Rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie

Rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een vegetarische curry met Indiase smaken? Dan is deze rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie iets voor jou!

  • De curry is lactosevrij, glutenvrij en veganistisch.
  • De curry barst van de smaak, maar is niet zo pittig (ook al kun je daar zelf verandering in brengen).
  • Linzen zijn een bron van vezels, plantaardige eiwitten en complexe koolhydraten.
  • De zoete aardappelen en de spinazie zorgen voor een goede dosis vitamines en mineralen.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie

De afgelopen tijd heb ik meerdere malen een salade gegeten (zoals de salade Niçoise,  witlofsalade en Griekse couscous salade) en op zich smaakt mij dat prima. Maar ik geef toch écht de voorkeur aan zoiets als een curry.  Zo’n koude salade kan in mijn ogen namelijk niet op tegen een warm, kruidig en rijkelijk gevuld eenpansgerecht. Na het maken van deze simpele vegetarische rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie is dat wederom bevestigd.

Eenpansgerecht: Rode linzen met zoete aardappelen en spinazie | Gewooneenfoodblog.nl

Indiase linzen curry met zoete aardappelen en spinazie

Aangezien linzen veel gebruikt wordt in de Zuid-Aziatische keukens (waar linzen ‘dal’ of ‘dhal’ worden genoemd) heb ik ervoor gekozen om de rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie een Indiase touch te geven. Enkele ingrediënten die je in dit recept terugvindt en die de smaak bepalen zijn dan ook gemberwortel, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma en mosterdzaad. Daarnaast worden tomaten, venkelzaad, knoflook, een sjalotje en wat gedroogde chilipepers gebruikt.

Kruidig, niet zo pittig

Als je dit recept aanhoudt, dan is de vegetarische rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie vrij mild van smaak. Zoals je ziet worden er betrekkelijk veel specerijen gebruikt waardoor de curry lekker kruidig is, maar het is niet echt heel spicy. Dat komt door het gebruik van hele gedroogde chilipepers. Doordat ik de pepers heel heb gelaten geven ze wel hun smaak af, maar kun je ze er naderhand weer uithalen. Daarbij zijn gedroogde pepertjes niet alleen scherp, ook hebben ze een ietwat rokerige en zoetige smaak. Dit in tegenstelling tot de in your face hitte van verse pepers.

Rode linzen, zoete aardappelen en spinazie curry | Gewooneenfoodblog.nl

Turn up the heat

Als je van spicy houdt, dan kun je dit recept natuurlijk gemakkelijk pittiger maken. Snijd de gedroogde pepers bijvoorbeeld fijn van tevoren en voeg ze (al dan niet met de zaadjes) op die manier toe aan de curry. Ook kun je de gedroogde pepers naderhand, nadat ze in zijn geheel zijn meegekookt, fijnsnijden en over de rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie strooien. En/ of voeg tegelijkertijd met de specerijen een snufje cayennepeper toe. Uiteraard kun je ook verse pepers in plaats van gedroogde pepers gebruiken (naar smaak).

Linzen met rijst: dal bhat

Ik heb de linzen curry geserveerd met rijst. Linzen met rijst wordt ‘dal bhat‘ genoemd (bhat betekent namelijk rijst). In plaats van rijst kun je uiteraard ook kiezen om er een brood zoals naan, chapati of roti bij te serveren. Óf je doet het allebei, ook lekker.

Dal Bhat: Linzen met rijst | Gewooneenfoodblog.nl

Recept rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie

Recept Afdrukken
Rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Indiaas
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Aziatisch, Indiaas
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verhit een laagje olie in een hoge pan en zet de warmtebron hoog. Voeg de mosterdzaadjes en de gedroogde chilipepers toe. Bak deze ingrediënten tot de mosterdzaadjes beginnen te springen, temper het vuur en voeg het gesnipperde sjalotje en de knoflook toe. Fruit deze ingrediënten totdat de sjalotjes glazig zijn (zo'n vier minuten). Voeg dan de verse gember en de specerijen toe (gemalen venkelzaad, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en kurkuma) en bak deze ingrediënten nog een minuutje mee.
  2. Voeg de zoete aardappelen toe en bak ze kort mee onder voortdurende roeren totdat de zoete aardappelen met het specerijenmengsel zijn bedekt. Voeg dan de tomatenblokjes toe, evenals de groentebouillon (of water), en breng alles aan de kook. Voeg de rode linzen toe, roer alles goed door elkaar en kook de rode linzen en de zoete aardappelen op laag vuur in vijftien a twintig minuten gaar.
  3. Voeg de spinazie toe wanneer de rode linzen en de zoete aardappelen gaar zijn. Roer alles door elkaar en laat de spinazie een minuutje meekoken zodat de spinazie een beetje slinkt. Voeg tot slot de garam masala toe en breng optioneel verder op smaak met peper en zout.
Notities

Linzen wassen?

In veel recepten zie je staan dat je de linzen eerst moet wassen voordat je ze gebruikt omdat er nog steentjes in kunnen zitten. Waarschijnlijk zal dat niet nodig zijn bij de linzen die je bijvoorbeeld in een supermarkt kunt kopen (tenzij het echt op de verpakking staat aangegeven). Was de linzen van tevoren indien je daar behoefte aan hebt. Het kan natuurlijk geen kwaad om het zekere voor het onzekere te nemen.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

5 antwoorden op “Rode linzen curry met zoete aardappelen en spinazie”

  1. Hoi Bas,
    Dit recept lijkt me erg lekker! Ik vroeg me alleen af wat voor linzen je gebruikt?
    Komen deze uit blik of zijn het gedroogde linzen (die je normaal gesproken eerst moet laten weken en dan koken).
    Groetjes Minke

    1. Hi Minke,

      Bedankt voor je bericht! Ik heb gedroogde rode splitlinzen gebruikt voor deze curry. Op de verpakking ervan staat niets over het weken van de linzen, dus ik heb er destijds eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan dat dat misschien nodig was. Ik heb zojuist echter even snel gezocht met Google naar “rode linzen weken” en voor zover ik heb kunnen zien hoeven deze linzen ook niet eerst geweekt te worden. Overigens zou je ook prima linzen uit blik kunnen gebruiken; voeg ze dan toe wanneer de zoete aardappelen zo goed als gaar zijn.

      Mocht je het recept maken, dan ben ik benieuwd wat je ervan vindt!

      Groetjes,
      Bas

  2. Net het bovenstaande recept gemaakt..
    Het was heerlijk..ik had alleen niet alle kruiden los…en er couscous kruiden ingedaan..hier zit ongeveer t zelfde in

    En er nog verse koriander en gerapte limoen ingedaan..

    Zeker voor herhaling vatbaar !

    1. Hi Cynthia,

      Bedankt voor je bericht! Ik ben blij dat de rode linzen curry je gesmaakt heeft. Couscous kruiden klinken als een prima alternatief voor al die losse specerijen. De toevoeging van geraspte limoen klinkt ook erg lekker! Ik had er zelf niet aan gedacht, maar een frisse toevoeging aan zo’n curry als dit is altijd een goed idee.

  3. Vandaag het recept gemaakt. Heel erg lekker, ik had nog wat flespompoen over en die samen met de zoete aardappel gebakken. Ook lekker. De spinazie was echt een uitstekende aanvulling. Ook leuke kleur erbij. Ga ik vaker maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *