Over de spinazieschotel met gehakt en een kaaskorst
Op zoek naar een simpel ovenschotel recept? Maak dan eens deze spinazieschotel. De ovenschotel bestaat onder andere uit spinazie, gehakt, tomaat, aardappelen en kaas. Het was eerlijk gezegd mijn intentie om duidelijk zichtbare laagjes van gehakt, tomaat, spinazie en aardappelpuree te creëren, maar zoals je op de bovenstaande foto kunt zien is dat niet écht gelukt. Door het gewicht van de aardappelpuree zijn de ingrediënten helaas samengedrukt. De ovenschotel smaakte echter alsnog prima!
Ik heb de aardappelpuree gemaakt met crème fraîche in plaats van melk. Deels doordat ik geen melk in huis had, deels doordat de frisse en lichtzure smaak van crème fraîche mij bij dit recept leek passen. Heb je geen crème fraîche in huis, dan kun je ook melk gebruiken. Daarnaast heb ik verse spinazie gebruikt aangezien een zak van 500 gram in de aanbieding was, maar je zou ook diepvriesspinazie kunnen gebruiken.
Spinazieschotel met gehakt en een kaaskorst recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Passieve Tijd | 20 minuten |
Porties |
persoon
|
- 1 el olijfolie
- 200 gram spinazie
- 0,5 rode ui in halve ringen
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 el crème fraîche
- zout en peper naar smaak
- 0,5 el olijfolie
- 100 gram rundergehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 0,5 tl chilipoeder
- zout en peper naar smaak
- 1 trostomaat in plakjes
- 200 gram aardappelen geschild en in stukjes
- 3 tl ongezouten boter
- 3 el crème fraîche
- 15 gram kaas zoals Parrano (erdoorheen)
- 25 gram kaas zoals Parrano (erdoorheen)
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten
Voor de spinazie
Voor het gehakt
Voor de tomaat
Voor de kaaskorst
|
|
- Verwarm een oven voor op 220 graden.
- Breng de aardappelen aan de kook in een pan gezouten water en laat de aardappelen goed gaar worden.
- Bak ondertussen de gehakt. Voeg hiervoor een beetje olijfolie en chilipoeder toe aan een pan en fruit daarin de knoflook op laag vuur. Voeg na zo’n twee minuten het gehakt toe, zet het vuur hoog en rul het gehakt. Breng op smaak met zout en peper. Als het gehakt geruld is, dan kun je het alvast onderin de ovenschaal leggen. Dek de ovenschaal af zodat het gehakt een beetje warm blijft.
- Snijd een trostomaat in plakjes en bedek het gehakt ermee.
- Maak de pan even schoon met een doekje, voeg olijfolie toe aan de pan en fruit hierin de ui en de knoflook voor de spinazie op laag vuur. Voeg na zo’n twee a drie minuten de spinazie toe (eventueel beetje bij beetje als het niet in één keer past). Als de spinazie zo goed als gaar is, dan voeg je de crème fraîche toe. Laat dit eventjes pruttelen en breng op smaak met zout en peper. Doe de spinazie in de ovenschaal, over de tomaat.
- Als de aardappelen gaar zijn, dan kun je de aardappelkorst maken. Stamp hiervoor de aardappelen fijn en voeg de crème fraîche en de boter toe. Doe alvast een beetje kaas (zo’n 15 a 20 gram) door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over de spinazie en strooi er kaas overheen totdat alle aardappelpuree bedekt is met een klein laagje kaas (zo’n 25 a 30 gram).
- Doe de spinazieschotel met gehakt en de kaaskorst in de oven voor ongeveer 20 a 25 minuten (of totdat de kaas krokant is).
Variatietips
- Vervang het gehakt door spekblokjes.
- Vervang de tomaat door appel.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Ik hebe pinazieschotel met gehakt en kaaskorst nu voor de tweede kee gemaakt.
Hij is verrukkelijk!!!