Heb je geen zin om lang in de keuken te staan of om uitgebreid te koken? En heb je wel zin in een gezonde maaltijd? Dan is deze broccoli uit de wok met gember en sesamzaad misschien wel iets voor jou! De broccoli uit de wok met gember en sesamzaad:
- Staat binnen een kwartiertje op tafel;
- Bevat zo’n driehonderd gram groenten p.p. en zit bomvol vitaminen en mineralen;
- Smaakt lekker fris (en een beetje scherp) door een flinke hoeveelheid verse gember;
- Bevat nét genoeg pepervlokken om te zorgen voor wat pit
- Is vegetarisch, maar kip of rundvlees zou er ook goed bij passen
- Is glutenvrij door het gebruik van tamari (welke je eventueel kunt vervangen door sojasaus)
Noot vooraf I: ik heb écht best veel gember gebruikt. Gebruik gerust minder 🙂
Noot vooraf II: wanneer je de verse gember vervangt door gedroogde gember, dan zal het gerecht heel anders smaken.
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de broccoli uit de wok met gember en sesamzaad
Naar mijn idee is deze broccoli uit de wok met gember en sesamzaad ideaal voor een warme zomerdag. (Hopelijk krijgen we er daar nog genoeg van!) Het gerecht staat namelijk binnen een kwartiertje op tafel en vergt weinig voorbereidingstijd. Daarbij smaakt het gerecht lekker fris dankzij een flinke hoeveelheid verse gember en een beetje rijst wijnazijn. Tegelijkertijd geeft de gember een scherpe smaak aan de broccoli uit de wok, wat goed samengaat met de pepervlokken die in het gerecht verwerkt zijn.
Alleen broccoli is ook een beetje saai
Om broccoli uit de wok met gember en sesamzaad wat kleur te geven heb ik ervoor gekozen om zowel rode paprika als gele paprika aan het gerecht toe te voegen. Bovendien paste de smaak van deze paprika’s goed bij de smaak die aan dit gerecht mee wilde geven. Als je niet van paprika houdt, dan kun je ze natuurlijk achterwege laten of vervangen door iets anders. Ingrediënten zoals champignons of courgette zouden er bijvoorbeeld prima bij passen. Maar je kunt ook denken ingrediënten die iets minder gebruikelijk zijn; bijvoorbeeld babymais, waterkastanjes en bamboescheuten.
Probeer ook eens broccoli uit de wok met…
In dit recept wordt de broccoli uit de wok op smaak gebracht met rijst wijnazijn, tamari en sesamolie. Voordat ik bij deze combinatie terecht kwam heb ik wat andere sauzen uitgeprobeerd die jou misschien ook aanspreken. Zo heb ik een keer zwarte bonensaus gebruikt, een keer een combinatie van vissaus en oestersaus gebruikt en een keer ketjap manis gebruikt. Uiteindelijk is deze versie met sesamolie mijn favoriet gebleken. Elke variant smaakte echter wel prima, dus wat dat betreft is het recept ideaal om naar eigen inzicht aan te passen. Voeg bijvoorbeeld ook eens cashewnoten, pinda’s of amandelen toe in plaats van het sesamzaad voor een iets andere smaak!
Recept broccoli uit de wok met gember en sesamzaad
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
persoon
|
- 200 gram broccoli in roosjes gesneden
- 50 gram gele paprika in reepjes gesneden
- 50 gram rode paprika in reepjes gesneden
- 1 teentje knoflook in dunne plakjes gesneden
- 0,75 el verse gember geraspt
- 1 hele bosui in ringen gesneden
- 2 tl rijst wijnazijn
- 0,5 tl tamari
- 0,5 tl sesamolie
- 0,75 tl sesamzaad geroosterd
- 0,5 tl pepervlokken (of naar smaak)
- olie om in te bakken
Ingrediënten
|
|
- Snijd de bosui in dunne ringen. Houd daarbij het witte gedeelte gescheiden van het groene gedeelte (het uiteinde). Het witte gedeelte van de bosui wordt namelijk meegewokt terwijl het groene gedeelte er pas op het laatst doorheen wordt gestrooid. Snijd ook de andere ingrediënten zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.
- Verhit een laagje olie in de wok. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of arachide-olie. Voeg de geraspte gember, het witte gedeelte van de bosui en de knoflook toe. Bak deze ingrediënten op middelhoog vuur gedurende twee minuten (onder voortdurend roeren zodat ze niet verbranden).
- Voeg de broccoli toe, zet het vuur hoog en roerbak de broccoli twee minuten. Voeg de paprika (of een andere groente naar keuze) toe en roerbak deze drie minuten mee. Voeg dan de pepervlokken, de rijst wijnazijn en de sojasaus toe. Roerbak alles nog een minuut.
- Voeg tot slot de sesamolie, het sesamzaad en het groene gedeelte van de bosui toe. Roer alles goed door elkaar en breng het gerecht eventueel verder op smaak met bijvoorbeeld wat zeezout of zwarte peper.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!