Koop je af en toe granola en ben je op zoek naar een goedkoper (en in sommige gevallen gezonder) alternatief? Maak dan gewoon zelf granola! Bijvoorbeeld deze gezonde boekweit granola met goji bessen en kokos. De zelfgemaakte granola bevat relatief weinig suikers, is glutenvrij* en geschikt voor vegans. Bovendien kun je het recept heel gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld ander gedroogd fruit als je geen goji bessen in huis hebt of vervang de kokos door chocolade als je daarvan houdt
Serveer de boekweit granola met goji bessen en kokos bijvoorbeeld:
- Met jouw favoriete melk/ sojamelk/ amandelmelk/ kokosmelk
- Door een bakje kwark of (plantaardige) yoghurt
- Als topping over een smoothie bowl
- Over zelfgemaakt bananenijs
- Als gezonde snack en pak een klein handje wanneer je trek hebt
* Als je boekweit en havermout gebruikt die gecertificeerd glutenvrij is.
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de boekweit granola met goji bessen en kokos
Aangezien ik af en toe een pot granola maak stond het al langere tijd op mijn planning om een granola recept op deze blog te plaatsen. Het heeft echter best lang geduurd voordat ik een recept had bedacht dat ik met je wilde delen. Dit komt doordat er zó veel mogelijkheden zijn dat ik een beetje twijfelde welke ingrediënten ik in mijn allereerste granola recept zou verwerken. Uiteindelijk is het deze boekweit granola met goji bessen en kokos geworden!
Wanneer je zelf granola maakt kun je er eigenlijk alle granen, noten, zaden en (gedroogde) vruchten in verwerken die je lekker vindt. (Ook chocolade is natuurlijk lekker 🙂 ) Ik had dan ook de neiging om er erg veel verschillende ingrediënten doorheen te willen doen, wat ik wel doe wanneer ik een pot granola voor mijzelf maak. Ik vond echter dat – voor een recept voor de blog – het aantal ingrediënten een beetje beperkt moest blijven. Uiteindelijk heb ik mij zeer goed ingehouden. De boekweit granola met goji bessen en kokos wordt namelijk alleen aangevuld met havermout, amandelen, kokosolie, agavesiroop en wat specerijen. Valt best mee, toch?
Het “bijzondere” ingrediënt in deze zelfgemaakte granola
Wat betreft de specerijen, daarbij heb ik een ingrediënt gebruikt die je niet zo snel in de granola’s zult vinden die je in de supermarkt kunt kopen. Welke dat is? Steranijs. Ook de gemberpoeder die erin verwerkt is, is niet zo gebruikelijk bedenk ik mij nu. Deze ingrediënten geven de boekweit granola met goji bessen en kokos daarentegen wel een geheel eigen karakter. Om van mijn eerste granola recept iets te maken wat je ook zo in de supermarkt te kopen leek mij namelijk niet echt origineel. Bovendien vond ik de smaak van de steranijs goed passen bij de andere gebruikte specerijen (het gemberpoeder en de kaneel), bij de kokos en uiteindelijk ook bij de goji bessen. Je kunt de steranijs en/ of de gember echter prima weglaten als je er niet zo van houdt of als je zelf een meer standaard granola wilt maken.
De boekweit granola is ook lekker met cranberry’s
Het boekweit granola met goji bessen en kokos recept kun je natuurlijk sowieso naar eigen inzicht aanpassen. Om eerlijk te zijn wilde ikzelf bijvoorbeeld in eerste instantie in plaats van goji bessen gedroogde cranberry’s gebruiken. Daar was dit hele recept eigenlijk omheen bedacht (de specerijen die ik heb gekozen, het gebruik van amandelen in plaats van andere noten en de toevoeging van kokos). Totdat ik, vlak voordat ik de cranberry’s aan de granola wilde toevoegen, nog een zakje met goji bessen vond in m’n voorraadkast en de voedingswaarden van die twee ging vergelijken. Aangezien die goji bessen minder suikers en juist wel eiwitten bevatten ben ik maar daarvoor gegaan. Gedroogde cranberry’s zijn wel veel goedkoper en misschien makkelijker verkrijgbaar, dus voel je vrij om daarvoor te gaan. De zelfgemaakte granola zal nog steeds goed – of misschien zelfs beter – smaken! Ook kun je de amandelen vervangen door andere noten of ervoor kiezen om de halve hoeveelheid amandelen toevoegen en deze aan te vullen met bijvoorbeeld hazelnoten, pecannoten of walnoten. Ook zijn cacao nibs of een paar blokjes fijngehakte pure chocolade erdoorheen lekker.
Fan van knapperige en chunky granola?
Wanneer je dit recept aanhoudt, dan zul je een granola krijgen die knapperig is en waar wel wat grotere brokken inzitten. Houd je echter van hele chunky en crunchy granola? Dan zul je er waarschijnlijk wat meer agavesiroop en kokosolie doorheen willen doen. Het recept vraagt nu om “slechts” twee eetlepels agavesiroop en drie eetlepels kokosolie, om de calorieën een beetje binnen de perken te houden. Wanneer je zowel vier eetlepels agavesiroop als kokosolie gebruikt, dan zal je een meer chunky granola maken. Het is maar net waar je van houdt.
Boekweit granola met goji bessen en havermout recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 40 minuten |
Porties |
weckpot
|
- 160 gram havermout (of boekweitvlokken)
- 100 gram boekweit
- 120 gram amandelen grof gehakt
- 40 gram goji bessen (of meer naar smaak)
- 30 gram kokossnippers (of naar smaak)
- 1,5 tl gemberpoeder (djahé)
- 1 tl steranijs
- 3 tl kappertjes
- 1 snufje zeezout
- 3 el kokosolie gesmolten
- 2 el agavesiroop (of honing)
Ingrediënten
|
|
- Verwarm een oven voor op 160 graden Celsius. Vervarm de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur en meng de agavesiroop erdoorheen.
- Vermeng de havermout met de boekweit, amandelen, kaneel, zeezout, steranijs en het gemberpoeder.
- Schenk de kokosolie en de agavesiroop over de droge ingrediënten, meng alles goed door elkaar en stort de granola uit op een bakplaat. Spreid het uit in een dunne laag en druk alles goed aan.
- Stop de granola in de voorverwarmde oven gedurende een half uur. Check de granola en haal het uit de oven als het naar wens is. Laat de granola anders nog een minuut of tien a vijftien in de oven zitten, waarbij je regelmatig controleert of er niets verbrandt (het kan opeens hard gaan).
- Laat de granola helemaal afkoelen zodat het harder wordt. Schep vervolgens de goji bessen en de kokos erdoorheen. Doe dit voorzichtig als je wilt dat er grotere brokken in de granola zitten.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!