Heb je zin om een keer Koreaanse kimchi te maken? Maar heb je geen zin om een ingewikkeld recept te volgen dat vol staat met exotische ingrediënten? Dan is dit simpele recept voor Koreaanse kimchi van Chinese kool iets voor jou! Voor dit recept heb je maar elf ingrediënten nodig, inclusief water, suiker en zeezout. Voor slechts één ingrediënt, gochugaru, zou je langs een toko moeten gaan. Als dat echter geen mogelijkheid is of je kunt het ingrediënt niet vinden, dan bied ik er een simpele vervanging voor.
Rating: sterren
Koop je wel eens energierepen, fruitrepen of notenrepen? En vind je ze een béétje duur? Maak ze dan zelf! Dat is gelukkig heel gemakkelijk én het kost je niet zoveel tijd. Voor deze rauwe energierepen met vijgen, cranberries en noten kun je alle ingrediënten simpelweg vermalen in een foodprocessor of blender. Vervolgens doe je dat mengsel in een vierkante of rechthoekige vorm, druk je het goed aan en zet je het een klein uurtje in de koelkast. Daarna kun je er repen van snijden in de gewenste grootte. Voìla, je zelfgemaakte energierepen zijn klaar. Easy, toch?
Houd je van chocolade? En heb je soms zin in een eiwitrijke snack die weinig suiker bevat? Dan is dit recept voor zwarte bonen mokka brownies iets voor jou! Deze eiwitrijke zwarte bonen mokka brownies zijn héél makkelijk om te maken, smaken níét naar zwarte bonen, zijn lekker smeuïg en een tikje decadent. In dit recept wordt chocolade eiwitpoeder aan de brownies toegevoegd, maar je zou dat ook achterwege kunnen laten als je het niet in huis hebt.
Als mensen het over ‘kimchi’ hebben, dan wordt vaak de pittige kimchi bedoeld die van Chinese kool gemaakt wordt. Er zijn echter talloze soorten kimchi, waarvan sommigen helemaal niet pittig zijn of een ander hoofdingrediënt hebben dan Chinese kool. Zo’n kimchi met een ander hoofdingrediënt is Oi-Sobagi. Oftewel: gevulde komkommer kimchi. Deze simpele zomerse kimchi hoeft veel minder lang te fermenteren dan de versie met Chinese kool en smaakt eerlijk gezegd ook al goed zónder het te fermenteren!
Heb je een grote hoeveelheid perziken gekocht die inmiddels goed rijp zijn en wil je er een jam van maken zónder geraffineerde suiker en pectine?…
Vind je gekookte eieren lekker? En houd je van de Indonesische keuken? Dan is dit telor kecap recept waarschijnlijk wel iets voor jou! Telor kecap is…
Koop je wel eens energierepen, fruitrepen of notenrepen? En vind je ze een béétje duur? Maak ze dan zelf! Dat is gelukkig heel gemakkelijk. Deze amandel, rozijn en dadelrepen met kaneel bestaan uit slechts vier ingrediënten en vergen maar tien minuten voorbereidingstijd. Bovendien hoeven ze niet afgebakken te worden!
Koop je af en toe granola en ben je op zoek naar een goedkoper (en in sommige gevallen gezonder) alternatief? Maak dan gewoon zelf granola! Bijvoorbeeld deze gezonde boekweit granola met goji bessen en kokos. De zelfgemaakte granola bevat relatief weinig suikers, is glutenvrij* en geschikt voor vegans. Bovendien kun je het recept heel gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld ander gedroogd fruit als je geen goji bessen in huis hebt of vervang de kokos door chocolade als je daarvan houdt!
Houd je van worteltaart? En van een goed ontbijt? Dan is dit havermout recept iets voor jou! In deze gezonde havermoutpap zijn namelijk ingrediënten verwerkt die typerend zijn voor een worteltaart, waaronder kaneel, nootmuskaat en rozijnen. Zo kun je gezond ontbijten terwijl je een toch klein beetje het idee hebt dat je een worteltaart eet. Ware het niet dat de textuur van de havermoutpap echt niet lijkt op die van een carrot cake. Maar dat terzijde.
Heb je geen zin om lang in de keuken te staan of om uitgebreid te koken? En heb je wel zin in een gezonde maaltijd? Dan is deze broccoli uit de wok met gember en sesamzaad misschien wel iets voor jou! De broccoli uit de wok met gember en sesamzaad staat binnen een kwartiertje op tafel, bevat zo’n driehonderd gram groenten per persoon en is zowel glutenvrij als vegetarisch. Je kunt bijvoorbeeld kip of rundvlees, eventueel gemarineerd in tamari of sojasaus, toevoegen voor een versie die niet vegetarisch is.