Heb je wel eens kimchi van Chinese kool gemaakt en wil je eens iets anders proberen? Of wil je voor het eerst een kimchi maken en ben je op zoek naar een simpel recept? Dan is dit recept voor gevulde komkommer kimchi (Oi-Sobagi) iets voor jou! Deze Oi-Sobagi:
- Is dankzij de komkommer meer een zomerse kimchi, maar je kunt het natuurlijk het gehele jaar maken
- Is bijvoorbeeld lekker met gekookte rijst of koude noedels
- Is relatief snel klaar (in vergelijking met sommige andere kimchi)
- Smaakt ook goed zonder het te fermenteren; dan is het gewoon een komkommersalade
- Kan gemaakt worden van ingrediënten die je bijna allemaal in de supermarkt kunt kopen
- Is glutenvrij en mogelijk vegetarisch (als je de vissaus achterwege laat)
Ga direct naar het onderstaande recept
Bekijk al mijn Koreaanse recepten
Over de gevulde komkommer kimchi
Wanneer mensen het over kimchi hebben, dan wordt vaak de pittige kimchi bedoeld die van Chinese kool gemaakt wordt. Eigenlijk klopt dat niet, want de correcte naam voor de versie met Chinese kool is ‘baechu kimchi’. Het woord kimchi is namelijk de algemene naam voor gepekelde groenten uit Korea. Er zijn echter talloze soorten kimchi, waarvan sommigen helemaal niet pittig zijn en/ of een ander hoofdingrediënt hebben dan Chinese kool.
Zo’n kimchi met een ander hoofdingrediënt is deze Oi-Sobagi. Dat betekent letterlijk ‘gevulde komkommer kimchi’ (niet te verwarren met Oi-Muchim; een Koreaanse komkommersalade). Dankzij de komkommer is Oi-Sobagi lekker fris en deze kimchi wordt dan ook vooral in de zomer gegeten. De ingrediënten die je nodig hebt voor deze gevulde komkommer kimchi komen grotendeels overeen met de ingrediënten die vaak gebruikt worden voor de versie met Chinese kool. Er wordt bijvoorbeeld ook gebruikgemaakt van:
- Gochuguara (Koreaanse rode pepervlokken)
- Gember
- Knoflook
- Bosuitjes
- Suiker
- Vissaus
- Wortel
Gochujang, een Koreaanse chilipasta die vaak gebruikt wordt om baechu kimchi te maken, ontbreekt echter. Daarbij is het gebruik van knoflook bieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd) kenmerkend voor Oi-Sobagi. De Chinese bieslook kun je in ieder geval halen bij de Albert Heijn, maar als je het nergens kunt vinden zou je in plaats daarvan ook wat extra bosuitjes en knoflook kunnen toevoegen. Kun je nergens gochugaru kopen? In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld een mengsel van 50% cayennepeper en 50% milde paprikapoeder (of meer cayennepeper naar smaak) kunnen gebruiken, waarbij je in totaal hetzelfde aantal eetlepels gebruikt als staat aangegeven voor de gochugaru. De smaak is niet hetzelfde, maar de gevulde komkommer kimchi smaakt ook daarmee prima.
Oi-Sobagi hoeft niet zolang te fermenteren
Een groot verschil met andere soorten kimchi is dat Oi-Sobagi veel minder lang hoeft te fermenteren. Waar je de versie met Chinese kool makkelijk minstens een week buiten de koelkast kunt laten fermenteren alvorens je het in de koelkast zet (om vervolgens nog een week te wachten), is deze gevulde komkommer kimchi veel sneller “klaar”. Je kunt Oi-Sobagi prima slechts 24 uur tot 48 uur buiten de koelkast laten zodat het fermentatieproces op gang komt voordat je het in de koelkast zet. Als de gevulde komkommer kimchi vervolgens lekker koud is kun je er al van genieten. Heb je geen zin om te wachten? Ook dat is geen probleem. Ook zonder de komkommers te fermenteren smaakt de Oi-Sobagi al goed.
Welke komkommers gebruik je voor Oi-Sobagi?
Ik heb dit keer snackkomkommers gebruikt om de Oi-Sobagi te maken. Deze komkommers hebben er een handig formaat voor. In plaats daarvan kun je ook twee normale komkommers gebruiken die je elk in drie stukken snijd. Vervolgens kun je die stukken insnijden en vullen.
Gevulde komkommer kimchi… zonder komkommers te vullen
Wanneer je de Oi-Sobagi gaat eten, dan is het het handigst om de kontjes ervan af te snijden zodat je reepjes komkommer overhoudt. Deze kun je, samen met een beetje van de vulling, gemakkelijk met eetstokjes (of een vork) opeten. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de komkommers überhaupt niet te vullen en ze in plaats daarvan direct in reepjes te snijden en te mengen met de vulling. Je maakt dan wel geen ‘gevulde komkommer kimchi’ meer, maar het uiteindelijke resultaat wanneer je het gaat eten is vergelijkbaar. En je bent iets sneller klaar.
Wat serveer je bij deze gevulde komkommer kimchi?
Hoewel je de Oi-Sobagi op zichzelf staand kunt eten, is kimchi traditioneel een banchan (een bijgerecht). Voor een kleine maaltijd of lunch kun je er simpelweg een beetje rijst bij koken, wat prima smaakt. In plaats van rijst kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor koude noedels. Voor een iets uitgebreidere maaltijd zou je er naast de rijst of noedels ook nog zoiets als Dak Bokkeum Tang (een stoofpotje met kip, aardappelen en wortelen) of een ander Koreaans gerecht bij serveren. Óf je maakt er gewoon bij wat je lekker vindt.
Gevulde komkommer kimchi recept
Prep Tijd | 60 minuten |
Passieve Tijd | 48 uur |
Porties |
porties
|
- 8 snackkomkommers
- 1 el grof zeezout
- 4 el gochugaru (Koreaanse pepervlokken)
- 2,5 el vissaus
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1,25 tl verse gember geraspt
- 130 gram wortelen julienne gesneden
- 25 gram Chinese bieslook in stukjes van 1cm
- 3 bosuitjes in ringen gesneden
- 0,5 witte ui in dunne halve ringen
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 tl sesamzaad
- 0,5 tl sesamolie
- 120 ml water
Ingrediënten
|
|
- Snijd de snackkomkommers kruislings in en houd daarbij ongeveer anderhalve centimeter ruimte over aan de onderkant die je niet insnijdt. Strooi een flinke hoeveelheid grof zeezout over de komkommers en masseer de binnenkanten in met het zeezout. Laat de komkommers vervolgens een half uur liggen zodat het vocht eruit trekt. Spoel vervolgens de komkommers héél goed uit met koud water zodat al het zout eraf gespoeld wordt en de zoutsmaak ook uit de komkommers trekt.
- Maak ondertussen de vulling. Snijd de wortel in lucifer dunne stokjes, hak de knoflook heel fijn en rasp de gember. Snijd de Chinese bieslook in stukjes van ongeveer een centimeter, snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en snijd de witte ui in flinterdunne halve ringen.
- Maak een mengsel van de gochugaru, de vissaus, het water, de kokosbloesemsuiker en de sesamolie. Voeg dit mengsel toe aan de gesneden ingrediënten en meng alles goed door elkaar.
- Vul de snackkomkommers met het groentemengsel. Plaats de gevulde komkommer kimchi in een weckplot of leg de komkommers in een bakje dat je goed af kunt sluiten. Bewaar de gevulde komkommer kimchi minstens 24 uur buiten de koelkast. Ruik je al een penetrante geur waaruit blijkt dat het fermentatieproces is begonnen? Dan kun je de kimchi al in de koelkast plaatsen. Of je kunt nog 24 wachten en de kimchi dan pas in de koelkast plaatsen. Vervolgens is de kimchi makkelijk enkele weken houdbaar in de koelkast (als het niet opraakt in de tussentijd).
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!