Wil je zelf Koreaanse kimchi van Chinese kool maken? En ben je op zoek naar een simpel recept waarbij je geen ingrediënten zoals kleefrijstmeel, daikon of saeujeot nodig hebt? Dan is dit recept voor makkelijke Chinese kool kimchi iets voor jou!
Voor dit recept:
- Heb je maar elf ingrediënten nodig (inclusief water, grof zeezout en suiker)
- Kun je alle ingrediënten bij een supermarkt halen (m.u.v. gochugaru)
- Kun je de gochugaua eventueel vervangen door een mengsel van cayennepeper en paprikapoeder
- Kun je de vissaus vervangen door sojasaus of tamari voor een veganistische kimchi
Ga direct naar het onderstaande recept
Bekijk al mijn Koreaanse recepten
Over dit kimchi recept
Kimchi, een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, is hét nationale gerecht van Zuid- en Noord-Korea. Het staat zelfs op Unesco’s lijst van het Immaterieel Cultuureel Erfgoed! Zoals ik al in een eerder recept voor gevulde komkommer kimchi (Oi-Sobagi) schreef zijn er veel verschillende soorten kimchi. Volgens het Kimchi Field Museum in Zuid-Korea zijn er historisch gezien zelfs meer dan honderdtachtig soorten geweest! Daarbij zit het verschil zowel in de gebruikte ingrediënten als de methodes om de kimchi te maken, die per regio variëren en door de jaren heen zijn veranderd. In het westen is er echter één soort die veruit het meest bekend is, namelijk de kimchi die wordt gemaakt van Chinese kool (baechu kimchi). Wil je weten hoe deze zelf maakt? Lees dan snel verder. Aan de hand van dit simpele Chinese kool kimchi recept kun je het namelijk gemakkelijk thuis maken!
Zelf kimchi van Chinese kool maken
Chinese kool kimchi zou je kunnen zien als de Koreaanse variant op zuurkool. Beiden bestaan in de basis immers uit gefermenteerde kool. Daar houdt de vergelijk echter wel direct op, want aan de kimchi van Chinese kool worden vele andere ingrediënten toegevoegd die het zo’n uitgesproken smaak geven. Welke dat zijn, dat verschilt per recept dat je tegenkomt. In sommige recepten wordt bijvoorbeeld Koreaanse gefermenteerde garnalenpasta, verse inktvis of verse oesters gebruikt. Mijn Chinese kool kimchi recept is echter vrij simpel en ik gebruik gewoon vissaus en andere ingrediënten die je allemaal in de supermarkt kunt kopen (met uitzondering van gochugaru). Je zou het dan ook kunnen zien als een basisrecept.
Overzicht van mijn baechu kimchi ingrediënten
Dit zijn de enige ingrediënten die je voor mijn basisrecept nodig hebt (in het onderstaande recept vind je de hoeveelheden, evenals de bereidingswijze):
- Chinese kool
- Grof zeezout
- Water
- Wortelen
- Bosuitjes
- Vissaus
- Gember
- Knoflook
- Kokosbloesemsuiker of een ander soort suiker
- Gochugaru (Koreaans chilipoeder dat vrij mild is)
Valt mee, toch? Zoals je ziet zit er niet iets van azijn doorheen, terwijl dat wel gebruikt wordt bij sommige andere recepten. Dat komt doordat de baechu kimchi juist zuur hoort te worden vanwege de fermentatie die plaatsvindt (waarbij de Chinese kool zuur wordt door het melkzuur van de melkzuurbacteriën die ontstaan). Het is dan ook onnodig om azijn toe te voegen. Betreffende de vissaus: probeer een vissaus te gebruiken die relatief weinig zout bevat. De vissaus van het merk Blue Elephant (sowieso verkrijgbaar bij de AH) bevat bijvoorbeeld 8,3 gram zout per 100ml terwijl de vissaus van het AH huismerk 20 gram zout per 100ml bevat. Van zoveel zout wordt de kimchi namelijk niet lekkerder. Bovendien is het natuurlijk ook niet goed voor je, teveel zout.
Chinese kool kimchi maken zonder gochugaru
Gochugaru is een basisingrediënt voor veel van de pittige kimchi soorten, maar ook voor andere Koreaanse gerechten. Het is een chilipoeder dat wordt gemaakt van gedroogde en gemalen Koreaanse chilipepers. Het heeft een behoorlijk specifieke smaak, maar het is een stuk milder dan bijvoorbeeld cayennepeper. Helaas kun je dit ingrediënt niet in de supermarkt kopen en pas bij de derde toko waar ik binnenliep kon ik het verkrijgen. Kun je het nergens kopen? Dan kun je alsnog deze baechu kimchi maken, hoewel het iets anders zal smaken. In dit recept geef ik aan vier eetlepels gochugaru te gebruiken en in plaats daarvan kun je bijvoorbeeld twee eetlepels paprikapoeder en twee eetlepels cayennepeper gebruiken (of meer of minder cayennepeper naar smaak). Het paprikapoeder dient hierbij meer zodat je een soortgelijke hoeveelheid rood poeder hebt waarvan je de pasta maakt zonder dat de Chinese kool kimchi veel te pittig wordt.
Hoe kun je deze kimchi gebruiken?
Traditioneel is kimchi een banchan, oftewel een bijgerecht. Je zou het dan ook kunnen serveren naast gekookte rijst en andere Koreaanse gerechten (zoals Dak Bokkeum Tang, Bimbimbap en Oi-Mochim). Ook wordt het gebruikt in stoofschotels, soepen en omeletten. Als je een restje rijst van een vorige maaltijd over hebt, dan kun je er ook een simpele roerbakschotel van maken door het restje rijst op te bakken met een schep kimchi en bijvoorbeeld een eitje of stukjes kip. Je zou er ook een Koreaanse variant op een zuurkoolstamppot kunnen maken door gekookte (zoete) aardappelen te stampen en er kimchi doorheen te doen. Wat meer out-of-the-box is kimchi op een broodje hamburger, tussen een Mexicaanse wrap of zelfs een tosti. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Kimchi van Chinese kool recept
Benodigdheden:
Prep Tijd | 90 minuten |
Passieve Tijd | 96 uur |
Porties |
liter
|
- 1 hele Chinese kool in grove stukken gesneden
- 4 el grof zeezout (géén tafelzout)
- 800 ml water
- 4 el gochugaru (of naar smaak)
- 45 ml vissaus
- 30 gram verse gember fijngehakt of geraspt
- 5 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
- 0,5 el kokosbloesemsuiker (of naar smaak)
- 7 el water (om er een papje van te maken)
Ingrediënten
Chinese kool
Pittige saus
|
|
- Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden, snijd beide helften in de lengte doormidden en snijd vervolgens de kwarten in de lengte doormidden zodat je acht langwerpige stukken kool hebt. Snijd deze vervolgens in kleine stukjes van zo'n 3 centimeter breed. (Je zou er ook voor kiezen om de Chinese kool alleen in kwarten te snijden en de baechu kimchi op die manier te maken. Ik vind kleine stukjes echter makkelijker, ook omdat ik het toch kleiner snijd wanneer ik het eet.)
- Doe de gesneden Chinese kool in een diepe kom en strooi het grof zeezout eroverheen. Gebruik vier Amerikaanse eetlepels (flinke scheppen dus). Masseer het zout goed in de stukjes kool; je zult zien dat de kool al wat slinkt en er een beetje vocht vrijkomt. Dit duurt enkele minuten. Schenk vervolgens net zoveel kraanwater in de kom totdat de Chinese kool onder water staat. Ik had, voor een Chinese kool van ruim een kilo, achthonderd milliliter water nodig. Zet vervolgens iets zwaars, zoals een bord of deksel van een pan, op de kool zodat deze geheel onder water gedompeld wordt. Laat dit minstens een uur staan. Spoel de Chinese kool vervolgens héél goed af onder de kraan totdat de kool niet meer zo zout smaakt. Een beetje een zoute smaak is onvermijdelijk, maar het moet echt niet te zeer aanwezig zijn. Dat spoelen duurt zeker een aantal minuten.
- Terwijl ze Chinese kool gezouten wordt kun je aan de slag met de andere ingrediënten. Schil de wortelen en snijd de wortelen julienne (in stokjes van lucifer formaat). Raspen in plaats van snijden kan natuurlijk ook, mocht je een rasp waarmee je ongeveer zulke stukjes wortel krijgt. Snijd vervolgens de bosuitjes in ringetjes. Ik had erg kleine en dunne bosuitjes, dus ik heb er acht gebruikt. Heb je grotere bosuitjes, dan kun je er zes gebruiken.
- Schil de gember en hak of rasp deze fijn. Hetzelfde geldt voor de knoflook. Doe de gember in een kommetje en voeg de gochugaru eraan toe. Ik heb ruim vier Amerikaanse eetlepels gebruikt, maar voor een iets mildere variant kun je ook kiezen voor drie eetlepels. Pittiger kan natuurlijk altijd. Voeg vervolgens de vissaus toe aan het kommetje en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de kokosbloesemsuiker (of een ander soort suiker toe). Ik heb een halve eetlepel aangegeven, maar je kunt ervoor kiezen om wat meer toe te voegen. Of minder, natuurlijk, al naar gelang je smaak. Voeg tot slot net zoveel water toe totdat je een lobbig papje hebt. Ik heb zeven eetlepels water gebruikt.
- Meng het pittige papje door de bosui en de wortelen. Doe deze ingrediënten vervolgens bij de afgespoelde Chinese kool en meng alles goed door elkaar. Doe de baechu kimchi in een gesteriliseerde weckpot en druk alles stevig aan totdat er een laagje vocht bovenop de kimchi ligt. Leg vervolgens iets op bovenop de kimchi wat een beetje zwaar is zodat de ingrediënten onder het laagje vocht blijven liggen. Denk aan een plastic zakje dat je voor een deel vult met water, dichtknoopt en erbovenop legt.
- Laat de kimchi drie dagen tot een week op kamertemperatuur staan zodat het de tijd heeft om te fermenteren. Doe gedurende deze tijd twee keer per dag (bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds) voorzichtig de deksel van de pot open zodat er wat lucht kan ontsnappen. Voorzichtig is hierbij een toverwoord, want de derde dag stond er zo'n druk op mijn pot kimchi dat de deksel te snel opensprong en m'n witte muur onder de oranje kimchi-spetters zat. Nadat je de pot drie dagen tot een week op kamertemperatuur hebt laten staan kun je de kimchi in de koelkast zetten en is 'ie klaar voor gebruik. Zodra je het in de koelkast zet stopt dat fermentatieproces namelijk grotendeels. Vervolgens is het máánden houdbaar, mocht je er zolang mee doen.
- Hoe lang je de kimchi op kamertemperatuur laat staan bepaalt grotendeels hoe zuur die wordt. Des te warmer de kamer, des te sneller het fermenteert dus ook dat heeft er mee te maken. Je zult het dan ook zelf moeten proeven om te bepalen wanneer je het tijd vind om 'm in de koelkast te zetten. (Ik zou het toch wel een weekje op kamertemperatuur laten staan.)
Chinese kool kimchi zonder gochugaru
Heb je geen gochugaru? Dan kun je eventueel een mengsel van cayennepeper en paprikapoeder gebruiken. Zorg dan dat je ongeveer +- vier eetlepels poeder in totaal hebt en gebruik bijvoorbeeld twee eetlepels cayennepeper en twee eetlepels paprikapoeder of één eetlepel cayennepeper en drie eetlepels paprikapoeder, afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben.
Vegetarische kimchi
Voor een vegetarische kimchi kun je de vissaus eventueel vervangen door sojasaus of door tamari voor een glutenvrije optie. Probeer dan sojasaus of tamari te gebruiken die relatief weinig zout bevat zodat de zoute smaak niet te erg overheerst (of voeg iets minder milliliter toe).
Kimchi met rettich (daikon)
In plaats van alleen wortel zou je ervoor kunnen kiezen om ook rettich (daikon) toe te voegen. Gebruik dan ongeveer 125 gram wortel en 125 gram rettich. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de wortelen in z'n geheel te vervangen door rettich.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Blue elephant vissaus bevat geen 8% zout maar 27%