Heb je zin in een simpele salade die je als bijgerecht maar ook als hoofdonderdeel van een maaltijd kunt serveren? En vind je rode bieten lekker? Dan is dit recept voor een Griekse rode bietensalade misschien wel iets voor jou! Deze salade:
- Is binnen tien a vijftien minuten klaar (als je voorgekookte bieten gebruikt)
- Combineert aardse rode bieten met robuuste rode wijnazijn en scherpe knoflook
- Is lekker met een handje walnoten of verkruimelde feta eroverheen gestrooid
- Kan prima geserveerd worden als onderdeel van een mezze of bij een barbecue
- Maar ook met aardappelpuree (of Skordalia) en een stukje vlees of vis
- Óf als maaltijdsalade met couscous, quinoa of afgekoelde rijst er doorheen
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Griekse rode bietensalade
Af en toe heeft deze blog van die periodes waarin er (nog) minder recepten worden geplaatst dan gebruikelijk is. Helaas moet ik constateren dat dit weer zo’n periode is geworden. Dit keer komt het niet per se door gebrek aan inspiratie, maar meer door een gebrek aan tijd. Nou ja, de zin om er veel tijd aan te besteden is juister. Aangezien de zomer eraan komt had ik besloten om weer wat vaker te sporten (dat stond in de herfst en de winter op een wat lager pitje) en na het sporten heb ik weinig zin meer om nog uren met een recept bezig te zijn.
Vandaar dat ik nu heb gekozen voor een simpel receptje voor een Griekse rode bietensalade. Of in het Grieks: Pantzaria Salata. Ik moet bekennen dat ik de ingrediënten hiervoor al enkele dagen geleden in huis had gehaald, maar dat ik toen nog geen zin had in een salade. Gelukkig was ik vandaag bijtijds wakker en kreeg ik na m’n tweede kop koffie het idee om het recept voor de Griekse rode bietensalade maar eens te maken. Mijn ontbijt bestond dan ook uit deze salade, wat aardappel-knoflookpuree en een stokbroodje. Dat is weer eens iets anders dan mijn standaard havermout ontbijt. (Ik moet dit wel toegeven: als ontbijt heb ik toch liever havermout.)
De Griekse rode bietensalade (Pantzaria Salata) maken
Zoals gezegd is dit dus een eenvoudig recept dat je snel kunt bereiden. Tenminste, als je net zoals ik voorgekookte rode bieten gebruikt. Ik mag dan wel graag koken, maar als ik tijd kan besparen door bijvoorbeeld geroosterde paprika’s uit pot, tomatenblokjes uit pak of voorgekookte rode bieten te gebruiken dan doe ik dan vrijwel altijd.
Met voorgekookte bieten is het eigenlijk alleen een kwestie van de bietjes snijden, de knoflook raspen en verse kruiden fijnhakken. Vervolgens doe je deze ingrediënten in een mengkom en doe je er een scheutje olijfolie en rode wijnazijn bij. Breng de Griekse rode bietensalade vervolgens op smaak met wat zwarte peper en, indien je dat nodig vindt, zout. Dat was het alweer.
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om Pantzaria Salata nog iets uit te breiden. Hoewel het niet traditioneel is, kun je bijvoorbeeld rode uienringen, een gesnipperd sjalotje of een fijngesneden bosui toevoegen. Een handje grof gehakte walnoten, amandelen of pistachenoten smaakt er ook goed bij. Als je feta lekker vindt, dan zul je het ongetwijfeld een goed idee vinden om een beetje feta over deze Griekse salade te doen. Of ben je misschien een liefhebber van Griekse yoghurt? Dan zou je een paar eetlepels Griekse yoghurt kunnen toevoegen voor een salade die ietwat romig is.
Wat serveer je bij de rode bietensalade op Griekse wijze?
Je kunt de Griekse rode bietensalade natuurlijk serveren met een lekker broodje naar keuze. Om er meer een maaltijdsalade van te maken, zou je er (afgekoelde) zilvervliesrijst, quinoa of couscous doorheen kunnen doen. Overigens worden gekookte rode bietjes in Griekenland vaak gegeten met Skordalia. Dat is een puree/ dip van rauwe knoflook en aardappel (oud brood, walnoten of amandelen in plaats van aardappelen kunnen ook).
Je zou er dus bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om deze rode bietensalade met Skordalia te serveren. Nu heb ik daar (nog) geen recept voor op de blog, maar op het internet zijn genoeg recepten te vinden. In feite is het gewoon een gladde aardappelpuree waarin je rauwe knoflook doet en die je aanlengt met olijfolie in plaats van de gebruikelijke melk en/ of boter. Een scheutje rode wijnazijn door deze aardappel-knoflookpuree maakt het af. Normale aardappelpuree in plaats van deze Griekse puree is uiteraard ook een ideetje.
Indien je niet vegetarisch bent, kun je ervoor kiezen om Pantzaria Salata bijvoorbeeld (ook nog) te serveren met een stukje gebakken witvis zoals kabeljauw. Gegrilde of gerookte makreel door de rode bietensalade zou ook prima smaken. (Tijdens de lunch at ik deze salade voor de tweede keer, maar dan zonder de puree en met gegrilde kabeljauw uit blik er doorheen. Dat is goed te doen!) Ben je meer een liefhebber van vlees dan vis? Serveer het dan gewoon met datgene wat je lekker vindt 🙂
Griekse rode bietensalade recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
personen
|
- 1 kg rode bieten gekookt
- 4 el rode wijnazijn
- 4 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook geraspt of fijngehakt
- 2 el bladpeterselie fijngehakt
- 2 el verse munt fijngehakt
- zwarte peper en zout naar smaak
Ingrediënten
Griekse rode bietensalade
|
|
- Snijd de voorgekookte rode bieten in blokjes, partjes of plakjes; het is maar net wat je handig vindt of leuk vindt ogen. Ik heb gekozen voor partjes. Gebruik je verse bietjes? Kook ze dan in ongeveer 30 minuten gaar, schil ze en laat ze afkoelen.
- Rasp de knoflook of hak deze goed fijn. Hak ook de munt en bladpeterselie fijn. Doe de knoflook, munt en bladpeterselie samen met de gesneden bietjes in een mengkom of saladebak. Voeg de azijn en de olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Bestrooi de salade met zwarte peper en, indien je dat nodig vindt, wat (zee)zout. Zet de salade in de koelkast totdat je hem nodig hebt.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Heb er nog nooit van gehoord maar je mooie foto’s laten me watertanden!
Hi Jasmine, bedankt voor je bericht! 🙂