Ben je een liefhebber van spruitjes? En vind je de combinatie van hartig en zoet lekker? Dan is dit recept voor geroosterde spruitjes met rode ui, ahornsiroop en appel iets voor jou. De ietwat bittere spruitjes vormen een prima combinatie met de zoete appel en ahornsiroop. Daardoor is het bijgerecht waarschijnlijk ook te eten door mensen die géén fan van spruitjes zijn. Appelazijn zorgt er overigens voor dat de geroosterde spruitjes niet té zoet worden en verse rozemarijn voegt een extra smaak toe aan het gerecht. Tot slot maken knoflook en rode ui dit veganistische bijgerecht compleet.
Ingrediënt: verse rozemarijn
Heb je zin in een stamppot met rode bieten? En wil je er eentje zonder aardappelen proberen? Dan is dit recept voor een rode bietenstamppot met knolselderij en mierikswortel misschien wel iets voor jou! Met deze stamppot kun je veel kanten op. Zo smaakt het goed met een stukje vis, kip of vlees, maar ook met een gekookt eitje, walnoten of feta. Bovendien is de stamppot vrij simpel om te maken en kan deze binnen een half uurtje op tafel staan (als je voorgekookte bieten gebruikt). Ideaal, toch?
Heb je zin in een simpele, verwarmende en rustieke maaltijd met bonen? En vind je (vega) worstjes lekker? Dan is dit recept voor worstjes met cannellini bonen, tomatensaus en salie misschien wel iets voor jou! Dit gerecht is eigenlijk een beetje een witte bonen met tomatensaus voor volwassenen, gebaseerd op het Italiaanse Salsiccia e Fagioli all’Uccellett. De salie geeft het gerecht een typische smaak, maar als je er geen fan van bent kun je deze ook achterwege laten. Voeg dan wat extra rozemarijn toe of vervang de salie door een kruid zoals basilicum, oregano of bladpeterselie.
Heb je zin in een rustieke vegetarische ovenschotel met pure smaken die makkelijk te maken is? En vind je zowel tomaten, courgette en olijven als kaas lekker? Dan is dit recept voor een courgette gratin met krieltjes, tomaatjes en olijven waarschijnlijk iets voor jou! Dit gerecht is een passend afscheid voor de zomer die helaas op z’n retour is. Aan de ene kant bevat het zomerse seizoensgroenten, namelijk courgette en cherrytomaatjes. Aan de andere kant wordt het bereid op een meer herfstachtige wijze, namelijk in de oven. Wat dat betreft is het gerecht dus een ideaal recept voor deze tijd van het jaar.
Risotto is eigenlijk iets wat ik zelden maak. Aangezien je vrijwel constant moet blijven roeren voor het beste resultaat lijkt het zo tijdrovend. Ik had laatst echter veel te veel spinazie in huis gehaald, waardoor ik manieren verzinnen om die zak op te maken. Toen kwam het idee van een spinazie risotto in mij op. Er ontbrak alleen nog iets; enkel met spinazie vond ik de risotto namelijk een béétje saai. “Hoe zou het smaken met tomaten?”, vroeg ik mij vervolgens af. Nou, dat smaakt prima en deze tomaten risotto met spinazie is daar het eetbare bewijs van.
Heb je zin in een simpel visgerecht vol krachtige smaken dat je snel op tafel kunt zetten? En houd je van de Provençaalse en mediterrane keuken? Dan is dit recept voor kabeljauw en papillote met citroen, kappertjes en olijven iets voor jou! Je verpakt de kabeljauw samen met de andere ingrediënten in bakpapier (‘en papillote’) en stoomt de kabeljauw gaar in een klein beetje witte wijn. Het is snel klaar, gezond en ook nog eens smaakvol. Wat wil je nog meer?
Heb je zin in een simpele, voedzame en lekkere maaltijdsoep waarin knolselderij de hoofdrol speelt? Dan is dit recept voor knolselderijsoep met zoete aardappelen, rozemarijn en bacon misschien wel iets voor jou! Deze soep staat binnen veertig minuten op tafel en zou je gemakkelijk naar eigen wens aan kunnen passen. Gebruik bijvoorbeeld tijm in plaats van rozemarijn, gerookte kip in plaats van bacon of voeg roquefort toe aan de soep. Het is maar net wat je lekker vindt!