Heb je zin in een veganistische, simpele en lekkere curry die relatief snel klaar is? Dan is dit Aloo Gobi Matar met zoete aardappel recept iets voor jou!
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Aloo Gobi Matar met zoete aardappel
Dit is mijn versie van het traditionele Indiase gerecht Aloo Gobi Matar, wat uit aardappel, bloemkool en erwten bestaat. Losjes vertaald betekent aloo aardappel, gobi bloemkool en matar (in sommige recepten geschreven als mutter), je raadt het al, erwten. In plaats van aardappel heb ik echter zoete aardappel gebruikt. Deels omdat zoete aardappelen gezonder zijn dan ‘normale’ aardappelen, deels doordat ik de smaak van de zoete aardappel bij dit gerecht vindt passen. Oh, en ik had geen normale aardappelen in huis toen ik besloot om deze aloo gobi matar te maken.
In feite is het gerecht niets meer dan een simpele zoete aardappelcurry met bloemkool en erwten, maar in het Indiaas klinkt het toch wat bijzonderder.
Aloo Gobi Matar ingrediënten
Zoals met zoveel gerechten is er voor aloo gobi matar geen vaste receptuur. Veelgebruikte ingrediënten zijn er echter wel. Zo wordt, naast de aardappel, bloemkool en erwten, meestal gebruikgemaakt van knoflook, gember, ui, tomaat, kurkuma, komijnzaad en koriander (zowel verse korianderblaadjes als gemalen korianderzaad).
Doordat ik geen tomaten in huis had, had ik de aloo gobi matar gisteren met tomatenblokjes uit blik gemaakt. In het onderstaande recept wordt dan ook aangegeven om tomatenblokjes uit blik te gebruiken. Je kunt echter ook een grote, rijpe tomaat per persoon gebruiken die je in kleine blokjes snijdt. In dat geval komt de aloo gobi matar dichter in de buurt van het traditionele gerecht!
Serveer het desgewenst als een droge curry of natte curry
Je kunt uiteraard jouw eigen draai aan de aloo gobi matar geven. Mijn versie is bijvoorbeeld vrij ‘nat’ aangezien ik de zoete aardappel en de bloemkool heb gegaard in relatief veel vocht (van de tomatenblokjes uit blik aangevuld met ongeveer 200 ml water). Ik heb de aloo gobi matar met rijst heb gegeten en het vocht zorgt ervoor dat het een smeuïg geheel is, wat ik zelf lekker vindt. Als je houdt van een droger gerecht dan kun je ervoor kiezen om de aangegeven hoeveelheden aan te houden en laat je, bij het serveren van het gerecht, zoveel vocht in de pan zitten als je wilt. Je kunt er echter ook voor kiezen om weinig water toe te voegen en de groenten te smoren met een deksel op de pan.
Aloo Gobi Matar met zoete aardappel recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Passieve Tijd | 15 minuten |
Porties |
persoon
|
- 200 gram zoete aardappel
- 200 gram bloemkool
- 30 gram doperwten uit de diepvries
- 0,5 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 0,5 kaneelstokje
- 1 laurierblad
- 1 tl komijnzaad (hele zaadjes)
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 0,5 tl djinten (gemalen komijnzaad)
- 0,5 tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemberpuree of 0,5 tl verse gember
- 1 tl garam masala optioneel
- 100 gram tomatenblokjes uit blik
- 200 ml water naar keuze
- 1,5 el plantaardige olie
- zout en peper naar smaak
- verse koriander ter garnering; naar smaak
Ingrediënten
|
|
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de zoete aardappel en bloemkool in stukjes die ongeveer even groot zijn.
- Verhit de plantaardige olie op matig vuur in een pan en voeg het laurierblad, de kaneel en de hele komijnzaadjes toe. Bak deze ingrediënten totdat de geuren vrijkomen. Voeg dan de ui en de knoflook toe.
- Fruit de ui en de knoflook op laag vuur totdat de ui glazig is. Voeg dan de kurkuma, ketoembar, djinten, paprikapoeder, gemberpuree en het chilipoeder toe. Bak ongeveer een minuutje a anderhalve minuut mee.
- Voeg vervolgens de zoete aardappel en de bloemkool toe.Zet het vuur hoog, roer alles goed door elkaar en bak de bloemkool en zoete aardappel lichtjes aan. Voeg na zo'n één a twee minuten de tomatenblokjes uit blik toe en schep alles nogmaals goed door elkaar.
- Voeg nu zoveel water toe als je wilt, afhankelijk van de 'natheid' die je wilt bereiken. Voeg maar een heel klein beetje water toe aan de pan voor een droog gerecht of voeg de aangegeven hoeveelheid water toe voor een gerecht met meer vocht. Plaats een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de groenten zachtjes garen gedurende vijftien minuten. Roer tussentijds alles een paar keer voorzichtig door elkaar, waarbij je de ingrediënten die onderop liggen naar boven schept (en vice versa). Voeg, als de zoete aardappel en de bloemkool zo goed als gaar zijn, de erwten toe zodat deze kunnen opwarmen.
- Als je gekozen hebt voor een droge bereiding, dan is de aloo gobi matar direct klaar wanneer de groenten gaar zijn. Als je hebt gekozen voor een natte bereiding, dan kun je het gerecht zonder deksel op de pan nog enkele minuten zachtjes laten pruttelen zodat wat vocht kan ontsnappen en de saus iets indikt.
- Garneer het gerecht desgewenst met verse korianderblaadjes.
Tips
- Serveer de aloo gobi matar met rijst en/ of naan.
- Serveer het gerecht met een snelle, simpele komkommer raita. Vermeng daarvoor een paar eetlepels yoghurt met kleingesneden blokjes komkommer, een beetje zwarte peper en een klein beetje gemalen komijnzaad. Meng alles door elkaar en bestrooi met paprikapoeder. De frisse komkommer raita contrasteert mooi met de kruidige aloo gobi matar (vooral als je ervoor kiest om iets meer chilipoeder aan het gerecht toe te voegen).
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!