Over de kerriesoep met wortel en prei
Doordat ik in vrijwel altijd alleen voor mezelf kook komt het regelmatig voor dat ik te veel van iets in huis haal. Vlees vries ik in, dat is geen probleem, maar soms heb ik een koelkast vol met groenten die er al een tijdje liggen. Dit keer had ik nog redelijk wat bospeentjes liggen waar eens iets mee gedaan moest worden,
Ik moet bekennen dat het mijn intentie was om een simpele wortel-preisoep te maken. Doordat ik in het beginstadium íets te veel kerrie had toegevoegd is het echter een romige en kruidige kerriesoep met prei en wortel geworden. Dat dekt de lading toch iets beter.
Het recept zoals hieronder beschreven is een vegetarisch recept. Ik had er zelf uiteindelijk nog wat gebakken spekjes aan toegevoegd, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Je kunt ervoor kiezen om de soep te serveren met brood, maar ik vond de alleen soep al genoeg voor een avondmaaltijd (… en ik had geen brood in huis).
Kerriesoep met wortel en prei recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 5 minuten |
Passieve Tijd | 20 minuten |
Porties |
persoon
|
- 80 gram prei fijngesneden
- 220 gram wortel in stukjes
- 1 sjalotje gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 1 tj djintan (gemalen komijnzaad)
- 1 tl kurkuma
- 2 tl kerrie
- 2 tl gembersiroop
- 750 ml groentebouillon
- 1 bosui
- 2 tl (light) kookroom
- 2 tl sambal optioneel
- 1 handje gebakken spekjes optioneel
Ingrediënten
Garnering
|
|
- Maak de prei schoon en snijd deze in halve ringen. Schil de wortels en snijd ze in stukjes. Snipper het sjalotje en hak de teentjes knoflook fijn.
- Zet een pan op het vuur met een klein laagje olie erin en fruit het sjalotje een minuut. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje. Doe dan de kerriepoeder, kurkuma, djintan en ketoembar erbij en bak nog 2 minuten.
- Voeg de prei toe, bak nog 2 minuten.
- Doe de wortelen erbij, evenals de groentebouillon en de gembersiroop. Breng aan de kook. Laat de soep met een deksel op de pan op een laag pitje zo'n 15 minuten koken. Haal de deksel van de pan en kook de soep nog enkele minuten.
- Pureer de soep met een staafmixer of doe de soep in een blender of keukenmachine en pureer de soep totdat de soep de gewenste consistentie heeft bereikt. Je kunt ervoor kiezen om de soep helemaal glad te pureren of een beetje grof te houden. Voeg eventueel wat water toe als de soep erg dik is.
- Snijd een bosuitje in schuine plakjes en garneer de soep ermee.
- Schenk voorzichtig de gewenste hoeveelheid room over de soep en probeer een mooi motiefje te maken.
- Optioneel: voeg een theelepel of twee sambal toe.
- Optioneel: voeg wat gebakken spekjes toe.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!