Ga direct naar het onderstaande recept
Over Borscht (rode bietensoep)
Hoewel het officieel al lente is, is de temperatuur daar nog niet echt naar. Vandaar dat ik toch nog even een recept voor een rijkelijk gevulde, verwarmende soep op m’n foodblog plaats. Dit is mijn simpele en snelle versie van een vegetarisch borscht recept met rode bieten, aardappelen, wortelen en spitskool. Overigens kun je dit recept gemakkelijk niet-vegetarisch maken door de groentebouillon te vervangen door runderbouillon. Ook kun je er bijvoorbeeld spekjes, runderschenkel of bieflappen doorheen doen.
Borscht, borsjt, borsjtsj of borsch?
Borscht, ook wel geschreven als o.a. borsjt, borsjtsj en borsch, is een soep die oorspronkelijk uit Oekraïne stamt. De soep is echter populair in vrijwel alle voormalige Oostbloklanden. Er is alles behalve een vast recept voor borscht; hoe de soep bereid wordt en welke ingrediënten gebruikt worden verschilt per land (en zelfs per regio). Veel mensen denken dat borscht altijd een rode bietensoep is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er is namelijk een groene variant die populair is in Rusland en Oekranïe. Deze bevat geen rode bieten en wordt gemaakt van groene bladgroenten. Ook is er een Chinese variant, luó sòng tāng, die bestaat uit tomaat en witte kool.
Dit recept is overigens wél voor een rode bietensoep.
Zoals je op de foto kunt zien is mijn borscht niet zo paars van kleur als sommige andere rode bietensoepen die je ziet. Dit komt doordat ik een blik tomatenblokjes heb toegevoegd. Tomaten zijn op zich geen vaststaand onderdeel van borscht (oh ja, er bestond überhaupt geen vast recept voor). Ze worden echter vaak toegevoegd om voor een zuurtje te zorgen. Als je wel een mooie paarse soep wilt, dan kun je het blik tomatenblokjes vervangen door twee eetlepels tomatenpuree of ketchup. Of je kunt de tomaten in z’n geheel achterwege laten. Overigens heb ik in dit recept voor voorgekookte rode bieten gekozen, waardoor de soep een stuk sneller klaar is dan wanneer je ongekookte bieten gebruikt. Met verse bieten is het wellicht iets lekkerder, dus als je de tijd hebt dan kun je natuurlijk ook ongekookte bieten gebruiken.
Borscht recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Passieve Tijd | 25 minuten |
Porties |
personen
|
- 500 gram rode bieten voorgekookt, in blokjes gesneden
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 2 rode uien gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 gram aardappelen geschild en in blokjes
- 200 gram wortelen geschild en in blokjes
- 200 gram spitskool kleingesneden
- 3 laurierblaadjes
- 1200 ml groentebouillon (ongeveer)
- peper en zout (naar smaak)
- 5 el crème fraîche
- 5 tl verse dille fijngesneden
Ingrediënten
|
|
- Bereid alle ingrediënten voor: snijd de gekookte rode bieten in blokjes van zo'n centimeter groot. Bewaar het beetje vocht dat bij de voorgekookte bieten zit en voeg deze toe aan de soep wanneer je de gesneden bietjes toevoegt. Kijk overigens uit voor je kleding! Bietenvlekken kunnen hardnekkig zijn. Snipper de rode uien, hak de knoflook fijn en snijd de spitskool in dunne reepjes. Schil zowel de aardappelen als de wortelen en snijd ze vervolgens in plakjes (of gebruik nieuwe aardappelen die je niet hoeft te schillen, die zijn ook lekker in deze soep).
- Zet een soeppan op het vuur, doe er een laagje (olijf)olie in en fruit de ui, de knoflook en de laurierblaadjes op matig vuur totdat de ui glazig is (in ongeveer vijf minuten). Voeg de tomatenblokjes uit blik toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de gesneden aardappelen, wortelen, spitskool en rode bieten toe. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de groentebouillon toe. Zorg ervoor dat alle ingrediënten ondergedompeld zijn in bouillon.
- Plaats een deksel op de pan, zet het vuur hoog en breng de soep aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag zodat de soep tegen de kook aan zit, zachtjes pruttelt en de ingrediënten rustig kunnen garen. Na zo'n 20 minuten zal de soep klaar zijn en hebben de aardappelen en wortelen nog een kleine beet, maar je kunt hem natuurlijk zo lang op het vuur laten staan als je wilt.
- Hak de verse dille fijn en voeg de dille een paar minuten voordat je de soep serveert toe aan de pan. Proef de borscht en breng eventueel op smaak met flink wat zwarte peper en een beetje zeezout. Schep de soep in kommen en voeg aan elke soepkom een lepel crème fraîche toe.
Borscht met vlees
In plaats van een vegetarische borscht kun je gemakkelijk een snelle versie met vlees maken door de groentebouillon te vervangen door runderbouillon en uitgebakken spekjes toe te voegen. Bak de spekjes eerst uit en volg dan de rest van de receptuur. In plaats van spekjes kun je kiezen voor soepvlees zoals de rundersoepblokjes van Albert Heijn. In dat geval dient de soep echter langer te sudderen zodat het vlees gaar kan worden.
Borscht met ei
In sommige regio's wordt een hardgekookt eitje toegevoegd aan de soep. Kook, apart van de soep, een ei. Snijd het gekookte ei in stukjes en garneer de soep met de ei.
Borscht zonder tomaat
Om een mooie, paarse soep te krijgen kun je de tomatenblokjes uit blik achterwege laten. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de tomatenblokjes te vervangen door twee eetlepels tomatenpuree.
Andere ingrediënten toevoegen
Enkele andere ingrediënten die in bepaalde regio's toegevoegd worden aan borscht zijn courgette, bleekselderij, zure appels, citroensap en peulvruchten zoals sperziebonen, erwtjes of witte bonen. In plaats van bijvoorbeeld wortelen zou je dus courgette en/ of bleekselderij kunnen gebruiken. Ook wordt wel eens peterselie in plaats van dille gebruikt (maar in deze soep geef ik zelf de voorkeur aan dille).
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!