Heb je zin om een groentecurry met kokosmelk te maken? Dan is dit recept voor sajoer lodeh iets voor jou! Dit Indonesische groentegerecht is van nature niet vegetarisch door de trassi die gebruikt wordt, maar deze kun je natuurlijk achterwege laten voor een vegetarische sajoer lodeh. Je kunt het gerecht overigens met elke soort groente maken die je lekker vindt. In dit recept gebruik ik bloemkool, spitskool, wortelen en sperziebonen, maar in de tekst staan enkele alternatieven. Om er meer een complete maaltijd van te maken heb ik tempeh toegevoegd aan de sajoer lodeh. Deze kun je vervangen door tofu als je dat lekkerder vindt, of gewoon weglaten. Liefhebbers van eieren raad ik aan om er een gekookt eitje bij te doen.
Ingrediënt: zeezout
Heb je zin om een simpele en relatief gezonde crumble te maken? En vind je zowel nectarines als rood fruit lekker? Dan is dit recept voor een nectarine zomerfruit crumble met haver en kokos iets voor jou! Dit recept is glutenvrij als je gecertificeerd glutenvrije havermout gebruikt en dankzij de kokosolie in plaats van boter geschikt voor vegans. De kokos in de crumble is overigens geheel optioneel en kun je weglaten of bijvoorbeeld vervangen door amandelschaafsel. Bovendien kun je het gerecht ook met allerlei andere soorten fruit maken. In de blog geef ik enkele suggesties!
Heb je zin in een frisse salade die je bijvoorbeeld bij een maaltijd zoals een curry kunt serveren? En vind je tomaten en komkommer lekker? Dan is dit recept voor een Indiase komkommer-tomatensalade iets voor jou! Deze simpele salade wordt ook wel ‘kachumbar’ genoemd en bestaat onder andere uit kleingesneden tomaten, komkommer en ui met daarbij een frisse dressing van citroen of limoen. Verder wordt de salade op smaak gebracht met een groen pepertje, verse koriander en verse munt.
Wil je een keer zelf kip tandoori maken zonder pakjes en zakjes? Dan is dit kip tandoori recept iets voor jou! Het gerecht lijkt niet op het gelijknamige Knorr Wereldgerecht, maar dat gerecht heeft bij mijn weten ook weinig met een traditionele Indiase kip tandoori te maken. Ik wil overigens niet beweren dat mijn versie wél 100% traditioneel is, dat is zeker niet het geval. Het komt echter wel iets dichter in de buurt!
Heb je tijdens de decembermaand misschien iets teveel genoten van al die lekkere hapjes en drankjes? En heb je je voorgenomen om in januari weer wat gezonder te eten of een beetje op de calorieën te letten? Dan is deze broccolisoep met kokosmelk en spinazie iets voor jou! De soep is heel simpel om te maken, staat binnen een half uurtje op tafel en is ook nog eens budgetvriendelijk. Ideaal, toch?
Koop je wel eens energierepen, fruitrepen of notenrepen? En vind je ze een béétje duur? Maak ze dan zelf! Dat is gelukkig heel gemakkelijk én het kost je niet zoveel tijd. Voor deze rauwe energierepen met vijgen, cranberries en noten kun je alle ingrediënten simpelweg vermalen in een foodprocessor of blender. Vervolgens doe je dat mengsel in een vierkante of rechthoekige vorm, druk je het goed aan en zet je het een klein uurtje in de koelkast. Daarna kun je er repen van snijden in de gewenste grootte. Voìla, je zelfgemaakte energierepen zijn klaar. Easy, toch?
Koop je af en toe granola en ben je op zoek naar een goedkoper (en in sommige gevallen gezonder) alternatief? Maak dan gewoon zelf granola! Bijvoorbeeld deze gezonde boekweit granola met goji bessen en kokos. De zelfgemaakte granola bevat relatief weinig suikers, is glutenvrij* en geschikt voor vegans. Bovendien kun je het recept heel gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld ander gedroogd fruit als je geen goji bessen in huis hebt of vervang de kokos door chocolade als je daarvan houdt!
Houd je van worteltaart? En van een goed ontbijt? Dan is dit havermout recept iets voor jou! In deze gezonde havermoutpap zijn namelijk ingrediënten verwerkt die typerend zijn voor een worteltaart, waaronder kaneel, nootmuskaat en rozijnen. Zo kun je gezond ontbijten terwijl je een toch klein beetje het idee hebt dat je een worteltaart eet. Ware het niet dat de textuur van de havermoutpap echt niet lijkt op die van een carrot cake. Maar dat terzijde.
Wil je eens iets anders op jouw brood, rijstwafel of cracker smeren? Maak dan deze simpele pecannotenboter met dadels en kaneel! Eigenlijk is het een soort van kruising tussen een fruitspread en een notenboter, maar aangezien ‘ie verhoudingsgewijs meer pecannoten dan dadels bevat ben ik toch voor de naam ‘pecanboter’ gegaan. Het is in ieder geval héél gemakkelijk om te maken en nog best gezond ook!
Dit is een caloriearme variant op nasi goreng. Een fijngehakte bloemkool wordt namelijk gebruikt om de rijst in nasi goreng te vervangen. Hierdoor bevat de maaltijd tegelijkertijd minder calorieën én meer groenten. Is dat geen win-win situatie? En houd je niet van bloemkool? Geen punt. Dankzij de specerijen en de rest van de ingrediënten die gebruikt worden proef je de bloemkool niet terug. Beloofd.