Heb je zin in een simpele, voedzame en lekkere maaltijdsoep waarin knolselderij de hoofdrol speelt? Dan is dit recept voor knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon misschien wel iets voor jou! Deze soep:
- Staat binnen veertig minuten op tafel
- Smaakt een dag of twee later minstens net zo goed en kan maanden ingevroren worden
- Kun je gemakkelijk naar eigen smaak aanpassen (zie het kopje ‘Variaties’)
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon
Toen knolselderij vorige week in de aanbieding was bij de AH had ik er eentje meegenomen. Maar wat moest ik van de knolselderij maken? Het eerste wat in mij opkwam was om er een soep van te maken. Knolselderij is natuurlijk een onderdeel van een klassieke erwtensoep, maar daar had ik niet zo’n zin in. Ik had echter nog een zoete aardappel over van mijn rode kool ovenschotel van vorige week dus het leek mij een prima idee om te knolselderij en zoete aardappel te combineren. (Dat bleek inderdaad een goede keuze te zijn geweest!) De verse rozemarijn is toegevoegd om de knolselderijsoep met zoete aardappelen een extra smaak te geven en bacon omdat het zoutige van de bacon goed combineert met het peperige van de knolselderij. Voor een frisse touch is het ook lekker om om er wat citroensap doorheen te doen.
Variaties op deze knolselderijsoep met zoete aardappelen
Heb je geen rozemarijnplantje in huis? Dan zou je gedroogde rozemarijn kunnen toevoegen aan de knolselderijsoep met zoete aardappelen. In plaats van rozemarijn zou je ook kunnen kiezen voor tijm of een gedroogde kruidenmix zoals Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden. Ben je geen fan van bacon? Dan zou je bijvoorbeeld blokjes gekookte ham of gerookte kipfilet kunnen gebruiken. Een beetje geraspte kaas, zoals Parmezaanse kaas, is óók lekker om eroverheen te doen. Of houd je misschien van roquefort? Dan vind je het denk ik wel lekker om een flinke eetlepel (of twee) roquefort door de knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon te doen zodat deze smelt in de soep. Overigens zijn zoete aardappelen geen must. In plaats daarvan kun je namelijk ook normale aardappelen gebruiken. Het is maar net wat je lekker vindt en/ of al in huis hebt!
De soepen al zat?
Aangezien ik dit jaar al begon met twee recepten voor soepen was ik eigenlijk niet van plan om zo snel weer een nieuw soep recept online te plaatsen. Dat getuigt namelijk misschien niet écht van creativiteit. Maar ja, ik had dit recept voor knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon toch al grotendeels uitgeschreven. Ik kon het dus net zo goed even afmaken en op ‘Publiceren’ klikken. Ik hoop dan ook maar dat je nog een beetje zin hebt in soep! De volgende recepten zullen weer voor ander soort gerechten worden 🙂
Recept knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon
Benodigdheden:
Heb je nog geen foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Porties |
personen
|
- 0,75 el olijfolie om in te bakken
- 1 hele knolselderij geschild en in blokjes (+- 625 gram)
- 400 gram zoete aardappelen geschild en in blokjes
- 2 kleine sjalotjes gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1100 ml groentebouillon (een andere bouillon kan ook)
- 2 el verse rozemarijn fijngehakt
- 150 gram bacon
- 1 tl verse rozemarijn heel gelaten
- 1 citroen om eroverheen uit te persen
Ingrediënten
Knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon
Optioneel
|
|
- Maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes. Snipper vervolgens de sjalotjes fijn (ik had twee erg kleine sjalotjes, maar je kunt ook één grote gebruiken). Hak tot slot de knoflook en de rozemarijn fijn.
- Zet een grote steelpan op een laag vuurtje. Verhit een laagje olijfolie (of een andere olie zoals kokosolie) en fruit daarin de sjalotjes en de knoflook gedurende vijf minuten. Voeg dan de knolselderij en de zoete aardappelen toe. Zet het vuur iets hoger en bak deze ingrediënten een minuut of drie mee terwijl je alles goed omschept. Voeg vervolgens de groentebouillon toe, evenals de rozemarijn, en breng de soep aan de kook met een deksel op de pan. Laat de soep zachtjes koken totdat de knolselderij en de zoete aardappelen gaar zijn (ongeveer vijftien a twintig minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes).
- Schep de gekookte blokjes zoete aardappel en knolselderij over in een foodprocessor of blender en maal deze tot een puree. Voeg vervolgens net zoveel van de bouillon toe totdat de soep de gewenste dikte heeft bereikt. Waarschijnlijk heb je alles nodig, maar misschien is er bij jou minder van de bouillon verdampt dan bij mij (of houd je van dikkere soep). Is de soep echter juist te dik? Voeg dan gewoon wat heet water toe. Breng de soep eventueel verder op smaak met zwarte peper en een klein beetje zeezout.
- Bak, terwijl de soep aan het koken is, de bacon in een pannetje zonder olie. Komt er veel vet uit de bacon? Schep dat er dan uit. Voeg, als de bacon bijna klaar is, een theelepel verse blaadjes rozemarijn toe aan de bacon en bak deze twee minuutjes me.
- Schenk de soep in kommen en verdeel de gebakken bacon en de rozemarijn over de kommen. Heb je citroenen in huis? Dan is het wel lekker om een beetje citroensap over de soep te sprenkelen. Het frisse van de citroen gaat prima samen met de peperige knolselderij en de zoutige bacon!
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!