Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven

Ik zat er al een aantal weken aan te denken om een keer friet van zoete aardappel uit de oven te maken, dus ik had een weekje geleden een zoete aardappel in huis gehaald. Uiteindelijk had ik er echter een lauwwarme salade van geroosterde groenten en zoete aardappel uit de oven mee gemaakt. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad! De salade smaakte namelijk goed en zo’n gerecht past uitstekend bij dit jaargetijde. Enkele groenten die in dit recept gebruikt worden zijn paprika, wortel en courgette, maar je kunt natuurlijk groenten gebruiken die je zelf lekker vindt. Ik heb de geroosterde groenten en zoete aardappel geserveerd met rucola met een scherpe, lichtzure dressing op basis van dijonmosterd en appelcider azijn.

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Als ik een lasagne bolognese maak, dan heb ik daar eerlijk gezegd niet echt een vast recept voor. Wat ik gebruik is deels afhankelijk van hetgeen ik in huis heb. Dit is de manier waarop ik ‘m gisteren heb gemaakt en het smaakte mij prima, dus het leek mij wel een blogpost waard! Van begin tot eind duurt het zo’n twee a tweeënhalf uur voordat deze lasagne bolognese klaar is. Hoewel het dus relatief lang duurt om deze lasagne te maken, bestaat het grootste gedeelte van de tijd bestaat uit wachten. Het is dan ook een vrij simpel recept. Het lastigste aan deze lasagne bolognese is het maken van de bechamelsaus, maar ook dat is niet zo moeilijk! Je kunt ervoor kiezen om, zoals in dit recept wordt aangegeven, de melk die je gebruikt voor de bechamelsaus op smaak te maken met een paar smaakmakers. Dit is geen vereiste, maar zorgt iets meer complexiteit in de bechamelsaus.

Curry met kool, paprika, ananas en cashewnoten

Curry met kool, paprika, ananas en cashewnoten

Op zoek naar een snel en makkelijk recept voor een vegetarische curry? Probeer dan eens deze curry met kool, paprika, ananas en cashewnoten. Voor een niet-vegetarische versie kun je natuurlijk kip toevoegen, dat past er goed bij. Het is lekker om bij deze curry met kool een fris bijgerecht te serveren, zoals ingelegde komkommer, atjar ketimoen of een simpele komkommer raita (binnenkort zal ik daar eens een recept voor toevoegen).

Spinazieschotel met gehakt en een kaaskorst

Spinazieschotel met gehakt en een kaaskorst

Op zoek naar een simpel ovenschotel recept? Maak dan eens deze spinazieschotel. De ovenschotel bestaat onder andere uit spinazie, gehakt, tomaat, aardappelen en kaas. Ik heb de aardappelpuree gemaakt met crème fraîche in plaats van melk. Deels doordat ik geen melk in huis had, deels doordat de frisse en lichtzure smaak van crème fraîche mij bij dit recept leek passen. Heb je geen crème fraîche in huis, dan kun je ook melk gebruiken.

Spitskoolroerbak op Vietnamese wijze (Bắp Cải Xào)

Spitskoolroerbak op Vietnamese wijze (Bắp Cải Xào)

Dit is een simpel recept waarin spitskool wordt geroerbakt met sjalotjes, knoflook, bosui en tomaat. Het is mijn variant op het klassieke Vietnamese gerecht Bắp Cải Xào. De spitskoolroerbak wordt op smaak gemaakt met vissaus, mosterdzaad, peper en zout. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld serveren met geroerbakte rundvlees reepjes, kipstukjes of witvis. Wil je een vegetarisch avondmaal? Voeg dan shiitakes en champignons toe om de spitskoolroerbak meer substantie te geven!

Zoetzure saus

Zoetzure saus

Wil je zelf een zoetzure saus maken? Probeer dan eens dit simpele basis recept voor zoetzure saus met ananas. Deze saus past perfect bij allerlei soorten vlees en vis, zoals kipfilet, varkensvlees en garnalen. Je kunt de saus ook serveren met kleine gehaktballetjes erin, of naast een goed gevulde groenteomelet voor een vegetarisch avondmaal. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Five spice chicken met gebakken rijst

Five spice chicken met gebakken rijst

Dit is een simpel recept voor een snelle roekbakschotel met kip, rijst, groenten, komkommer en ei. Ideaal voor een doordeweekse dag wanneer je geen zin hebt om na je werk uitbreid te koken! De smaak van het gerecht is lichtzoet met een subtiele ondertoon van vijfkruidenpoeder. Ik heb ervoor gekozen om agavesiroop te gebruiken. Heb je dat echter niet in huis? Dan kun je de agavesiroop vervangen door honing. Aangezien agavesiroop zoeter is dan honing zou ik wel iets meer honing gebruiken.

Curry met varkenshaas en spinazie

Curry met varkenshaas en spinazie

Om heel eerlijk te zijn ziet het gerecht niet zo smakelijk uit op de foto’s. Gelukkig smaakt deze curry met varkenshaas en spinazie een stuk beter dan dat het eruitziet! Bovendien is dit een behoorlijk gezond recept. Met zo’n 170 gram spinazie per persoon, aangevuld met wat paprika, krijg je bijvoorbeeld veel vitamine A, vitamine C, beta-caroteen en kalium binnen. De smaken zijn geïnspireerd door de Indiase keuken. Kaneel, kardemom en kruidnagel zijn stuk voor stuk subtiel aanwezig. Ook is het gebruik van yoghurt, laurier en gember typerend voor de Indiase keuken. Ik heb ervoor gekozen om varkenshaas te gebruiken, maar je zou ook een ander stuk varkensvlees zoals hamlappen kunnen gebruiken.

Minestrone (Italiaanse groentesoep)

Minestrone (Italiaanse groentesoep)

Op frisse herfstdagen heb ik af en toe zin in een kom warme, rijkelijk gevulde soep. Zoals vandaag, ik kreeg opeens zin om minestrone soep te maken. Voor minestrone is echter niet echt een vast recept. Mijn makkelijke versie is dan ook voornamelijk gebaseerd op ingrediënten die ik al in huis had. Deze minestrone bevat onder andere aardappelen, wortelen, courgette, bleekselderij, cannelloni bonen, spinazie en Pipe Rigate.

Kipsaté met simpele satésaus

Kipsaté met simpele satésaus

Wil je zelf kipsaté maken en zoek je een simpel en snel recept? Maak dan deze kipsaté en satésaus op basis van o.a. pindakaas, ketjap, sojasaus en sambal. Dit is voor mij een typisch ‘Lazy Sunday’ recept. Het vereist weinig snijwerk, geen ingewikkelde bereidingswijzen en is zo klaar. Serveer de saté met (gebakken) rijst of bami, kroepoek en atjar of ingelegde komkommer.