Rode pesto maken van zongedroogde tomaten

Rode pesto van zongedroogde tomaten | Gewooneenfoodblog.nl

Wil je zelf rode pesto maken van zongedroogde tomaten? Dan is dit recept iets voor jou! Dit is een simpel basisrecept, maar je kunt er eventueel nog ingrediënten als geroosterde paprika’s of een rood pepertje aan toevoegen als je dat lekker vindt. In het recept geef ik enkele voorbeelden van veranderingen die je kunt aanbrengen. Ook het basisrecept voor zelfgemaakte rode pesto van zongedroogde tomaten smaakt dankzij de verse ingrediënten echter al beter dan de (meeste) potjes die je kunt kopen!

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de rode pesto van zongedroogde tomaten

Het stond een tijdje op mijn planning om een rode pesto recept te maken. Ik had de zongedroogde tomaatjes maanden terug al in huis gehaald, evenals het benodigde basilicumplantje. De basilicum had ik echter voor andere doeleinden gebruikt en het plantje bloeide daarna niet meer helemaal op. Ik heb duidelijk geen groene vingers. Toen ik van de week een idee had voor een gerecht waarin ik rode pesto wilde verwerken schoot mij opeens te binnen dat ik daar nog stééds geen recept van op de blog had geplaatst. Gelukkig had ik alle ingrediënten voor de rode pesto met zongedroogde tomaatjes voor de verandering wél in huis. Ik heb dus wat fotootjes van de bereiding gemaakt zodat ik eindelijk dit recept heb kunnen maken!

Rode pesto van zongedroogde tomaten | Gewoon een foodblog!

Rode pesto ingrediënten

Zoals ik al in mijn recept voor spinazie pesto met peterselie schreef is er voor een traditionele groene pesto een officieel recept (wel in het Italiaans). Dat is niet het geval met rode pesto. Zongedroogde tomaten zijn wel een veelgebruikt ingrediënt in een rode pesto, maar voor de rest kun je er van alles aan toevoegen. Mijn recept is heel erg basic en is gebaseerd op de ingrediënten die je ook gebruikt in een klassieke groene pesto. Ik heb daar alleen zongedroogde tomaten aan toegevoegd en de hoeveelheid basilicum flink verminderd. Om dit recept te maken heb je deze ingrediënten nodig:

  • Zongedroogde tomaten
  • Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • Pijnboompitten
  • Knoflook
  • Basilicum
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout
  • Citroensap

Rode pesto maken #1 | Gewooneenfoodblog.nl

Variaties op dit rode pesto recept

Dit basisrecept voor rode pesto met zongedroogde tomaten kun je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. In plaats van pijnboompitten kun je voor andere pitten of noten kiezen, je kunt gerust andere kaas gebruiken en ook met de kruiden kun je variëren. Houd je van een beetje pit? Voeg dan wat cayennepeper of een Spaanse peper toe aan jouw zelfgemaakte rode pesto. Of vind je geroosterde paprika’s lekker? Voeg dan twee geroosterde paprika’s (al dan niet uit pot) toe. Hieronder volgen enkele ingrediënten die je kunt gebruiken als je een iets ander soort rode pesto wilt maken:

  • Walnoten, cashewnoten of hazelnoten in plaats van pijnboompitten
  • Zonnebloempitten in plaats van pijnboompitten
  • Een halve fijngehakte Spaanse peper
  • Een halve theelepel cayennepeper
  • Een of twee geroosterde paprika’s
  • Een halve eetlepel tomatenpuree voor een meer intense tomatensmaak
  • Een theelepel gedroogde oregano in plaats van verse basilicum
  • Een theelepel gedroogde majoraan in plaats van verse basilicum
  • Een eetlepel verse peterselie in plaats van basilicum
  • Een eetlepel ricotta in plaats van Parmezaanse kaas of Grana Padano

Overigens kun je verschillende soorten zongedroogde tomaten gebruiken om de rode pesto mee te maken. Je kunt bijvoorbeeld de zongedroogde tomaten in olie uit een pot gebruiken. Aan deze tomaatjes worden meestal ook knoflookteentjes, kappertjes en allerlei kruiden toegevoegd, dus er zit al wat meer smaak aan. Je kunt echter ook de zongedroogde tomaten gebruiken die in een zakje verkocht worden. Deze zijn wel écht gedroogd, dus die kun je het beste eerst een half uurtje tot een uurtje wellen in warm water. Ik heb gekozen voor die ‘droge’ zongedroogde tomaten, maar je kunt prima de tomaatjes in olie gebruiken.

Rode pesto maken #2 | Gewooneenfoodblog.nl

Hoe gebruik je de zelfgemaakte rode pesto?

Je kunt de zelfgemaakte rode pesto gebruiken in een pastarecept waar de groene variant gevraagd wordt. Natuurlijk kun je een eetlepel of twee van de pesto ook door rode pastasauzen, door Italiaanse ovenschotels of door een soep zoals minestrone (Italiaanse groentesoep) doen. In mijn recept voor kip met mozzarella en tomatensaus bijvoorbeeld zou je een eetlepel van de rode pesto over de kip kunnen smeren voordat je de mozzarella erop legt. Je kunt de rode pesto tevens serveren tijdens een borrel met wat toastjes of stokbrood. Het is tevens lekker om het tijdens de lunch of als tussendoortje op zoiets als een rijstwafel te smeren. Laatst had ik een courgette opgebakken en daar een eetlepel van de pesto doorheen gedaan, dat smaakte ook prima! Een andere optie is om een eetlepel op een gebakken visje te smeren om er wat smaak aan te geven.

Courgette en kabeljauw met rode pesto | Gewooneenfoodblog.nl
De pesto door de courgette en op de kabeljauw. Te veel van het goede? Nee joh.

Recept rode pesto van zongedroogde tomaten

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Rode pesto maken van zongedroogde tomaten
Dit is een simpel basisrecept voor zelfgemaakte rode pesto van zongedroogde tomaten. Je kunt er zowel zongedroogde tomaten in olie uit zo'n potje voor gebruiken als zongedroogde tomaten uit een zakje die écht droog zijn. Kies je voor de zongedroogde tomaatjes in olie? Laat deze dan goed uitlekken. Kies je voor de echt 'droge' zongedroogde tomaten? Week die dan eerst een half uurtje tot een uurtje in warm water zodat ze wat zachter worden. Bewaar het water, want daar zit een beetje smaak aan en daarmee kun je de pesto verdunnen. (Bovendien scheelt dat weer wat calorieën doordat je er minder olijfolie doorheen hoeft te doen.)
Maaltijd Tussendoortjes
Keuken Italiaans
Prep Tijd 10 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
Maaltijd Tussendoortjes
Keuken Italiaans
Prep Tijd 10 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak je dit recept met de 'droge' zongedroogde tomaten? Breng dan een laagje water aan de kook, leg de zongedroogde tomaten erin en haal de pan van het vuur. Laat de zongedroogde tomaten vervolgens een half uurtje (of langer als je geen haast heb) weken in het warme water. Haal de gedroogde tomaten uit het water als ze wat zachter zijn geworden en bewaar het water; daar zit wat tomatensmaak aan en daarmee kun je de rode pesto verdunnen. Maak je het recept echter met zongedroogde tomaten in olie? Laat deze dan gewoon goed uitlekken.
  2. Zet een pannetje op hoog vuur en rooster de pijnboompitten in een droge pan gedurende een minuut of drie (totdat ze een beetje bruin worden). Rasp ondertussen de Grana Padano of Parmezaanse kaas. Doe de basilicum, de kaas, de geroosterde pijnboompitten en de knoflook in een blender of foodprocessor en mix totdat er een pasta ontstaat. Je kunt eerst de helft van de knoflook toevoegen als je vindt dat (rauwe) knoflook snel overheerst. Doe het citroensap erbij, evenals twee eetlepels olijfolie, en mix dit goed door elkaar. Voeg vervolgens twee tot vier eetlepels van het water waarin de zongedroogde tomaten hebben geweekt erbij (totdat er een smeuïge pesto ontstaat). In plaats daarvan kun je ook twee tot vier eetlepels extra olijfolie gebruiken of gewoon water. Breng de rode pesto tot slot verder op smaak met zwarte peper en zeezout.
  3. Wil je ook andere ingrediënten zoals een Spaanse peper of geroosterde paprika toevoegen? Doe dat dat gelijk met de zongedroogde tomaten (en die andere ingrediënten) zodat ze goed vermalen worden. Zoiets als cayennepeper of een gedroogd kruid kun je ook pas beetje bij beetje op het laatst toevoegen samen met de peper en zout zodat je meer controle over de smaak van de pesto hebt.
Notities

Mogelijke extra ingrediënten of vervangende ingrediënten die je kunt gebruiken:

  • Walnoten, cashewnoten of hazelnoten in plaats van pijnboompitten
  • Zonnebloempitten in plaats van pijnboompitten
  • Een halve fijngehakte Spaanse peper
  • Een halve theelepel cayennepeper
  • Een of twee geroosterde paprika's
  • Een halve eetlepel tomatenpuree voor een meer intense tomatensmaak
  • Een theelepel gedroogde oregano in plaats van verse basilicum
  • Een theelepel gedroogde majoraan in plaats van verse basilicum
  • Een eetlepel verse peterselie in plaats van basilicum
  • Een eetlepel ricotta in plaats van Parmezaanse kaas of Grana Padano
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *