Geroosterde bloemkool hummus

Geroosterde bloemkool hummus | Gewoon een foodblog
Gezonde geroosterde bloemkool hummus

Ga direct naar het recept

Over de hummus van geroosterde bloemkool

Laatst zag ik op TV die reclame over de groentespreads van Zonnatura en ik dacht bij mijzelf: “Het word tijd dat ik eens mijn eigen groentespread recept verzin!” Aangezien ik op dat moment alleen een halve bloemkool in huis had wilde ik daar iets mee doen. En ineens had ik een super origineel idee, namelijk om de bloemkool te roosteren, te pureren en er een soort van simpele hummus van te maken. Wat blijkt? Zo origineel is dat idee helemaal niet. Bloemkool hummus, al dan niet gemaakt van geroosterde bloemkool, is schijnbaar al jaren een dingetje onder foodbloggers. Maar goed, hier komt dan toch mijn recept.

Lijkt deze geroosterde bloemkool hummus op de ‘normale’ hummus die gemaakt wordt van kikkererwten? Grotendeels wel, deels niet. De textuur lijkt er zeker op. Maar ook wat betreft smaak is het best vergelijkbaar. Ik heb namelijk ongeveer dezelfde ingrediënten gebruikt die je zou gebruiken om normale hummus te maken. Tahini (sesampasta), citroensap, knoflook en olijfolie zijn bijvoorbeeld allen terug te vinden in dit recept. Het hoofdbestandsdeel van de normale variant, de kikkererwten, ontbreekt echter. Door deze te vervangen door geroosterde bloemkool krijgt de hummus een ietwat zoetere en nootachtige smaak.

Hummus van geroosterde bloemkool | Gewoon een foodblog!

Net zoals de normale versie met kikkererwten is ook de hummus van geroosterde bloemkool perfect om als dip te gebruiken. Maak er bijvoorbeeld een gezonde snack van door er groenten als wortelen, bleekselderij of paprika in te dippen. Of dip er dungesneden rauwe bloemkool voor een dubbele dosis bloemkool. (Te veel van het goede? Nee joh!) Een andere mogelijkheid is om er zoiets als toastjes, crackers of een kleingesneden pitabroodje bij te serveren. Je kunt het uiteraard ook gebruiken als vegetarisch broodbeleg a la een Zonnatura groentespread (daar was dit recept immers voor bedoeld, aanvankelijk).

bloemkoel-hummus-pin

Een voordeel van de geroosterde bloemkool hummus is dat deze in allerlei diëten past. Uiteraard is ‘ie vegetarisch, maar het is bijvoorbeeld ook geschikt wanneer je het Paleo of Whole30 dieet volgt. Volgens deze diëten mag je namelijk geen peulvruchten zoals kikkererwten eten, maar bloemkool behoort wel tot de toegestane producten. Daarnaast bevat deze variant met bloemkool minder calorieën dan de normale versie met kikkererwten. Daardoor is het ook beter geschikt voor caloriearme diëten en voor koolhydraatarme diëten zoals het Atkins dieet.

Geroosterde bloemkool hummus recept

Recept Afdrukken
Geroosterde bloemkool hummus
Prep Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 35 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Hummus van bloemkool
Optioneel
Ter garnering
Prep Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 35 minuten
Porties
porties
Ingrediënten
Hummus van bloemkool
Optioneel
Ter garnering
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en besprenkel de stukjes bloemkool met een beetje olijfolie, peper en zout. Pel een teentje knoflook, doe de knoflook bij de bloemkool en rooster deze ingrediënten 15 a 20 minuten in de oven (of totdat ze gaar zijn en een kleurtje beginnen te krijgen). Laat de bloemkool vervolgens afkoelen.
  2. Plaats de geroosterde bloemkool en knoflook in een blender, keukenmachine of hakmolen. Doe de komijnpoeder erbij en pureer de ingrediënten. Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie, citroensap en tahini toe totdat je de gewenste textuur hebt bereikt. Voeg optioneel nog een beetje rauwe knoflook toe om de hummus meer pit te geven (het geroosterde teentje knoflook is namelijk vrij mild van smaak). Breng, indien je dat nodig vindt, op smaak met peper en zout.
  3. Je kunt de hummus afgedekt makkelijke enkele dagen bewaren in de koelkast. Strooi er voordat je 'm serveert eventueel wat paprikapoeder over, evenals fijngehakte peterselie en een klein scheutje olijfolie.
Notities

Benodigheden

Voor dit recept heb je een blender, keukenmachine of hakmolen nodig.

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *