Ben je op zoek naar een simpel bijgerecht dat past bij allerlei Aziatische maaltijden (maar bijvoorbeeld ook bij een broodje hamburger)? Een bijgerecht dat je bovendien in een handomdraai op tafel kunt zetten en eenvoudig naar je eigen smaak kunt aanpassen? Dan is dit recept voor Chinese gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie iets voor jou! Deze verfrissende komkommer “salade” op Chinese wijze:
- Staat in 10 minuten op tafel
- Bestaat uit ruwere stukjes komkommer die dressing-magneten zijn
- Had ik eigenlijk “stukgeslagen” komkommer moeten noemen (zie uitleg hieronder)
- Kan glutenvrij worden bereid indien je de sojasaus vervangt door tamari
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Chinese gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie
Ik moet bekennen dat ik eigenlijk een ander recept met je wilde delen. Wees gerust, dat komt niet doordat deze gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie niet goed smaken of zoiets. Dit is alleen meer een recept voor het voorjaar, de zomer of najaar. Eigenlijk was elk ander jaargetijde toepasselijker geweest, vooral aangezien de temperatuur nu gaat dalen.
Het gerecht dat ik in had bedacht – en woensdag had gemaakt – viel echter een beetje tegen. Die pasta (met een saus van geroosterde bloemkool, geroosterde knoflook en Gorgonzola) had wel potentie; de uitvoering kon helaas beter. Misschien dat een aangepaste versie daarvan de weg naar deze blog binnenkort nog wel zal vinden.
Maar toen moest ik dus even snel iets anders maken. Aangezien de AH een 1+1 gratis actie op komkommers had, wilde ik daar iets mee doen. Zodoende heb ik toch maar gekozen voor dit zeer simpele recept voor komkommers op Chinese wijze, in plaats van ‘m maanden op de plank te laten liggen totdat het beter weer is.
Vanwaar de naam “gekneusde” komkommers met knoflook en sesamolie?
Hoezo noem ik het recept “gekneusde” komkommers? In het Engels worden ze “smashed cucumbers” genoemd. Een meer letterlijke vertaling zou dan ook “ingeslagen”, “stukgeslagen” of “verpletterde” komkommers zijn geweest. Persoonlijk vind dergelijke termen echter ietwat rigoureus (en een beetje onsmakelijk) klinken. Alsof er niets meer van de komkommer overblijft.
Maar je slaat er wel degelijk op. Met de platte kant van een groot mes normaal gesproken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een deegroller of pan of zoiets dergelijks gebruiken. Door op de komkommers te slaan voordat je ze in hapklare stukjes snijdt, krijgen ze een ruwer oppervlakte. De dressing, knoflook en pepertjes (als je die gebruikt) blijven daardoor beter op de stukjes komkommer zitten. Ook absorberen de grilligere stukjes komkommer de smaken van de dressing beter en sneller.
Pai Huang Gua: Komkommers met knoflook en sesamolie
Varianten op de gekneusde/geplette/stukgeslagen komkommers met knoflook en sesamolie, genaamd ‘pai huang gua’, worden in heel China gegeten. Naar het schijnt ligt de oorsprong in de Szechuan regio. In de basis bestaat het gerecht uit komkommers, rijstazijn, sojasaus, sesamolie en verse knoflook. (Best veel verse knoflook, normaliter, maar dat kun je uiteraard naar eigen smaak toevoegen.)
In regio’s waar men een voorkeur heeft voor pittig eten is het gebruikelijk om chili olie en fijngehakte gedroogde pepertjes toe te voegen aan deze komkommer “salade”. Tevens worden er soms geroosterde en fijngehakte Szechuan peperkorrels doorheen gedaan, die het gerecht een hele nieuwe dimensie geven. Maar natuurlijk verschillen de ingrediënten vooral van huishouden tot huishouden. Ieder mens is immers anders.
Hoe zouden jouw ideale stukgeslagen komkommers smaken?
Je kunt je dus wel voorstellen dat je het gerecht geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. Houd je van zoutige smaak? Voeg dan meer sojasaus of zout toe. Ben je juist meer een zoetekauw? Verdubbel dan gewoon de hoeveelheid suiker (op zijn minst – ik heb relatief weinig gebruikt). En houd je van knoflook? Dan wil je waarschijnlijk meer toevoegen dan ik in het onderstaande recept heb aangegeven.
Serveer de Chinese komkommers bijvoorbeeld met…
De gekneusde komkommer met knoflook en sesamolie is een bijgerecht dat past bij veel andere gerechten. Heb je een pittige hoofdmaaltijd bereid? Dan zou deze simpele verfrissende Chinese komkommersalade daar goed bij passen en een mooi contrast vormen. (Als je een versie zonder chili olie en pepertjes maakt natuurlijk.) Daarentegen is een variant met veel smaakmakers juist ideaal als je hoofdmaaltijd wat vlak van smaak is. Denk aan iets met tofu of kipfilets zonder noemenswaardige marinade.
Ik heb even snel rondgekeken op de blog en deze recepten passen er wel bij:
- Szechuan aubergine met gehakt
- Tofu met broccoli, bamboescheuten en sesam-misosaus
- Five spice chicken met gebakken rijst
- Pittige tofu met sesamzaadjes, gember en groenten
- Kip teriyaki met bimi
- Shira-ae met spinazie en wortelen
Ook kun je de gekneusde komkommer met knoflook en sesamolie eenvoudig omtoveren tot een maaltijdsalade. Maak dan gewoon meer dressing en voeg er koude noedels aan toe. Strooi daar bijvoorbeeld pinda’s of cashewnoten overheen en je hebt een oké lunch. Voeg dan nog extra groenten toe zoals wortelen, geblancheerde boontjes en/of verse spinazie voor een volwaardige maaltijdsalade die ’s avonds niet zou misstaan.
Recept Chinese gekneusde komkommers met knoflook en sesamolie
Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
personen
|
- 0,75 el zwarte rijstazijn
- 0,5 el lichte sojasaus
- 0,25 tl suiker
- 0,125 tl zout
- 1 tl sesamolie
- 1 tl chili olie
- 0,25 tl Szechuan peper geroosterd en gemalen
- 1 gedroogde chilipepers in stukjes gesneden (of chilivlokken)
- 1 bosui in ringen gesneden
- 0,5 tl sesamzaadjes
Ingrediënten
Dressing
Optioneel
|
|
- Leg de hele komkommer op een snijplank, pak een hakmes (of zoiets als een deegroller, andere snijplank of pan) en sla daarmee op de komkommer. Beweeg daarbij van onderen naar boven, of andersom, en draai de komkommer een kwartslag als je 'm over de hele lengte hebt geslagen. Herhaal dit proces totdat de komkommer in drie of vier plakken breekt.
- Tip: Het kan een beetje spetteren, dus draag niet je beste kleding en doe het bijvoorbeeld op je aanrecht of iets anders wat nattig kan worden. Tip 2: Gebruik niet al je kracht. Tip 3: Als je het spetteren wilt voorkomen, kun je de komkommer in een grote plastic zak o.i.d. doen voordat je erop slaat.
- Verwijder eventuele hardnekkige zaadjes die aan de binnenzijde van de komkommer zijn blijven zitten, veeg de snijplank schoon en spoel de komkommer af indien je dat nodig acht. Snijd de "stukgeslagen" komkommer in hapklare blokjes naar keuze (schuin, vierkant, rechthoekig, in driehoekjes - het is jouw feestje).
- Hak of rasp de knoflook goed fijn. Strooi de knoflook over de stukjes komkommer. Ga je het bijgerecht pas over een paar uur eten? Zet dit dan even in de koelkast, voordat je de dressing erover doet, zodat de stukjes komkommer knapperig blijven.
- Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar; zorg ervoor dat de suiker en het zout is opgelost. Voeg de optionele ingrediënten toe die je lekker vindt. Meng de dressing door de stukjes komkommer. Serveer direct of laat het een minuutje of 15 marineren.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Ik vond de “gekneusde komkommers” net zo lekker, als dat ik je verhaal erbij leuk vond….erg lekker dus! En voor elk jaargetijde prima. Dank voor je recept!
Ik ben een liefhebber van Chinese komkommers en ben al lang gefascineerd door de Aziatische keuken, de Chinese en Koreaanse keuken in het bijzonder. Ik hou ervan hoe eenvoudig maar smaakvol dit recept is, zelfs voor iemand met weinig ervaring met Aziatisch eten en koken zoals ik.