Ga direct naar het onderstaande recept
Over de rucolapesto
Ik had nog een vol zakje rucola van 75 gram over van Tweede Kerstdag waarvan de t.h.t. datum met een dag was overschreden. Een mooi moment dus om er gebruik van te maken! Maar wat doe je als je geen zin hebt om een salade te eten en toch zo’n hoeveelheid rucola wilt opmaken? Dan maak je er een simpele rucolapesto (of is het rucola pesto?) van.
Wanneer mensen het over pesto hebben, dan bedoelen zij meestal pesto alla Genovese. Dit is namelijk de traditionele – en meest bekende – pesto. Pesto alla Genovese wordt gemaakt van olijfolie, basilicum, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas en/ of pecorino kaas. Met deze pesto kun je veel gerechten maken, waaronder de populaire pasta pesto. Ook vind je ‘m terug op pizza’s en op 99% van de carpaccio salades (soms verdund met extra olijfolie zodat er een pestodressing ontstaat).
Heb je echter zin om een keer een andere pesto maken? Dat is heel gemakkelijk. Je hoeft er enkel wat ingrediënten aan toe te voegen of enkele ingrediënten te vervangen om er iets anders van te maken. Gebruik bijvoorbeeld een ander kruid of een groente in plaats van de basilicum. Ook kun je de pijnboompitten vervangen door noten zoals amandelen, walnoten en pecannoten. Een bekende variant is deze pesto di rucola, ofwel rucolapesto.
Het hoofdbestandsdeel van een rucolapesto is, je raadt het al, rucola. Voor de rest is er geen vaststaand recept. Ik heb, net zoals bij een traditionele ‘alla Genovese’, knoflook en olijfolie toegevoegd. De pijnboompitten heb ik echter vervangen door walnoten. Ik heb ervoor gekozen om de basilicum weg te laten en de pesto helemaal op basis van rucola te maken. Als je dat wilt (en je al basilicum in huis hebt), dan kun je ervoor kiezen om er wel wat basilicum toe te voegen. Houd dan een verhouding van ongeveer 2/3e rucola en 1/3e basilicum aan. Bij een rucolapesto wil je namelijk dat de rucola de basilicum overheerst, anders is het z’n naam eigenlijk niet waard!
Gebruik de rucolapesto om bijvoorbeeld een pasta pesto di rucola te maken. Terwijl je de pasta (zoals spaghetti of tagliatelle) kookt maak je even snel de pesto door alle ingrediënten in een keukenmachine te doen en het apparaat aan te zetten. Giet de pasta een minuutje voordat deze al dente is af, maar bewaar wat kookvocht. Doe de pasta terug in de pan, doe er een klein scheutje olijfolie over en voeg een flinke eetlepel of twee van de pesto toe. Voeg daarna enkele eetlepels kookvocht toe om er een pestosaus van te maken. Hussel alles goed door elkaar en laat de pasta kort nagaren in de saus. Breng tot slot op smaak met peper en zout, strooi er nog wat kaas en walnoten over en voilà: simpele pasta pesto di rucola. Je kunt daar uiteraard nog meer ingrediënten aan toe die je lekker vindt, zoals cherrytomaatjes, uien, champignons en/ of gegrilde kipfilet.
Je kunt de rucolapesto ook gebruiken als gezonde spread op een broodje, cracker of rijstwafel. Of maak een wrappizza waarbij je de wrap insmeert met de pesto. Ook is het lekker op gekookte aardappelen, op een omelet of door rucolasoep. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Rucolapesto recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
|
- 75 gram rucola
- 30 gram Parrano (of Parmezaanse kaas)
- 40 gram walnoten geroosterd
- 1 teentje knoflook (een klein teentje)
- 6 el olijfolie extra vierge
- 1,75 el citroensap
- peper en zout naar smaak
Ingrediënten
|
|
- Rooster de walnoten in een droge pan op middelhoog vuur gedurende twee minuten. Vermaal ondertussen alvast de rucola, knoflook en kaas in een keukenmachine of hakmolen. Laat de walnoten kort afkoelen, doe ze bij de andere ingrediënten en zet het apparaat weer aan. Laat de keukenmachine draaien totdat alle ingrediënten goed fijn zijn. Voeg de citroensap toe en breng de pesto op smaak met een klein beetje zout en peper. Voeg dan beetje bij beetje de olijfolie toe totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
- Je kunt eventueel eerst de helft van de aangegeven hoeveelheid knoflook toevoegen en de pesto afmaken tot het punt waarop je de olijfolie toevoegt. Knoflook heeft namelijk al snel de neiging om te overheersen en het zou zonde zijn als je enkel knoflook proeft. Proef de pesto dus en bepaal voor jezelf of je de rest van de knoflook er ook bij wilt doen. Ditzelfde geldt voor de citroensap.
In heb ervoor gekozen om de Nederlandse kaas Parrano te gebruiken in plaats van de traditionele Parmezaanse kaas. De kaas is niet alleen goedkoper, ook heeft de kaas een lichte notensmaak waardoor de kaas goed past bij de rucola. Je kunt uiteraard zelf wel Parmezaanse kaas gebruiken als je dat wilt. Ook zal Grana Padano een goede vervanging voor de Parrano zijn.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!