Koop je wel eens energierepen, fruitrepen of notenrepen? En vind je ze een béétje duur? Maak ze dan zelf! Dat is gelukkig heel gemakkelijk én het kost je niet zoveel tijd. Voor deze rauwe energierepen met vijgen, cranberries en noten kun je alle ingrediënten simpelweg vermalen in een foodprocessor of blender. Vervolgens doe je dat mengsel in een vierkante of rechthoekige vorm, druk je het goed aan en zet je het een klein uurtje in de koelkast. Daarna kun je er repen van snijden in de gewenste grootte. Voìla, je zelfgemaakte energierepen zijn klaar. Easy, toch?
De rauwe energierepen met vijgen, cranberries en noten:
- Bevatten geen geraffineerde suikers
- Zijn glutenvrij, vegetarisch en (ongetwijfeld) geschikt voor allerlei diëten
- Bevatten iets meer vezels dan vergelijkbare repen op basis van dadels
- Bevatten zo’n 15 gram noten per reep; ongeveer het dagelijks aanbevolen portie
- Kun je gemakkelijk naar eigen wens aanpassen
Over de energierepen met vijgen, cranberries en noten
Wat mij is opgevallen is dat gedroogde dadels vaak gebruikt worden in recepten voor rauwe taartbodems en energierepen. Dat geldt ook voor de taartbodems voor mijn kiwi avocado kwarktaart en bananen kwarktaart met kokos en chocolade, en natuurlijk voor deze dadelrepen met rozijnen en amandelen. Na wat field research (lees: het kopen en eten van verschillende energierepen) kwam ik tot de conclusie dat veel repen die je kunt kopen ook van dadels gemaakt worden. Maar waarom zijn juist gedroogde dadels zo populair in dat soort recepten, vroeg ik mij af? Waarom worden gedroogde vijgen zelden gebruikt? Zijn die er misschien minder voor geschikt? Dat moest ik uitproberen.
Vijgen ten opzichte van dadels
Oké, de echte reden waarom ik vijgen heb gebruikt is dat ik al een tijdje een zakje gedroogde vijgen had liggen waar ik eens iets mee moest doen. Vandaar dat ik dit recept had bedacht. In plaats van vijgen zou je zelf wel dadels kunnen gebruiken, mocht je die toevallig al in huis hebben of die smaak lekkerder vinden. Wat wel het vermelden waard is, is het feit dat gedroogde vijgen minder calorieën, minder suiker, meer vezels én meer eiwitten bevatten dan dadels. Just so you know. Per reep zal het verschil minimaal zijn, maar toch. 🙂
Deze energierepen dragen bij aan een langer leven
Uiteraard konden noten niet ontbreken in deze energierepen gemaakt van vijgen en cranberries. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het dagelijks eten van 15 gram noten per dag een positieve invloed op de levensverwachting kan hebben. (Tenzij je een notenallergie hebt natuurlijk. In dat geval kun je ze weglaten voor 100% fruitrepen of bijvoorbeeld vervangen door havermout). Voor dit recept heb ik 150 gram noten gebruikt en ik heb er tien repen van gemaakt; ofwel +-15 gram noten per reep. Benieuwd hoeveel langer ik leef wanneer ik deze allemaal op heb gegeten.
Welke noten je verwerkt in deze energierepen met vijgen en cranberries maakt niet echt uit. Ik heb gekozen voor 100 gram cashewnoten en 50 gram amandelen (oké, dat is officieel een fruitsoort). Je kunt ook 150 gram cashewnoten of amandelen gebruiken, of hazelnoten erin verwerken. Of houd je van de smaak van walnoten? Vervang dan de amandelen door walnoten; ik heb het niet getest, maar ik kan mij niet voorstellen dat de repen daardoor zouden mislukken.
(Optionele) specerijen in deze energierepen
Aangezien ikzelf niet zo’n vijgen-expert ben omdat ik ze vrijwel nooit eet, heb ik aan Google gevraagd welke specerijen goed samengaan met vijgen. (Niet alleen de structuur van de vijgenrepen moest juist zijn, de smaak moest uiteraard ook “kloppen”.) Na een paar websites bekeken te hebben kwam er het volgende lijstje uit: venkelzaad, steranijs, kaneel, gember, nootmuskaat, kurkuma, kardemom en kruidnagel. Als ik die allen in mijn vijgenrepen zou verwerken, dan zouden ze dus goed moeten smaken… klinkt logisch, toch? Bijkomend voordeel: nu het herfst is passen deze specerijen prima bij het jaargetijde.
Uiteindelijk leken al die verschillende specerijen mij bij nader inzien een beetje te veel van het goede. Ik heb mij dan ook ingehouden en “alleen” gekozen voor venkelzaad, steranijs, gember en kaneel. Van het gemalen venkelzaad, de steranijs en de gemberpoeder heb ik maar een heel klein beetje toegevoegd (1/8e theelepel), anders overheersen die smaken enorm. Zoals je je op basis van deze ingrediënten kunt voorstellen smaken deze vijgenrepen wel ietsjes anders dan de gemiddelde energiereep. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen specerijen toe te voegen zodat je de natuurlijke smaak van de ingrediënten beter proeft. Ook zonder specerijen smaken de repen namelijk prima. Zelf heb ik altijd gewoon de neiging om overal specerijen aan toe te voegen, terwijl dat soms niet eens nodig is 🙂
Recept energierepen met vijgen, cranberries en noten maken
Benodigdheden:
Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.
Prep Tijd | 10 minuten |
Passieve Tijd | 60 minuten |
Porties |
energierepen
|
- 150 gram gedroogde vijgen
- 75 gram cranberries
- 100 gram cashewnoten
- 50 gram amandelen
- 1 snufje zeezout
- 0,75 tl kaneel
- 0,125 tl gemberpoeder (djahé)
- 0,125 tl venkelzaad gemalen
- 0,125 tl steranijs gemalen
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Optionele smaakmakers
|
|
- Doe de gedroogde vijgen, cranberries, cashewnoten en amandelen in een foodprocessor. Laat de machine een paar minuten draaien totdat alle ingrediënten goed zijn fijngehakt. Voeg een snufje zeezout toe en, eventueel, de specerijen. Meng alles goed door elkaar.
- Pak een rechthoekige of vierkante vorm en bekleed de onderkant met een bakpapiertje. Ik heb een vorm van 15 bij 15 centimeter gebruikt. Doe de fijngehakte ingrediënten in de vorm en druk alles goed aan. Zet het vervolgens een klein uurtje in de koelkast.
- Haal het hard geworden mengsel uit de vorm en snijd er repen van in het gewenste formaat. Ik heb er tien repen van gemaakt. Bewaar deze energierepen in een afgesloten bakje (bij voorkeur in de koelkast).
Energierepen met vijgen, cranberries en noten bewaren
Je kunt de dadelrepen het beste in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Op die manier blijven ze minstens vier dagen goed (ik denk veel langer, maar toen waren ze op). Je zou ze op kamertemperatuur kunnen bewaren, maar in de koelkast behouden ze het beste hun vorm.
Benodigdheden
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!