Houd je van worteltaart? En van een goed ontbijt? Dan is dit havermout recept iets voor jou! In deze gezonde havermoutpap zijn namelijk ingrediënten verwerkt die typerend zijn voor een worteltaart, waaronder kaneel, nootmuskaat en rozijnen. Zo kun je gezond ontbijten terwijl je een toch klein beetje het idee hebt dat je een worteltaart eet. Ware het niet dat de textuur van de havermoutpap echt niet lijkt op die van een carrot cake. Maar dat terzijde. De worteltaart havermout:
- Zorgt ervoor dat het lichaam weer de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt na een nachtje geslapen te hebben
- Is een bron van langzame koolhydraten zodat je een aantal uurtjes verzadigd bent
- Levert je alvast 1/5e van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten
- Is geschikt voor veganisten door het gebruik van amandelmelk (maar je kunt elke melk gebruiken die je wilt)
- Is glutenvrij wanneer je de juiste havermout gebruikt
- Bevat – geheel optioneel – de “superfoods” lijnzaad en chiazaad
- Is lekker met een schep (plantaardige) yoghurt erbij
Oh, en het smaakt natuurlijk prima.
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de worteltaart havermout
Meestal bestaat mijn ontbijt uit havermoutpap met banaan, al dan niet aangevuld met ingrediënten als kwark, pindakaas, blauwe bessen uit de diepvries en/ of rozijnen. Niet bijzonder, maar het is wel een stevig ontbijtje waardoor ik er weer een paar uurtjes tegenaan kan. Gistermorgen kwam ik er echter tot mijn grote schrik achter dat ik geen bananen meer in huis had. Ik dacht toch écht dat ik er nog eentje had liggen ergens, maar dat bleek niet te kloppen. Gelukkig had ik nog wel wortelen in huis, dus toen moest ik die maar gebruiken (want ik nog geen zin om helemaal naar de supermarkt te lopen voor een nieuwe tros bananen). Zodoende heb ik “noodgedwongen” deze worteltaart havermout gemaakt.
Kardemom en worteltaart havermout
Ik noem dit ‘worteltaart havermout’ omdat de ingrediënten die in de havermoutpap gaan overeenkomen met de ingrediënten die ook in mijn worteltaart/ carrot cake recept zijn verwerkt. Zo gaan er – naast wortelen en havermout – ook walnoten en rozijnen doorheen. Daarbij wordt deze havermoutpap op smaak gebracht met nootmuskaat, gemberpoeder en natuurlijk kaneel; ingrediënten die je vaak terugziet in een worteltaart. Ik heb er echter ook voor gekozen om er nog wat kardemom aan toe te voegen. Eigenlijk is het dus een ‘kardemom en worteltaart havermout‘ recept geworden.
Door de combinatie van kardemom, nootmuskaat, gemberpoeder en kaneel smaakt deze havermoutpap lekker kruidig. Het is daardoor misschien wel meer een ontbijt voor in de herfst en winter dan in de zomer, want het is niet echt verfrissend of zoiets dergelijks. Ik had echter geen zin om een paar maanden te wachten met het plaatsen van dit recept 🙂 Bovendien is het weer de afgelopen tijd vaak best somber geweest, dus wat dat betreft past de kardemom en worteltaart havermout er prima bij… gelukkig lijkt het er wel op dat het deze week eindelijk eens écht zomer wordt!
Kardemom en worteltaart havermout recept
Benodigdheden:
- Foodprocessor (om de wortels te raspen)
- Of ouderwets: Rasp
Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
persoon
|
- 50 gram havermout (glutenvrij indien nodig)
- 50 gram wortelen geraspt
- 250 ml amandelmelk (of een andere melk)
- 0,75 tl kaneel
- 0,25 tl kardemom
- 0,25 tl nootmuskaat
- 0,25 tl gemberpoeder
- 1 snufje zeezout
- 1 tl chiazaad
- 2 tl lijnzaad gebroken
Ingrediënten
|
|
- Rasp de wortelen met een keukenmachine of met de hand. Voeg de havermout, wortelen, amandelmelk, rozijnen, walnoten en zaden toe aan een klein steelpannetje en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de havermoutpap een minuutje of zes zachtjes koken (of volg de aanwijzingen op de verpakking). Voeg tussendoor eventueel wat water of extra amandelmelk toe indien je de havermoutpap te dik vindt worden.
- Breng op smaak met kaneel, kardemom, nootmuskaat en gemberpoeder. Voeg deze ingrediënten eventueel beetje bij beetje toe totdat je de smaak hebt bereikt die je lekker vindt. Voeg eventueel een snufje zeezout toe. Houd je van zoet? Voeg dan bijvoorbeeld ook wat kokosbloesemsuiker, agave siroop of honing toe .Serveer de havermoutpap indien gewenst met een schep (plantaardige) yoghurt.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!