Kun je soms rond een uurtje of vier ’s middags wel wat extra energie gebruiken? En heb je geen zin in Cup-a-Soup of koffie? Zorg er dan voor dat je in het vervolg een paar worteltaart energieballetjes bij de hand hebt! Deze glutenvrije energieballetjes van o.a. dadels, wortelen en pecannoten zijn in een handomdraai gemaakt, lang te bewaren in de koelkast en kunnen ingevroren worden. Ideaal, toch?
Ga direct naar het onderstaande recept
Over het recept voor worteltaart energieballetjes
In 2016 plaatste een paar dagen voor Koningsdag een recept voor een worteltaart. Enkele maanden later volgde een recept voor havermoutpap met worteltaart smaak. Nu kan ik deze worteltaart energieballetjes, oftewel ‘carrot cake bliss balls‘, toevoegen aan mijn “worteltaart repertoire”. (Ik moet overigens bekennen dat ik nog nooit een stukje worteltaart heb gekocht ergens en dus niet zou weten hoe zoiets écht hoort te smaken, maar dat terzijde.)
Een origineel idee, deze wortel-dadelballetjes? Dat niet per se. Het afgelopen jaar heb ik vaak foto’s van dergelijke energieballetjes, ook wel bliss balls genoemd, op mijn Instagram feed voorbij zien komen. Hoewel het al een tijdje op mijn planning stond om zelf zoiets te maken had ik ze tot voor kort had ik nog nooit gemaakt. Toen ik laatst visite kreeg, geen tijd had om een bananenbrood of kwarktaart te maken en toch even een gezonde snack wilde maken schoten die bliss balls mij echter opeens weer te binnen. De energieballetjes die ik toen even snel had gemaakt smaakte niet zo bijzonder, maar het idee was wel voor herhaling vatbaar. Na wat variaties op mijn eerste poging gemaakt te hebben is dit recept voor worteltaart energieballetjes ontstaan.
Hoe maak je de worteltaart energieballetjes?
Om deze worteltaart energieballetjes te maken heb je een foodprocessor of blender nodig. Vervolgens is het een kwestie van het fijnmalen van alle ingrediënten (waaronder wortelen, dadels en pecannoten) totdat er een soort van korrelig deegje ontstaat. Draai vervolgens balletjes van dit deegje; ik heb er twintig balletjes van zo’n 25 gram per stuk van gemaakt. Om de energieballetjes af te maken kun je ze door kokosrasp rollen. Simpel, toch? In plaats van kokosrasp kun je er ook voor kiezen om ze door fijngehakte pecannoten te rollen. Je kunt bijvoorbeeld ook de helft van de balletjes door kokosrasp en de andere helft door fijngehakte pecannoten rollen. Goh, dát had ik ook moeten doen.
Een gezonde snack?
De vorige twee recepten die ik aan mijn blog had toegevoegd waren redelijk laag in koolhydraten en calorieën (zoals deze geroosterde bloemkoolsoep met knoflook). Dat geldt niet echt voor deze worteltaart energieballetjes. Je moet er dan ook niet té veel tegelijk van eten. Ze zijn echter wel redelijk gezond, in ieder geval in vergelijking met een snack zoals een boterkoek of zakje chips. Zo zijn dadels bijvoorbeeld rijk aan vitamine B6, bevatten de pecannoten gezonde vetten, is lijnzaad rijk aan antioxidanten en krijg je dankzij de wortelen al een minieme hoeveelheid van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnen. What’s not to love?
In plaats van energieballetjes kun je van het deegje dat je met dit recept maakt natuurlijk ook repen (zoals deze energierepen) maken. Zin in meer gezonde snacks? Dan is één van deze recepten misschien wel iets voor jou!
Worteltaart energieballetjes recept
Benodigdheden:
Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.
Prep Tijd | 20 minuten |
Passieve Tijd | 40 minuten |
Porties |
balletjes
|
- 150 gram wortelen
- 100 gram dadels
- 120 gram pecannoten ongezouten
- 50 gram rozijnen
- 30 gram lijnzaad gebroken
- 1 tl kaneel
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,25 tl nootmuskaat
- 1,5 tl agavesiroop (of honing)
- 3 el kokosrasp
Ingrediënten
|
|
- Noot vooraf 1: Zijn de dadels erg droog? Breng dan een laagje water aan de kook, doe dat bij de dadels en laat de dadels tien minuten weken in het warme water voordat je ze fijnmaalt.
- Noot vooraf 2: Is jouw foodprocessor of blender niet zo sterk? Snijd dan eerst de wortelen in kleine stukjes of rasp de wortelen voordat je ze fijnmaalt met de rest van de ingrediënten.
- Doe de dadels, pecannoten, wortelen, rozijnen en gebroken lijnzaad in een foodprocessor of blender. Maal deze ingrediënten een minuut of vijf fijn (of totdat er een korrelig deegje is ontstaan). Voeg dan beetje bij beetje de kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en agavesiroop toe totdat de gewenste smaak is bereikt. Haal het deegje uit de foodprocessor of blender en maak er een grote bal van.
- (Is het deegje nog veel te plakkerig of nat? Voeg dan wat extra gebroken lijnzaad of pecannoten toe. Is het juist totáál niet plakkerig? Voeg dan nog wat dadels of agavesiroop toe.)
- Doe drie eetlepels kokosrasp in een kommetje. Pak nu steeds een klein stukje van het deeg, rol er een balletje van en haal het balletje door de kokosrasp totdat deze aan alle kanten is bedekt. Doe dit totdat al het deeg op is. Zelf heb ik er twintig balletjes van gemaakt.
- Zet de balletjes even in de koelkast zodat ze goed koud en wat harder worden.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!