Heb je zin in een lekkere pasta met een simpele saus? En vind je paprika, balsamico en champignons lekker? Dan is dit recept iets voor jou. Dat zijn namelijk dé ingrediënten die bepalend zijn voor de smaak van deze pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons. Zoals de titel van het gerecht al doet vermoeden. Deze pasta:
- Kan binnen 20 a 25 minuten op tafel staan (als je een pot geroosterde paprika’s gebruikt voor de saus)
- Kan met zowel normale champignons als kastanjechampignons gemaakt worden
- Is geschikt voor veganisten (hoewel je desgewenst gehakt of kip kunt toevoegen)
- Smaakt lekker met walnoten of pijnboompitten eroverheen
- Gaat goed samen met rucola
- Zou ook prima smaken met wat feta of Parmezaanse kaas eroverheen
Tip vooraf: De geroosterde paprikasaus kan bijvoorbeeld ook geserveerd worden bij geroosterde groenten, gebakken aardappeltjes en vlees of vis.
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons
Hoewel ik het merendeel van de tijd rijst eet ’s avonds, staat er wekelijks ook een keertje pasta op tafel. Vooral na een paar dagen op rij rijst gegeten te hebben, is een bordje pasta een welkome afwisseling. Om een of andere reden maak ik echter bijna altijd pasta’s met tomatensaus. Het is wel zo makkelijk om groenten te bakken, een klodder tomatenpuree toe te voegen en er tomatenblokjes bij te doen. Er staan daarom altijd een paar pakken passata en tomatenblokjes in mijn voorraadkast. (Hoewel die laatste natuurlijk ook voor curry’s gebruikt worden.)
Omdat er mensen zijn die geen tomaten lusten of er allergisch voor zijn, wilde ik mijn pastarepertoire echter uitbreiden. (Wat als er nu onverwachts iemand zou blijven eten die zin heeft in pasta en geen tomaten eet?) Ik ben echter géén enorme fan van roomsauzen. En wat is een andere goede vervanging voor een tomatensaus? Een soortgelijke saus van paprika’s natuurlijk. Geroosterde paprika’s, welteverstaan.
In mijn voorraadkast staat tegenwoordig dan ook standaard een pot geroosterde paprika’s naast de passata en tomatenblokjes.
Zelf paprika’s roosteren of een pot open trekken?
Als je wilt, dan kun je dit gerecht natuurlijk maken met verse paprika’s maken die je zelf roostert. (Google kan je daarbij helpen.) De eerste keer dat een pasta met geroosterde paprikasaus wilde maken deed ik dat ook. Dat leek mij wel zo culinair. Ook dacht ik dat het de smaak ten goede zou komen. Na het roosteren hield ik er echter te weinig gram paprika aan over, waardoor ik toch nog een stukje uit zo’n pot moest toevoegen. En om eerlijk te zijn proefde ik nou niet enorm veel verschil tussen de paprika’s die ik zelf had geroosterd en diegene die uit de pot kwam.
Overigens viel de rest van dat gerecht uiteindelijk ook tegen, want het was een béétje smaakloos. De balsamico die aan dit gerecht is toegevoegd is wat dat betreft zeer welkom.
Pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons maken
Bak de ui, knoflook en champignonnetjes
Als je de pot paprika’s paraat hebt, of ze zelf hebt geroosterd, dan kun je de geroosterde paprika’s overhevelen in een foodprocessorof blender. Fruit daarna wat ui en knoflook in een pannetje en voeg de helft daarvan ook toe aan de foodprocessor/ blender. Zet de pan terug op het vuur, voeg de kastanjechampignons toe en bestrooi ze met peper en zout. Bak de champignonnetjes een minuut of vijf op hoog vuur en voeg tot slot de balsamico toe.
Pureer de geroosterde paprika’s samen met groentebouillon en smaakmakers
Terwijl de champignonnetjes rustig bakken kun je de geroosterde paprikasaus maken. Dat is eigenlijk gewoon een kwestie van de geroosterde paprika’s pureren, waarna je net zoveel groentebouillon toevoegt totdat de saus de gewenste dikte heeft. Indien je niet vegetarisch bent, dan zou je ook kippenbouillon kunnen gebruiken. Water is ook een optie. Tot slot breng je de saus op smaak met zwarte peper, citroensap en balsamico. Indien gewenst kun je ook nog wat zout toevoegen. Of je dat nodig vindt ligt een beetje aan de hoeveelheid zout in de bouillon. Indien je van een beetje pit in je maaltijd houdt, dan kun je nu ook wat cayennepeper, rode pepervlokken of tabasco toevoegen.
Voeg kruiden (zoals verse bladpeterselie) toe voor extra smaak
Om de geroosterde paprikasaus wat meer smaak te geven kun je er natuurlijk voor kiezen om kruiden toe te voegen. Je favoriete gedroogde of verse kruiden zouden allemaal kunnen. Ik heb een flinke hoeveelheid bladpeterselie toegevoegd; deze vind je dan ook terug in het onderstaande recept. Ben je echter een fan van basilicum? Voeg dan gerust verse basilicum toe in plaats van de bladpeterselie. Dat combineert namelijk ook goed met de saus van de geroosterde paprika’s. Andere mogelijkheden zijn tijm, oregano of zo’n mix van Italiaanse kruiden (vers of gedroogd).
Voeg de saus toe aan de champignons, doe de pasta erdoor en smullen maar
Als je de kastanjechampignons gebakken hebt, dan voeg je de gepureerde paprika’s toe en laat je de saus aan de kook komen. (Of warm de saus op in een ander pannetje en voeg daar de balsamico-champignons aan toe.) Laat het gerecht vervolgens zachtjes pruttelen totdat de pasta gaar is en voeg de pasta dan toe aan de saus. Schep alles goed om, strooi er desgewenst wat walnoten of pijnboompitten over en serveer het gerecht eventueel met rucola. Een kind kan de was doen.
Welke pasta doe je door de geroosterde paprikasaus met balsamico-champignons?
De pasta met geroosterde paprikasaus met balsamico-champignons kun je natuurlijk met elke soort pasta maken. Om een of andere reden vind ik een sliertige pasta er wel bij passen. (Bovendien wilde ik een foto maken waarbij die sliertjes om de vork gedraaid waren, dat leek mij wel een keer leuk. Het resultaat viel echter tegen.) Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor spaghetti, tagliatelle of fettuccine. Ik heb zelf gekozen voor volkorenspaghetti. Maar als je zelf de voorkeur geeft aan bijvoorbeeld penne, fusilli of een andere pasta die niet sliertig is, dan houd ik je niet tegen hoor.
Een gerecht met meer proteïne nodig?
De pasta met geroosterde paprikasaus met balsamico-champignons bevat veel groente, maar is daardoor niet erg eiwitrijk. Indien gewenst kun je er natuurlijk nog wel een eiwitbron aan toevoegen. Je zou bijvoorbeeld (vegetarisch) gehakt of (vegetarische) kipstukjes kunnen toevoegen. Voeg deze toe aan de knoflook en de ui die al gefruit is, bak ze even goudbruin en voeg daarna pas de champignons toe. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een handje kaas over het gerecht te strooien; niet alleen voor de eiwitten, maar ook voor de smaak.
Recept pasta met geroosterde paprikasaus en balsamico-champignons
Benodigdheden:
Heb je nog geen goede foodprocessor of blender? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor (met blender).
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Porties |
persoon
|
- 75 gram pasta naar keuze
- 100 gram kastanjechampignons in plakjes gesneden
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 175 gram geroosterde paprika
- 100 ml groentebouillon
- 2 tl balsamicoazijn
- 0,5 el citroensap
- peper en zout naar smaak
- 5 gram bladpeterselie en extra ter garnering
- 15 gram walnoten (optioneel)
- 1 handje rucola (optioneel)
- 0,25 tl cayennepeper (optioneel)
Ingrediënten
|
|
- Zet een pan met water op het vuur en kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Met het maken van de saus en de balsamico-champignons ben je ongeveer 10 minuten bezig (met uitzondering van het snijwerk), dus je kan een beetje timen wanneer je de pasta toevoegt aan het kokende water.
- Zet een pan op het vuur en voeg een laagje olijfolie toe. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook 3 a 4 minuten op een gematigd vuurtje. Schep de helft van de knoflook en ui in een foodprocessor of blender.
- Voeg de kastanjechampignons toe aan de ui en knoflook die in de pan zit en strooi er wat zwarte peper en zeezout overheen. Voeg - indien nodig - wat extra olijfolie toe. Bak de champignons op middelmatig vuur in 5 minuten goudbruin en gaar. Voeg de helft van de balsamico toe en verdeel deze goed over de kastanjechampignons.
- Voeg - nadat je de kastanjechampignons in de pan hebt gedaan - de geroosterde paprika's ook toe aan de foodprocessor of blender. Doe de bladpeterselie (of een ander kruid) erbij. Voeg beetje bij beetje de groentebouillon toe totdat de paprikasaus de gewenste dikte heeft bereikt (+- 80 a 100 ml bouillon). Breng de saus op smaak met de andere helft van de balsamico, het citroensap, zwarte peper en eventueel een beetje zout. Je zou nu ook de cayennepeper kunnen toevoegen.
- Schenk de geroosterde paprikasaus bij de kastanjechampignons (of verwarm de saus op in een ander pannetje waaraan je de kastanjechampignons toevoegt). Laat de saus zachtjes pruttelen totdat de pasta de gewenste garing heeft. Giet de pasta af, bewaar voor de zekerheid wat kookvocht en voeg de pasta toe aan de saus. Verdun de saus indien nodig met een beetje van het kookvocht.
- Strooi een eetlepel bladpeterselie over de pasta en verkruimel er (desgewenst) de walnoten overheen. Meng alles door elkaar en breng het gerecht desgewenst nóg verder op smaak met wat peper en zout. Serveer de pasta desgewenst met rucola.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!