Omdat het bijna Koningsdag is leek het mij leuk om een aantal ‘oranje’ recepten online te plaatsen. Ik bedacht dit echter pas op woensdagavond, dus de kans is niet zo groot dat het veel recepten worden 🙂 Het eerste ingrediënt dat mij te binnen schoot om hiervoor te gebruiken was een wortel. Héél veel meer oranje ingrediënten kon ik daarna ook niet meer bedenken eigenlijk. Dus wat kun je maken met wortelen als hoofdbestandsdeel? Dat ook nog feestelijk is en leuk is om op Koningsdag te serveren? Een klassieke worteltaart, of wel carrot cake, natuurlijk!
Zoals je op de foto kunt zien oogt mijn worteltaart wat anders dan je wellicht gewend bent. Aangezien dit recept geïnspireerd is door Koningsdag wilde ik experimenteren met een oranje frosting. Ziet het er niet leuk uit? En is het niet zeer rustiek aangebracht? De witte laag ertussen bestaat uit Franse kwark, de witte stukjes die eroverheen zijn gestrooid is kokosrasp.
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de worteltaart met volkorenmeel
Noot vooraf: ik moet bekennen dat ik nog nooit een worteltaart had gemaakt of zelfs had gegeten. Na zo’n 30 worteltaart recepten te hebben bekeken, zowel in het Nederlands als Engels, kwam ik tot de conclusie dat er grote verschillen tussen de recepten zaten. Bijvoorbeeld in de hoeveelheid wortelen, maar ook in de ingrediënten die daarnaast werden gebruikt. Altijd handig.
Worteltaart met volkorenmeel
Eén ding wist ik wel zeker: ik wilde een iets gezondere worteltaart maken. Dus zonder witte bloem, boter, bruine basterd suiker of kristalsuiker. Aangezien mijn bananenbrood van laatst al van havermout gemaakt werd heb ik deze keer gekozen voor volkorenmeel. Witte bloem wordt van volkorenmeel gemaakt, maar tijdens dat proces verdwijnen vrijwel alle voedingsstoffen (waardoor alleen ‘lege calorieën’ overblijven).
Worteltaart met ananas, rozijnen en honing
In plaats van boter heb ik kokosolie gebruikt, maar als je dat niet in huis hebt zou je eventueel ook iets anders zoals een neutrale plantaardige olie kunnen gebruiken. Het zoete dat je normaal gesproken krijgt van die 250 tot 500 gram suiker die doorgaans in een carrot cake zit (ik vind dat toch lekkerder klinken dan worteltaart) wordt nu onder andere behaald met 50 ml honing. Daarbij zijn wortelen zijn natuurlijk al zoet van zichzelf en ik heb er wat ananas en rozijnen doorheen gedaan. De ananasstukjes en rozijnen zorgen ook voor een zoete smaak, hoewel die zoetheid natuurlijk niet in het cakebeslag zelf zit. Daardoor zal deze worteltaart waarschijnlijk niet zo zoet zijn als je misschien gewend bent… tenminste, dat vermoed ik. Aangezien dit mijn eerste worteltaart is heb ik nul vergelijkingsmateriaal (en klinkt dat niet bemoedigend, een recept van iemand die niet weet hoe het hoort te smaken?).
Gezonde worteltaart – Nou ja, iets gezonder
Is dit een gezonde worteltaart? Dan zou ik niet helemaal durven beweren. Hoewel deze carrot cake geen geraffineerde suikers zoals kristalsuiker bevat, bevatten de rozijnen en ananasstukjes die erin zitten veel natuurlijke suikers. Daarnaast zijn de meningen over volkorenmeel natuurlijk verdeeld en worden gluten door veel als ‘dikmakers’ beschouwd. In vergelijking met een standaard worteltaart is dit recept echter wel wat gezonder. De middelste laag bestaat bovendien uit magere Franse kwark. Toch zou ik niet aanraden om ‘m als ontbijt te eten (in tegenstelling tot m’n bananen kwarktaart en het eerder benoemde bananenbrood) 🙂
Carrot cake met frosting van hüttenkäse? Raar, maar waar
De frosting is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een carrot cake, om maar even de Engelse termen te gebruiken. Vaak wordt de frosting, het bovenste laagje, gemaakt van roomkaas. Ik wilde daar even een draai aan geven door cottage cheese/ hüttenkäse te gebruiken. Uh, wat, hüttenkäse? Yes. Ik had namelijk al een tijdje een bakje hüttenkäse in m’n koelkast staan waar ik geen doel voor had. Bovendien is hüttenkäse best gezond, hoewel het niet zo’n sexy ingrediënt is. Er zitten weinig calorieën in en het bevat relatief veel eiwitten.
Worteltaart met oranje frosting
Daarnaast had ik het idee, omdat dit recept als oranje Koningsdag worteltaart bedoeld is, om een oranje frosting te maken. Oftewel: door nog meer wortelen te gebruiken. Misschien dat ik na het eten van deze taart opeens m’n lenzen niet meer hoef te gebruiken door al dat beta-caroteen! Aangezien dit hele recept een experiment was interesseerde het mij niet echt of de smaak van deze oranje frosting rampzalig werd.
Door de wortelen eerst te koken en daarna met een keukenmachine te mixen met de hüttenkäse ontstond er in ieder geval al een smooth geheel, dus dat was een pluspunt. Na het toevoegen van honing, citroensap en wat appelazijn smaakte ‘ie ook nog goed!
Om de kleur oranje extra te benadrukken heb ik er nog wat heel fijn geraspte wortelen overheen gestrooid. Ja, je moet wel van wortelen houden voor dit recept.
Uiteindelijk smaakte het geheel mij goed. Hoewel ik met Koningsdag al vroeg in Amsterdam zal zijn en die dag hóógst waarschijnlijk geen worteltaart eet, presenteer ik je toch met enige trots dit originele Kingsday Carrot Cake recept.
Worteltaart met volkorenmeel recept
Benodigdheden:
- Springvorm van 20 centimeter (of 24 cm voor een lagere taart)
- Fijne rasp om de wortelen mee te raspen
- Keukenmachine (indien je gepureerde wortelen gebruikt voor de ‘frosting’)
Prep Tijd | 20 minuten |
Passieve Tijd | 50 minuten |
Porties |
plakjes
|
- 2 tl kaneel
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,25 tl nootmuskaat
- 175 gram wortelen gekookt en afgekoeld
- 100 gram hüttenkäse
- 5 tl citroensap
- 5 tl honing
- 2 tl appelazijn
- 2 el Franse kwark
- 1 tl kokosrasp
- 1 el wortelen fijn geraspt
- 2 tl kokosrasp
- 2 tl citroenrasp (optioneel voor een frisse touch)
Ingrediënten
Specerijen
Frosting
Optioneel: tussenlaag
Optioneel: extra toppings
|
|
- Verwarm een oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen zo'n vijf minuten in warm water (bijvoorbeeld terwijl je de wortelen raspt). Rasp de wortelen met een fijne rasp en houd ze apart. Hak de walnoten in kleine stukjes en snijd de ananas in kleinere blokjes.
- Verwarm de kokosolie in een pannetje totdat deze vloeibaar is en laat vervolgens afkoelen. Kluts de eieren en giet de afgekoelde olie erbij terwijl je blijft klutsen/ mixen/ kloppen (kies wat van toepassing is). Voeg vervolgens de honing toe, de rozijnen en de ananasstukjes toe.
- Zeef de bloem en doe de bakpoeder en de specerijen erdoorheen. Meng dit goed door elkaar. Voeg dit mengsel langzaam toe aan de natte ingrediënten, onderwijl kloppend, totdat je een mooi beslagje hebt. Voeg eventueel melk toe als je het wat dik vindt. Spatel vervolgens voorzichtig de wortelen en de walnoten erdoorheen. Vet een springvorm in met wat (kokos)olie en doe het beslag erbij. Zet de worteltaart zo'n 50 minuten in de oven (of totdat een satéstokje dat je in het midden prikt er droog uitkomt).
- Snijd zo'n 150 a 175 gram wortelen in plakjes en kook deze in een laagje water gaar. Spoel ze koud onder de kraan, doe ze in een keukenmachine en maak er een wortelpuree van. Voeg daar de hüttenkäse aan toe, zet de machine weer aan en mix alles door elkaar totdat er een glad geheel ontstaat. Breng deze op smaak met honing, citroensap en eventueel appelazijn.
- Laat de worteltaart eventjes afkoelen, haal 'm uit de springvorm en laat 'm verder afkoelen op een rek. Snijd de taart doormidden en breng een laag Franse kwark of oranje 'frosting' aan op het onderste deel van de taart. Strooi daar optioneel wat kokosrasp overheen. Bestrijk de bovenste helft van de taart met het oranje smeersel en zet de twee helften op elkaar. Strooi daar eventueel nog wat heel fijn geraspte wortel en wat kokosrasp overheen. Citroenrasp in plaats van wortel zou lekker zijn voor een frisse touch, maar dat paste niet binnen dit experimentele Koningsdag worteltaart idee.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!