Boerenkool is een wintergroente bij uitstek. Ik vermoed dat bij menig Nederlands huishouden de afgelopen tijd wel een keer een stamppot met deze groente op tafel heeft gestaan. Bij jou ook?
Hoewel boerenkool een een ideaal ingrediënt is voor een klassieke Hollandse stamppot, biedt de groente natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld een hoofdingrediënt in dit recept voor een Italiaanse boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas. Deze risotto:
- Staat in ongeveer 35 minuten op tafel, inclusief voorbereidingstijd
- Is vegetarisch en glutenvrij
- Kan bijvoorbeeld worden gemaakt met Danish Blue, gorgonzola of roquefort
- Zou ook prima smaken met een andere kaas (zoals Parmezaanse kaas)
- Kan ook met een paddenstoelenmix in plaats van champignons worden bereid
- Smaakt lekker met een handje walnoten eroverheen gestrooid
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas
Grappig. Ik dacht toch echt dat ik enigszins origineel was toen ik het idee bedacht voor een risotto met boerenkool en champignons. Wat bleek? Het internet staat al vol met deze combinatie. Nou ja, vooral met boerenkoolrisotto’s, maar ook champignons worden daar met regelmaat aan toegevoegd. Zo origineel was dit idee dus niet.
Ik zat nog even te denken of ik dan maar een recept zou bedenken voor een pasta waarin ik boerenkool en champignons zou verwerken. Ik had echter al lange tijd – sinds de tomatenrisotto met spinazie – geen risotto meer gegeten. Pasta daarentegen staat ietsjes frequenter op mijn menu. (Dan reken ik ook wokgerechten met noedels mee. Noedels zijn immers ook een soort van pasta.)
Het werd dus toch een recept voor boerenkoolrisotto met champignons. Kastanjechampignons, welteverstaan. Als je wilt, dan kun je echter prima normale champignons of bijvoorbeeld een paddenstoelenmix gebruiken. De bereiding van deze risotto met boerenkool is voor de rest hetzelfde.
Toch nog een beetje origineel: Blauwe kaas door de risotto met boerenkool
Het gerecht heeft toch nog een ietwat originele finishing touch: de toevoeging van blauwe kaas. Ik had namelijk al een tijd geleden een blokje Danish Blue in huis gehaald toen deze in de aanbieding was. De t.ht. datum daarvan was al twee weken verstreken, dus het werd tijd om er wat mee te doen. (Ik houd eigenlijk helemaal niet zo van blauwe kaas en vind met name die geur is verschrikkelijk. Vandaar dat het al eventjes onaangebroken in mijn koelkast lag.)
In plaats van de Deense blauwe kaas kun je natuurlijk een blauwe kaas aan de boerenkoolrisotto met champignons toevoegen die je het lekkerst vindt. Denk bijvoorbeeld aan gorgonzola (dolce of piccante), roquefort of stilton. Ik ben geen kenner, maar volgens mij is Danish Blue iets milder van smaak dan die kazen. Gorgonzola piccante is, zoals de naam al zegt, juist een stukje pittiger. Bij nader inzien was die kaas dan ook een prima toevoeging aan de risotto met boerenkool geweest.
De boerenkoolrisotto kan natuurlijk ook met andere kaas gemaakt worden
Als je net zoals ik eigenlijk ook geen enorme fan bent van blauwaderkaas, kun je je bijvoorbeeld wenden tot de klassieke Parmezaanse kaas of Grana Padano. De zoutigheid van deze kaassoorten past prima bij de risotto met boerenkool en champignons. (Door de stremsel in die kazen is het gerecht dan echter niet meer vegetarisch.) Een romige kaas zoals mozzarella past er wat betreft structuur juist ook goed bij. De bottom line is: voeg gewoon de kaas toe die je het lekkerst vindt.
De risotto met boerenkool, champignons en (blauwe) kaas maken
De boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas is redelijk makkelijk te maken. Het vergt alleen wat geduld… en regelmatig roeren is ook vereist. Als je vaak/ af en toe risotto maakt, dan ken je het riedeltje wel. Eerst fruit je kort wat ui en knoflook, gevolgd door de rijst. Daarna voeg je beetje bij beetje de warme bouillon toe en blijf je voortdurend roeren. Dit zorgt ervoor dat de rijstkorrels hun zetmeel afgeven, waardoor het vocht bindt en de risotto romig wordt. Na een minuut of 20 is de risotto zo goed als klaar. Ben je overigens een liefhebber van wijn door risotto? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om in plaats van de eerste schep bouillon een scheut witte wijn toe te voegen. Aangezien mijn twee andere recepten voor risotto ook al wijn bevatten, heb ik er voor de afwisseling voor gekozen om nu eens een wijnloos recept te delen.
Anyway, ondertussen bak je in een ander pannetje de champignons in boter of olijfolie bruin. Voeg daar de boerenkool aan toe en bak deze totdat de boerenkool beetgaar is. Vervolgens voeg je de gebakken champignons en boerenkool aan de risotto toe, evenals de blauwe kaas en wat blokjes boter voor extra romigheid. Meng alles goed door elkaar en breng de risotto op smaak met peper en zout.
Indien je het bij de hand hebt, is het lekker om er ook een beetje citroensap door te doen. Door de blauwe kaas is de risotto best vol van smaak en het zuurtje van de citroensap zorgt voor wat meer balans. Tot slot kun je er nog wat extra kaas overheen strooien en serveer je de risotto direct. (Oh, en voor wat knapperigs kun je ervoor kiezen om óók nog een klein handje walnoten over de boerenkoolrisotto te strooien.)
Ga je voor 100 gram rijst of 75 gram rijst per persoon?
Als je dit recept tot op de letter volgt, dan bevat de risotto met boerenkool en champignons zo’n 225 gram groenten. Voor een risotto is dat best wel wat, geloof ik. (Nét iets minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid helaas, maar dat terzijde.) Vanwege die hoeveelheid groenten heb ik echter wel 100 gram rijst aan de risotto toegevoegd. Het is dan ook best een machtig hapje geworden. Als je genoegen neemt met 75 gram rijst p.p., dan zou ik de hoeveelheid boerenkool en champignons ook met een kwart verminderen. Anders houd je erg weinig rijst over in vergelijking met de hoeveelheid groenten.
Eventuele bijgerechtjes bij de boerenkoolrisotto met champignons
In dat geval kun je er eventueel voor kiezen om er nog een frisse salade bij te serveren, als je dat lekker vindt. (En dat kan natuurlijk ook als je wel 100 gram rijst gebruikt. Een frisse tegenhanger voor de best rijke risotto is wat dat betreft namelijk niet verkeerd.) Overigens is wat geroosterd knoflookbrood on-the-side ook een goed idee. Indien je niet vegetarisch bent en erg trek hebt, kun je bijvoorbeeld een kipfilet of biefstukje bij de risotto serveren. Vis lijkt mij, vanwege de blauwaderkaas, een stuk minder geschikt. Indien je het gerecht echter met Parmezaanse kaas bereidt, dan kan ik mij voorstellen dat een stukje witvis erbij wel prima smaakt.
Recept boerenkoolrisotto met champignons en blauwe kaas
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Porties |
persoon
|
- 100 gram risottorijst
- 150 gram champignons in vieren gesneden
- 75 gram boerenkool grof gesneden
- 1 kleine witte ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 25 gram blauwe kaas (evt. wat extra kaas voor erbij)
- 20 gram boter
- 500 ml groentebouillon of kippenbouillon
- 0,5 el citroensap (optioneel)
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout naar smaak
Ingrediënten
|
|
- Snijd de champignons in vier kwarten (en eventuele grote champignons in zes of acht stukken). Snijd de boerenkool indien je geen voorgesneden boerenkool hebt. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Breng ondertussen de bouillon aan de kook en houd deze warm op een laag pitje. Als je koude bouillon gebruikt, dan duurt het langer voordat de rijst gaar is.
- Verhit een laagje olijfolie in een pannetje en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Doe de rijst erbij en bak deze ook 2 minuten (op matig vuur). Voeg vervolgens een soeplepel bouillon toe, roer regelmatig en wacht totdat de meeste bouillon is verdampt/ opgenomen door de rijst. Ook dit hoeft niet op hoog vuur.
- Voeg daarna een nieuwe soeplepel bouillon toe, blijf regelmatig roeren en herhaal dit proces totdat de rijst gaar is (dit duurt ongeveer 18 a 20 minuten). Indien de bouillon eerder op is kun je daarna heet water uit de kraan toevoegen. Eventuele bouillon die je juist overhoudt kun je bijvoorbeeld bewaren om woksauzen mee te maken.
- Zet, als je een minuut of 10 a 12 met de risotto bezig bent, een andere pan op het vuur. Verwarm een laagje olijfolie en bak de champignons in 4 a 5 minuten bruin op hoog vuur. Voeg de boerenkool toe en bak deze nog een minuut of 3 a 5 mee zodat de boerenkool beetgaar en nog een beetje knapperig is. Breng de groenten op smaak met peper en een beetje zout.
- Als de rijst gaar is dien je de boter en blauwe kaas toe te voegen. Meng deze door de risotto totdat zowel de boter als kaas is gesmolten. Voeg nu ook wat citroensap toe, indien je dat in huis hebt. Breng de risotto op smaak met peper en een beetje zout. Voeg de groenten doe aan de risotto en meng alles goed door elkaar. Strooi eventueel wat grofgehakte walnoten en een beetje extra kaas over de boerenkool risotto voordat je 'm serveert.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Bas Peeters, thank you for your blog post.Really thank you! Awesome.