Telor kecap (Eieren in ketjapsaus)

Telor Kecap recept (Eieren in ketjapsaus) | Gewooneenfoodblog.nl

Vind je gekookte eieren lekker? En houd je van de Indonesische keuken? Dan is dit telor kecap recept waarschijnlijk wel iets voor jou! Telor kecap is namelijk een Indonesisch gerecht, bestaande uit eieren in ketjapsaus. Het gerecht:

  • Is heel makkelijk om te maken
  • Wordt gemaakt van ingrediënten die je wellicht allemaal in huis hebt
  • Kun je zo pittig (of juist onpittig) maken als je zelf wilt
  • Is mogelijk glutenvrij, afhankelijk van de ketjap manis die je gebruikt

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de telor kecap (eieren in ketjapsaus)

Een tijd terug, eind november 2015, plaatste ik een recept voor eieren in een pittige saus van sambal (sambal goreng telor). Telor kecap (ook geschreven als telur kecap) is de zoete tegenhanger daarvan. Dit zijn namelijk eieren in een saus gemaakt van ketjap manis.

Serveer de telor kecap bijvoorbeeld met…

Net zoals de eieren in de pittige sambal saus dat zijn, kunnen ook deze eieren in ketjapsaus onderdeel zijn van een Indonesische rijsttafel. Ik heb het echter gewoon een aantal keer gegeten als vervanging voor vlees of vis bij een Aziatisch getinte avondmaaltijd. Serveer de telor kecap bijvoorbeeld met rijst of mie en zoiets als Indonesische pittige sperzieboontjes, kruidige sperziebonen met tomaat of groenten gekookt in kokosmelk (sajoer lodeh). Wil je een avondmaaltijd eten die relatief weinig calorieën bevat? Combineer de eieren dan met een simpele nasi goreng gemaakt van bloemkool. Waar je de eieren in ketjapsaus ook bij serveert, een frisse zoetzuur ingelegde komkommer smaakt er altijd goed bij.

Telor Kecap (Eieren in ketjapsaus) | Gewoon een foodblog!

Voor hoeveel personen is dit telor kecap recept?

Wanneer ik een eiergerecht maak, dan gebruik ik meestal drie eieren per persoon. Ik dénk dat dat stamt uit de tijd dat ik in de horeca werkte en zowel voor een uitsmijter als omelet drie eieren diende te gebruiken. Voor dit recept gebruikte ik zes eieren en heb ik aangegeven dat het voor twee personen is, maar wellicht dat je zelf genoegen neemt met twee eieren, anderhalf ei of slechts één ei per persoon. Het ligt er ook een beetje aan wat je er allemaal bij eet, natuurlijk.

De ene ketjap is de andere niet

Welke ketjap je gebruikt is – logischerwijs – zeer bepalend voor het eindresultaat van de eieren in ketjapsaus. De ene ketjap is namelijk de andere niet. Voor dit gerecht dien je sowieso ketjap manis te gebruiken (deze is zoeter dan ketjap asin). Het merk dat je gebruikt is echter minstens zo bepalend als het soort ketjap dat je gebruikt. Er zitten namelijk grote verschillen tussen de smaak van de ketjap manis van verschillende merken. Hoewel ik ben “opgegroeid” met de ketjap manis van Conimex, ben ik al enige tijd overgestapt op de ketjap manis van het merk ABC. Dat is een dikke, stroperige en zoete saus terwijl ik mij herinner dat de ketjap manis van Conimex aardig zout en scherp is (en volgens mij ook iets dunner). Ik heb het zojuist gecheckt, en er zit inderdaad ruim twee keer zoveel zout in de ketjap manis van Conimex dan in die van ABC. Die van ABC bevat daarentegen wel veel meer suiker, dus dat is natuurlijk ook niet goed voor je 😉 . Ach ja, zolang als je niet dagelijks een halve fles gebruikt kan het geen kwaad. Toch?

Indonesische telor kecap recept | Gewoon een foodblog!

Gebruik bijvoorbeeld ketjap manis van ABC

Ik zie dat zowel Plus als Albert Heijn de ketjap manis van ABC verkopen. Ook verkopen alle Aziatische toko’s dit merk, evenals goede ketjap manis sausen van andere merken (het merk Kaki Tiga schijnt ook goed te zijn). Je kunt natuurlijk de ketjap manis van Conimex of een ander merk gebruiken voor dit recept, maar in dat geval is de smaak anders en kan de saus ook wat dunner zijn. Voeg dan bijvoorbeeld naar eigen inzicht wat suiker of honing toe als de saus niet zoet genoeg is of wat maizena als de saus te dun is. En nee, ik heb geen aandelen in ABC. Dat zou overigens wel leuk geweest zijn.

Vlak voordat ik dit recept wilde plaatsen zag ik bij de Albert Heijn een andere ketjap manis van Conimex met als etiket iets in de trant van “zoete, dikke ketjap”. Ik heb ‘m even opgezocht en dat is deze (van het merk Bango). Die schijnt ook wel prima te zijn. Bovendien bevat die ketjap manis géén tarwe, in tegenstelling tot van veel andere merken. Indien je een glutenallergie hebt, dan is het de moeite van het proberen waard!

Eieren in ketjapsaus recept | Gewooneenfoodblog.nl
Eieren in ketjapsaus op een bedje van bloemkool nasi goreng

Dit telor kecap recept was al zeven maanden in de maak

In de weken nadat ik het recept voor de sambal goreng telor maakte heb ik een paar keer deze telor kecap gemaakt met de intentie om er een recept voor uit te schrijven. Hoewel de smaak destijds prima was, vond ik vond ik de foto’s van de eieren in ketjapsaus beide keren tegenvallen. Daardoor wilde ik het recept niet op de blog plaatsen, want het gerecht zag er helaas maar grauw en saai uit. (Ik, perfectionistisch? Totaal niet.) Dat die foto’s niet zo bijzonder waren was natuurlijk deels te verwachten. Hoe kleurrijk, mooi en smaakvol ziet zoiets als eieren in een zwartige saus er immers uit?

Na verloop van tijd was ik het gerecht helemaal vergeten en had ik het ook niet meer gegeten. Totdat ik afgelopen weekend eens mijn telefoon op wilde schonen en de oude foto’s van de telor kecap weer tegenkwam. Vol goede moed ben ik aan de slag gegaan in de hoop dat ik dit keer wel een aantal foto’s zou maken die ik blogwaardig vond. Het spreekwoord “driemaal is scheepsrecht” blijkt toch een kern van waarheid te bevatten, want zowaar vond ik deze foto’s van de eieren in ketjapsaus wel oké! Tenminste, in vergelijking met mijn eerste twee pogingen.

Telor kecap: Eerste poging (oude foto)

Recept telor kecap (eieren in ketjapsaus)

Recept Afdrukken
Telor kecap (Eieren in ketjapsaus)
Telor kecap is een simpel bijgerecht uit de Indonesische keuken. In het recept wordt aangegeven dat het voor twee personen bedoeld is, maar dat ligt er natuurlijk aan hoeveel eieren je per persoon rekent. Het recept gaat uit van drie eieren per persoon, maar wellicht vind je dat een beetje te veel van het goede.
Maaltijd Diner
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Indonesisch
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Kook de eieren zeven minuten in gezouten water. Laat de eieren vervolgens schrikken door ze onder de koude kraan te houden of in ijswater te leggen.
  2. Snijd ondertussen de sjalotjes, knoflookteentjes en de Spaanse peper (verwijder daarvan de zaadjes en de zaadlijsten indien je niet zo van pittig eten houdt). Rasp de gember.
  3. Verhit een laagje olie, zoals kokosolie of arachideolie, in een wok of steelpannetje. Fruit de sjalotjes, de knoflook, de gember en de Spaanse peper zo'n drie minuten op laag vuur. Voeg het gemalen korianderzaad en komijnzaad toe en bak deze specerijen even mee.
  4. Schuif de sjalotjes, knoflook, gember en Spaanse peper naar de zijkant van de pan, zet het vuur iets hoger en voeg de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree een half minuutje voordat je het door de andere ingrediënten mengt. Voeg vervolgens de ketjap manis toe, evenals het water, en breng alles aan de kook. Zet het vuur lager als de saus eenmaal kookt.
  5. Proef de saus en check of je er nog iets bij wilt doen. Suiker, honing, zout, peper? Of misschien wat maizena als de saus te dun is? Voeg tot slot de gekookte eieren toe aan de saus en laat deze een minuut of twee mee pruttelen. De telor kecap is nu klaar.
  6. Strooi desgewenst zoiets als bosui of gefrituurde uitjes over de eieren in ketjapsaus voordat je ze serveert.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

2 antwoorden op “Telor kecap (Eieren in ketjapsaus)”

  1. De bango ketjap is dé ketjep die een Indo gebruikt bij bijvoorbeeld gebakken tahoe. Was heel lang moeilijk verkrijgbaar in nl. Wij hebben hem vorig jaar meegesmokkeld vanuit Indonesië 😁

    1. Hi Annet,

      Hartelijk bedankt voor je bericht! (En mijn excuses voor mijn enorm late reactie.)

      Ik heb die ketjap van Conimex nog steeds niet geprobeerd moet ik bekennen, aangezien ik de normale ketjap tegen vind vallen. Maar na het lezen van jouw berichtje zal ik die zeker eens uitproberen! Heel toevallig is m’n fles van ABC nu redelijk leeg, dus dat komt goed uit. Bij deze staat de Bango ketjap op m’n boodschappenlijstje 🙂

      Groetjes,
      Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *