saus
Optioneel
Maaltijd Diner
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Pittige saus
Optioneel
Instructies
  1. Snijd de snijbonen in schuine reepjes (of koop zo'n zak voorgesneden snijbonen). Snipper twee kleine sjalotjes of één grote sjalot. Hak het teentje knoflook fijn. Zet een wok op het vuur en verhit een laagje olie op middellaag vuur. Fruit de sjalot en knoflook gedurende twee minuten onder voortdurend roeren.
  2. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus door elkaar. Voeg eventueel nog wat limoensap of suiker toe als je het mengsel te pittig vindt. (Óf maak het pittiger door een beetje cayennepeper toe te voegen.) Doe de saus bij de gefruite sjalot en knflook. Roer alles goed door elkaar en laat het een seconde of twintig pruttelen.
  3. Voeg het gehakt toe aan de wok, meng alles goed door elkaar en zet het vuur hoog. Wok het gehakt in drie minuten goudbruin en gaar onder voortdurend roeren.
  4. Voeg de snijbonen toe en roerbak het gerecht nog een minuut of zes a zeven op een middelmatig vuurtje (totdat de snijbonen de gewenste bite hebben). Als je ze in dunne reepjes hebt gesneden, dan hoeven ze niet zo lang te garen. Voeg - als de snijbonen zo goed als gaar zijn - de pinda's toe. Meng alles goed door elkaar en roerbak het gerecht nog dertig seconden.
  5. (Houd je van snijbonen waarop je niet hoeft te kauwen? In plaats van ze te roerbakken kun je eventueel een klein laagje water toevoegen aan de wok nadat je de snijbonen hebt toegevoegd en alles door elkaar hebt geroerd. Plaats vervolgens een deksel op de wok smoor ze op die manier in tien tot vijftien minuten gaar.)
  6. Serveer het gerecht met gekookte rijst of noedels naar keuze. Strooi er voor het serveren eventueel nog wat gesneden bosui en Spaanse peper overheen. Zoiets als gefrituurde uitjes of seroendeng past er ook prima bij, mocht je dat in huis hebben.
Notities

Serveertips

Serveer het gerecht met iets fris zoals atjar en/ of zoetzuur ingelegde komkommer.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

10 antwoorden op “Pittige snijbonen met gehakt en pinda’s”

  1. heerlijk recept van snijbonen, gehakt en pinda’s
    ik heb er nog ’n paar Lombok’s bij gedaan maar niet iedereen lust erg pittig.
    ik heb bij Tjin in Amsterdam laatst ABC kecap minder zoet gekocht. Bevalt erg goed.
    zoet kan ook vaak te overheersend zijn!

    Gr. Wim Pothoff

    1. Bedankt voor je bericht! En die ketjap van ABC kende ik nog niet, maar een minder zoete ketjap manis klinkt zeker als een waardevolle toevoeging aan mijn voorraadkast. Ik ga binnenkort eens kijken of de toko in mijn dorp het verkoopt!

  2. Hallo Bas

    nog even dit. Niet alleen je recepten maar ook de website en foto’s zien er prachtig en professioneel uit!

    groet, Wim Pothoff

    1. Dankje Wim, dat hoor ik graag!

      Ik ben blij dat de “moeite” die ik erin steek opvalt. Vooral op het gebied van fotografie heb ik nog veel te leren, maar in vergelijking met een jaar geleden zit er (gelukkig) wel een stijgende lijn in de kwaliteit van de foto’s denk ik. Ik ben alleen bang dat ik toch ooit een camera moet kopen, want nu maak ik alle foto’s met m’n telefoon en dat heeft zo z’n nadelen. Maar dat terzijde 🙂

      Hartelijke groet,
      Bas

  3. Dit is ontzettend lekker. Nog lekkerder als je er het volgende als bijgerecht bij eet. Pinda s zonder zout in een droge pan of met enkele druppels olijfolie. Daar kokosmeel en koenjit of kurkuma bij. Alles snel doorroeren op een laag vuur. Let op. Brand snel aan.

    Ine

  4. Heerlijk gesmikkeld van dit recept in een iets minder scherpe variant (iets minder sambal en iets meer citroensap). Naast snijbonen champignons en taugé toegevoegd, en gebakken uitjes. De sidedish met komkommer in een fris-zure dressing (gebruik gemaakt van de mix die bij de wereldgerechten zit, lasagnette) is een perfecte aanvulling. Wij houden die recept erin!
    -Grtz, Chris

  5. Lekker recept, ik heb wel extra lombok toegevoegd. Sojasaus pas na het wokken toegevoegd, is minder goed om het te verhitten. Wat ik miste, en zeker volgende keer zal toevoegen, is een beetje bouillonpoeder en kruidnagel. Vooral dat laatste zal denk ik de smaak zeker nog wat ophalen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *