Heb je zin in een veganistisch hoofdgerecht met aubergines? En vind je de smaken uit de keuken van het Midden-Oosten lekker? Dan is dit recept voor een Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten iets voor jou! Dit gerecht:
- Is heel makkelijk om te maken én is redelijk snel klaar
- Combineert goed met bulgur, couscous of rijst
- Lijkt op het gerecht Maghmour (de “Libanese Moussaka”)
- Smaakt ook koud goed, dus je kunt gerust te veel maken zodat je de volgende dag alvast een lunch of avondmaaltijd klaar hebt
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten
Aangezien uit mijn poll bleek dat er relatief veel interesse was in Arabische gerechten werd het de hoogste tijd om zo’n recept te bedenken. Dit was eigenlijk hét moment om voor het eerst de tajine te gebruiken die ik vorig jaar in Marokko had gekocht. Ik kreeg echter het idee voor deze Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten, waar de tajine minder voor geschikt was. Nou ja, ik zal die tajine vást wel een keer gebruiken. En tot die tijd ziet het er leuk uit in de kast in mijn woonkamer waar ik al mijn borden en dergelijke bewaar!
(Voor diegenen die op “hoofdgerechten met vlees” hebben gestemd: hierna volgt wáárschijnlijk een recept voor een Frans gerecht met kip in de hoofdrol.)
Aubergineschotel lijkt op Maghmour (Libanese Moussaka)
Mijn kennis van de Arabische keuken (en de keuken van het Midden-Oosten) is redelijk beperkt. Ik wist dat aubergines en tomaten veel worden gebruikt, evenals kikkererwten. Het leek mij dan ook een prima idee om van deze ingrediënten een veganistisch hoofdgerecht te maken. Tijdens het uitschrijven van dit recept kwam ik er toevallig achter dat er een Libanees gerecht is genaamd “Maghmour” waarbij precies die ingrediënten gebruikt worden. (Dat gerecht wordt ook wel de “Libanese Moussaka” genoemd.) Ik heb toch meer inzicht in de Arabische keuken dan ik dacht!
De Libanese moussaka lijkt – met uitzondering van de naam – niet op de bekendere Griekse moussaka. Er wordt namelijk geen gehakt aan toegevoegd, het gerecht is niet in laagjes opgebouwd en het bevat geen laag bechamelsaus. Ook wordt het niet afgebakken in de oven. Maghmour is meer een stoofschotel die vaak koud wordt gegeten. (Het Arabische woord musaqqa‘ah betekent dan ook ‘gekoeld’.) Daardoor lijkt het in mijn ogen meer op het Italiaanse gerecht met aubergines en tomaten genaamd caponata dan op een traditionele Griekse moussaka.
Aubergineschotel met harissa, granaatappelmelasse en paprikapuree
De reden dat ik deze aubergineschotel met kikkererwten en tomaten geen “Maghmour” heb genoemd is doordat ik er andere ingrediënten aan heb toegevoegd die ik vond passen bij de keuken van het Midden-Oosten. Dat zijn harissa, granaatappel melasse en een milde paprikapuree. Heb je (één van) deze ingrediënten niet in huis? Geen probleem, want ook zonder die ingrediënten smaakt de aubergineschotel (blijkbaar) goed! In dat geval kun je eventueel wel wat specerijen aan de tomatensaus toevoegen zodat het gerecht iets meer smaak krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een beetje kaneel, wat gemalen komijnzaad en/ of een snufje cayennepeper.
Arabische aubergineschotel met kikkererwten en tomaten maken
De aubergineschotel met kikkererwten en tomaten is heel simpel om te maken. Eerst rooster je een in stukjes gesneden aubergine twintig minuten in een hete oven. In de tussentijd kun je de simpele tomatensaus met kikkererwten maken. Is de aubergine klaar? Voeg deze dan toe aan de tomatensaus, meng alles voorzichtig door elkaar en laat het gerecht nog een paar minuutjes zachtjes pruttelen op laag vuur. Sprenkel er tot slot wat citroensap en verse kruiden (het liefst bladpeterselie en een beetje munt) overheen en je bent klaar!
Geen zin om de oven aan te zetten? Dan kun je de aubergine ook opbakken in een pannetje terwijl je de tomatensaus met kikkererwten maakt. Hoogst waarschijnlijk kun je het gerecht ook wel bereiden door rauwe aubergine tegelijkertijd met de kikkererwten toe te voegen aan de tomatensaus. In dat laatste geval dien je misschien wel wat extra water aan de tomatensaus toe te voegen zodat je genoeg saus hebt waarin de aubergine kan garen.
Recept aubergineschotel met kikkererwten en tomaten
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
- 1 aubergine
- 2 el olijfolie
- 1 tl komijnzaad
- 3 sjalotjes in halve ringen
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 tomaten in stukjes gesneden
- 200 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld
- 0,5 el tomatenpuree
- 0,5 el milde paprikapuree
- 1 tl harissa of meer naar smaak
- 2 el granaatappel melasse
- 40 ml water
- 2 tl citroensap
- 4 el bladpeterselie grof gesneden
- 1 el verse munt grof gesneden
Ingrediënten
Bereiding aubergine
Bereiding kikkererwten en tomatensaus
Aubergineschotel afmaken
|
|
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil met een dunschiller optioneel stroken van de aubergine zodat je een langwerpig streeppatroon krijgt (alleen voor het visuele effect, heeft verder geen toegevoegde waarde). Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd deze stukken nog twee- of driemaal in de lengte doormidden zodat je een aantal dunne stukken aubergine overhoudt. Halveer deze stukken tot slot zodat je kleinere stukjes krijgt.
- Strooi de komijnzaad over de stukjes aubergine en voeg de olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar en spreid de aubergine uit over een bakplaat. Zet de aubergine twintig minuten in de voorverwarmde oven (en draai deze na tien minuten om). Check de aubergine eventueel na een kwartiertje zodat deze niet verbrandt. Zijn de stukjes na twintig minuten nog niet helemaal goudbruin? Laat ze dan nog iets langer in de oven staan.
- Maak ondertussen de saus. Spoel daarvoor de kikkererwten af onder de kraan en houd deze apart. Snijd de sjalotjes in dunne halve ringen en hak de teentjes knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes (of gebruik ongeveer 80 gram p.p. tomatenblokjes uit blik). Verhit een laagje olijfolie in een pan op matig vuur. Bak de sjalotjes en de knoflook onder voortdurend roeren gedurende drie minuten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe, zet het vuur hoog en bak deze ingrediënten zes minuten onder voortdurend roeren.
- Voeg de tomatenpuree, milde paprikapuree, harissa, granaatappel melasse en het water toe toe en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat de tomatensaus met kikkererwten zachtjes pruttelen totdat de aubergine gaar is die in de oven zit (vanaf dit punt waarschijnlijk nog +- tien minuten). Wordt de saus een beetje droog? Voeg dan nog wat water toe. Breng de saus tot slot op smaak met peper en wat zout.
- Voeg de aubergine stukjes aubergine toe aan de tomatensaus met kikkererwten en roer alles voorzichtig door elkaar. Laat de aubergineschotel nog twee minuten zachtjes pruttelen alvorens er wat verse citroensap overheen te doen. Strooi tot slot een royale hoeveelheid fijngehakte bladpeterselie en een beetje fijngesneden munt over de aubergineschotel en serveer deze warm of op kamertemperatuur.
Serveer de aubergineschotel met kikkererwten en tomaten bijvoorbeeld met:
- Couscous, bulgur of rijst
- Turks of Arabisch brood
- Tzatziki of yoghurt die je op smaak brengt met knoflook
Op de foto's zie je een simpele couscoussalade met spinazie, bladpeterselie en munt. Deze is op smaak gebracht met extra vierge olijfolie en wat granaatappelmelasse.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
dit is zeker ’n recept voor mij! De Arabische keuken is een van mijn favorieten.
Je kan idd naar eigen smaak iets toevoegen of weglaten. Top Bas!
Ik moet alleen eens op zoek naar ’n goede granaatappel melasse…
dit is zeker ’n recept voor mij! De Arabische keuken is een van mijn favorieten.
Je kan idd naar eigen smaak iets toevoegen of weglaten. Top Bas!
Ik moet alleen eens op zoek naar ’n goede granaatappel melasse…
Trouwens, het kookboek over de Arabische keuken is van Claudia Roden: The New Book of Middle Eastern Food en ook Paula Wolfert heeft goede kookboeken geschreven…
Bedankt voor je bericht! Ik ben blij dat dit recept iets voor je is. Ik heb eigenlijk geen flauw idee of ik zelf een goede granaatappel melasse heb gekocht; ik ben nog steeds met mijn eerste flesje bezig. Het flesje zag er wel authentiek uit in ieder geval. 🙂
Oh, en bedankt voor de tip omtrent de kookboeken! Ik zal ze onthouden; om mijn kennis van de Arabische keuken wat bij te spijkeren is in ieder geval één zo’n kookboek wel handig om in huis te hebben.
Super gewoon, mijn man is arabisch en lust deze echt super nadat ik deze had klaar gemaakt ! ik volg alvast jou foodblog zodat ik nog meer zelfgemaakte arabisch keuken kan bereiden !! echt TOP !!!
Bedankt voor je compliment! Ik ben blij dat je man het gerecht vond smaken. Ik hoop dat mijn volgende arabische recept ook zal bevallen!
Wat heerlijk! Ik heb ervan genoten.
Ik had vergeten om munt te kopen, maar had nog Thaise basilicum liggen en dat is een prima alternatief.
Groet Mirjam
Beste Mirjam,
Bedankt voor je reactie! Ik ben blij dat je ervan hebt genoten 🙂
Ik zou er zelf niet aan gedacht hebben om de munt te vervangen door Thaise basilicum, maar nu ik dit lees lijkt het mij inderdaad een prima alternatief. Misschien moet ik het eens uitproberen 🙂
Groetjes,
Bas
Het is mij niet gelukt eten was totaal mislukt jammer voor mij niet meer dit gerecht.
Wauw klinkt goed! Alleen.. wat is en waar haal ik granaatappelmelasse? En die paprika puree?
Is er ook een alternatief voor granaatappelmelasse?
Dank!
Kwam toevallig het recept tegen, had nog een aubergine in de koelkast liggen en heb het gerecht gisteravond gemaakt.
Het was heerlijk.
Heb me gelijk aangemeld voor je foorblog.
Hoop nog veel lekkere recepten klaar te maken.
Margriet
Hi Margriet,
Hartelijk bedankt voor je bericht! (En mijn excuses voor mijn late reactie.)
Ik ben blij dat het gerecht je gesmaakt heeft. Ook vind ik het leuk om te lezen dat je je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief. Zoals je misschien wel hebt gemerkt, heeft de blog de laatste tijd echter een beetje stilgestaan. Het “nieuwste” recept dateert zelfs alweer van juni vorig jaar.
Máár daar komt allicht verandering in. Ik ben nu in ieder geval eindelijk weer eens met een recept bezig. Ik hoop dat deze – en andere toekomstige recepten – je zullen bevallen 🙂
Groetjes,
Bas
Heerlijk die aubergine uit de oven in dit recept. Ik heb hem zelf aangepast gegeten naar ingrediënten wat ik in huis had. Namelijk gewone uien, courgette toegevoegd en paprikapoeder (ipv puree), ras el hanout (ipv harissa), tomatenblokjes uit blik (190 tot 200 gram) ipv tomaten en gedroogde abrikozen (stuk of 5 in blokjes) ipv melasse. Het smaakt ook prima bij wat sla. 😃 Thnx voor inspiratie.
Zo lekker dit gerecht. Dank je wel. Heb het nu voor de 3e keer gemaakt. Ik geef er wel mijn eigen twist aan. Gebruik granaatappelpitjes en gegrilde paprika die ik heel fijn snijd.
Geweldig lekker en kruidig gerecht. Het was heerlijk vonden wij! Dankjewel!
Vandaag voor het eerst gemaakt. Heb wat gehakt toegevoegd welke ik heb gekruid met ras el hanout kruiden. Het was super lekker en ga het zeker snel weer maken. Dank je wel.