Heb je zin in een gezonde en redelijk koolhydraatarme avondmaaltijd waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan? En vind je de smaak van hoisinsaus lekker? Dan is dit recept voor hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons iets voor jou! Deze roerkbakschotel:
- Is redelijk laag in koolhydraten doordat je noedels van courgette gebruikt in plaats van normale noedels
- Bevat daardoor een flinke hoeveelheid groente (zo’n 400 gram p.p.)
- Smaakt ook goed met kip, rundvlees of tofu in plaats van kalkoen
- Staat binnen twintig a dertig minuten op tafel
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons
Dit is tegelijkertijd mijn eerste recept met kalkoen, mijn eerste recept met hoisinsaus én mijn eerste recept met champignons. Wat een primeur! Ik moet bekennen dat hoisinsaus nooit mijn favoriete saus was en dat ik champignons jarenlang verafschuwde. Toch lijkt het te kloppen dat je smaak met de jaren verandert, want nu vind ik beiden lekker. Gelukkig. Anders had ik dit recept voor hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons nooit gemaakt! Bovendien biedt dat ook meer mogelijkheden voor toekomstige recepten.
Snel klaar en smaakvol. Wat wil je nog meer?
Dit recept voor hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons is redelijk snel klaar. Daardoor is het ideaal voor een dag waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken maar wel een gezonde maaltijd wilt eten boordevol groenten! Het snijden van de ingrediënten neemt waarschijnlijk het meeste tijd in beslag, want het roerbakken zelf kost je maar een minuut of tien. Heb je geen haast of kun je vroeg beginnen met de voorbereidingen? Dan kun je ervoor kiezen om de kalkoenblokjes een uurtje of twee te marineren in de hoisinsaus voordat je begint te roerbakken. Aan die saus zit echter zo veel smaak dat de kalkoen ook prima smaakt als je ‘m alleen laat marineren terwijl je de overige ingrediënten snijdt.
Courgette noedels maken (of kopen)
Het is inmiddels alweer een jaartje geleden dat ik een spiraalsnijder had gekocht met als voornaamste doel om er zelf courgette noedels mee te maken. Het werd tijd om deze spiraalsnijder weer eens aan het werk te zetten, want ik heb er nochtans niet zo héél veel gebruik van gemaakt. (Dat blijkt ook wel uit het feit dat er pas twee recepten op de blog staan waarbij courgette noedels gebruikt worden). Heb je zelf geen spiraalsnijder in huis en zit je eraan te denken om er eentje aan te schaffen? Maar weet je niet zeker of je courgette noedels überhaupt wel een goede vervanging vindt voor normale noedels of spaghetti? Dan kun je eerst deze voorgesneden courgette spaghetti van de Albert Heijn gebruiken en de hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons daarmee maken. Bevalt het en wil je vaker zoiets eten? Dan kun je altijd nog een spiraalsnijder kopen.
Hoisin kalkoen met normale noedels
Toen ik het van de week met iemand over dit recept had werd mij gevraagd of het gerecht wel genoeg vulde. Met alleen een courgette en de kalkoen zou dat voor mij niet het geval zijn geweest. Met die champignons erbij vind ik het een prima maaltijd. Niet dat ik er propvol van zit, maar het is voldoende. Beschouw je jezelf echter als een grote eter? Of eet je de hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons na het sporten en wil je extra koolhydraten naar binnen werken? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een half portie eiernoedels of glasnoedels aan toe te voegen. (En de hoeveelheid courgette noedels eventueel te halveren.)
Mogelijke variaties op dit recept
Voor dit recept heb ik de kalkoenfilet eigenlijk alleen maar gebruikt omdat het in de aanbieding was. In plaats daarvan kun je natuurlijk ook kipfilet of kipdijfilet zonder bot gebruiken. Het gaat ook goed samen met rundvlees en ik vermoed dat varkensfilet ook prima smaakt. Voor een vegetarische variant kun je overigens ook tofu gebruiken. Bereid deze dan voor volgens dit recept voor pittige tofu en voeg de marinade toe in plaats van de maïzena. In plaats van champignons kun je ook iets anders kiezen. Ik heb het bijvoorbeeld ook gemaakt met bamboescheuten (een blikje per persoon). Julienne gesneden wortelen kunnen ook prima, evenals in reepjes gesneden paprika. Eigenlijk kun je alles gebruiken wat je maar een paar minuten hoeft te wokken. Het is maar net wat je lekker vindt of al in huis hebt!
Recept hoisin kalkoen met courgette noedels en champignons
Heb je geen spiraalsnijder waarmee je zelf de courgette noedels kunt maken? En zit je eraan te denken om er eentje aan te schaffen? Lees dan mijn review van de GEFU Spirelli Spiraalsnijder van Bol.com.
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
persoon
|
- 120 gram kalkoenfilet in plakjes gesneden
- 0,25 tl knoflook geraspt of uit zo'n potje
- 0,25 tl gember geraspt of uit zo'n potje
- 0,5 el hoisin
- 0,5 tl sojasaus
- 0,25 tl vijfkruidenpoeder (Chinees vijfkruidenpoeder/ five spices)
- 0,5 el hoisin
- 1 tl water
- 0,5 tl sojasaus
- 0,5 tl rijstwijnazijn
- 0,25 tl vijfkruidenpoeder
- 1 hele courgette in noedels gesneden
- 100 gram champignons in vieren gesneden
- 0,5 teentje knoflook in dunne plakjes gesneden
- 0,5 tl verse gember fijngehakt of ook uit zo'n potje
- 1 hele bosui in schuine ringen gesneden
- 20 gram cashewnoten (optioneel)
Ingrediënten
Kalkoen + Marinade
Saus
Resterende ingrediënten
|
|
- Snijd de kalkoenfilet in niet te dunne plakjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en doe de plakjes kalkoenfilet erbij. Voor marinades en sauzen gebruik ik tegenwoordig overigens gemakshalve vaak die gehakte knoflook en gehakte gember uit potjes (dat is makkelijk te doseren en het scheelt weer wat snijwerk). Meng de plakjes goed door de marinade en zorg ervoor dat alles bedekt is. Zet de kalkoen aan de kant terwijl je verder gaat met het snijden van de rest van de ingrediënten.
- Snijd de courgette in noedels. Dat kan met een spiraalsnijder, maar bijvoorbeeld ook met een mandoline of juliennesnijder. Snijd de champignons in vieren (grote champignons in acht stukjes). Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak de verse gember fijn. Snijd de bosui in schuine ringetjes. Leg een beetje bosui apart zodat je die op het eind over het gerecht kunt strooien; de rest wordt gewokt. Meng ook alvast de ingrediënten voor de saus door elkaar.
- Verhit een laagje olie (bijvoorbeeld arachideolie of kokosolie) in een wok. Roerbak de plakjes kalkoen op middelhoog vuur gedurende drie minuten. Voeg de champignons toe en roerbak deze drie minuten mee. Voeg dan de knoflook, gember en het merendeel van de bosui toe. Optioneel kun je nu ook cashewnoten toevoegen als je dat lekker vindt. Bak deze een minuutje mee en voeg dan de saus toe. Zet het vuur lager, roer alles goed door elkaar en laat de saus een halve minuut pruttelen. Voeg tot slot de courgette toe, meng alles weer door elkaar en bak de ingrediënten nog twee minuten onder voortdurend roeren. Verdeel het gerecht over de borden, strooi de resterende bosui erover en serveer direct.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!