Ik wilde eigenlijk een recept voor een maaltijdsalade met je delen, maar gezien het weer van deze week leek een verwarmende maaltijdsoep mij iets toepasselijker. Het werd dan ook tijd om mijn recept voor een flespompoensoep met geroosterde kikkererwten eens voor je uit te werken. Deze glutenvrij en veganistische soep is redelijk eenvoudig te maken en staat in ongeveer 45 minuten op tafel. Door de geroosterde kikkererwten en de gebruikte specerijen heeft de flespompoensoep een beetje een Noord-Afrikaans tintje gekregen. Overigens bevat de maaltijdsoep ook nog paprika’s en wortelen, maar die kun je eventueel weglaten als je ze niet wilt gebruiken. Voeg dan gewoon wat minder bouillon en specerijen toe aan de soep.
Ingrediënt: kaneel
Afgelopen zomer (wat lijkt dat alweer lang geleden) plaatste ik een recept voor een vegetarische aubergineschotel met kikkererwten. Dit gerecht leek enigszins op het Libanese gerecht genaamd Maghmour, wat ook wel de “Libanese moussaka” genoemd wordt. Daarna leek het mij ook een goed idee om een recept voor een Griekse moussaka met je te delen. Nu is het dan eindelijk zover. Je kunt deze Griekse moussaka in 60 tot 90 minuten op tafel zetten, afhankelijk van je multitask-skills in de keuken. Heb je dus zin om een avondje achter het fornuis te staan en moussaka te maken? Lees dan snel het recept!
Heb je zin om een simpele en relatief gezonde crumble te maken? En vind je zowel nectarines als rood fruit lekker? Dan is dit recept voor een nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos iets voor jou! Dit recept is glutenvrij als je gecertificeerd glutenvrije havermout gebruikt en dankzij de kokosolie in plaats van boter geschikt voor vegans. De kokos in de crumble is overigens geheel optioneel en kun je weglaten of bijvoorbeeld vervangen door amandelschaafsel. Bovendien kun je het gerecht ook met allerlei andere soorten fruit maken. In de blog geef ik enkele suggesties!
Kun je soms rond een uurtje of vier ’s middags wel wat extra energie gebruiken? En heb je geen zin in Cup-a-Soup of koffie? Zorg er dan voor dat je in het vervolg een paar worteltaart energieballetjes bij de hand hebt! Deze glutenvrije energieballetjes van o.a. dadels, wortelen en pecannoten zijn in een handomdraai gemaakt, lang te bewaren in de koelkast en kunnen ingevroren worden. Ideaal, toch?
Koop je wel eens energierepen, fruitrepen of notenrepen? En vind je ze een béétje duur? Maak ze dan zelf! Dat is gelukkig heel gemakkelijk én het kost je niet zoveel tijd. Voor deze rauwe energierepen met vijgen, cranberries en noten kun je alle ingrediënten simpelweg vermalen in een foodprocessor of blender. Vervolgens doe je dat mengsel in een vierkante of rechthoekige vorm, druk je het goed aan en zet je het een klein uurtje in de koelkast. Daarna kun je er repen van snijden in de gewenste grootte. Voìla, je zelfgemaakte energierepen zijn klaar. Easy, toch?
Koop je wel eens energierepen, fruitrepen of notenrepen? En vind je ze een béétje duur? Maak ze dan zelf! Dat is gelukkig heel gemakkelijk. Deze amandel, rozijn en dadelrepen met kaneel bestaan uit slechts vier ingrediënten en vergen maar tien minuten voorbereidingstijd. Bovendien hoeven ze niet afgebakken te worden!
Houd je van worteltaart? En van een goed ontbijt? Dan is dit havermout recept iets voor jou! In deze gezonde havermoutpap zijn namelijk ingrediënten verwerkt die typerend zijn voor een worteltaart, waaronder kaneel, nootmuskaat en rozijnen. Zo kun je gezond ontbijten terwijl je een toch klein beetje het idee hebt dat je een worteltaart eet. Ware het niet dat de textuur van de havermoutpap echt niet lijkt op die van een carrot cake. Maar dat terzijde.
Wil je eens iets anders op jouw brood, rijstwafel of cracker smeren? Maak dan deze simpele pecannotenboter met dadels en kaneel! Eigenlijk is het een soort van kruising tussen een fruitspread en een notenboter, maar aangezien ‘ie verhoudingsgewijs meer pecannoten dan dadels bevat ben ik toch voor de naam ‘pecanboter’ gegaan. Het is in ieder geval héél gemakkelijk om te maken en nog best gezond ook!
Lijkt het je wat om ’s zomers elke dag onbezorgd ijs te kunnen eten? Of zelfs dagelijks te ontbijten met ijs, terwijl je toch kunt zeggen dat je gezond ontbijt? Dan is dit recept voor bananenijs met walnoten en kaneel iets voor jou! Het ijsje bestaat uit slechts drie ingrediënten en is geheel ei- en zuivelvrij.
Heb je zin in een gezond, simpel en lekker Indiaas eenpansgerecht met vis? Dan is dit recept voor kabeljauw korma iets voor jou! Meestal wordt een korma gerecht gemaakt met volle yoghurt en wat room, maar deze heb ik vervangen door kwark en magere melk (kokosmelk is ook een optie). Mijn kabeljauw korma is dan ook een variant op het Indiase gerecht; zeker smaakvol, niet geheel traditioneel.