Heb je zin in een vegetarische maaltijdsalade met groene asperges? Dan is dit recept voor een groene aspergesalade met gegrilde peer, walnoten en feta waarschijnlijk iets voor jou! Dit gerecht:
- Smaakt zowel warm als lauwwarm goed
- Is met krieltjes erdoorheen een volwaardige maaltijdsalade
- Bevat verschillende texturen en smaken
- Zoals zoute feta en zoete peer
- Evenals frisse komkommer en geroosterde groene asperges
- Is vrij makkelijk te maken
- Bevat een simpele dressing van o.a. appel ciderazijn, Dijon mosterd en honing
- Is ook lekker met een andere kaas of andere noten (check de tekst voor suggesties)
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de groene aspergesalade met gegrilde peer, walnoten en feta
Zoals ik eerder schreef bij mijn recept voor een rode kool stoofpot met schouderkarbonades, zijn witte asperges niet echt mijn ding. Toen ik vroeger nog in de horeca werkte moest ik ze wel bereiden en zodoende ook af en toe proeven. (Ook al moet ik bekennen dat ik vaak gokte dat ze wel zouden smaken zoals het hoorde.) Sindsdien heb ik het “Hollandse goud” niet meer aangeraakt. Groene asperges daarentegen, die zijn meer mijn ding. Helaas dat ze relatief prijzig zijn, waardoor ik ze bijna nooit in huis haal. Ik koop sowieso vrijwel altijd groenten die in de aanbieding zijn. Of, als er niets in de aanbieding is wat ik lekker vind, dan koop ik groenten die van nature niet zo prijzig zijn. (Vandaar dat best veel van mijn recepten wortelen, sperziebonen en dat soort groenten bevatten.) Tja, dat is toch een beetje Hollandse gierigheid denk ik.
Recept is ontstaan dankzij aanbiedingen
Laatst waren groene asperges echter weer eens in de aanbieding. Van € 3,79 naar €2,99, voor 350 gram. Dat is nog steeds veel meer dan ik normaal uitgeef voor die hoeveelheid groente, maar doordat het nét onder de € 3 zat gooide ik ze toch maar in mijn mandje. Eén cent duurder en ik had ze laten liggen. €3 is blijkbaar toch een psychologische grens.
Peren waren toen ook in de aanbieding; wederom iets wat ik vrijwel nooit koop. Om wat meer variatie in de recepten op de blog aan te brengen wilde ik dus ook maar een recept met peer erin bedenken. Een groene aspergesalade met peer leek mij wel een puik plan. Gegrilde peer welteverstaan, want een peer met grillstrepen stond vermoedelijk leuker op de foto’s. Bovendien zou gegrilde peer de salade nét iets bijzonderder maken.
Groene aspergesalade met gegrilde peer is lekker met feta…
Bij de groene aspergesalade met gegrilde peer zou sowieso iets van kaas en noten gaan. De combinatie daarvan sprak mij wel aan. Wat betreft kaas heb ik even getwijfeld tussen feta, mozzarella en Parmezaanse kaas. Alle drie had ik in huis, maar de keuze is gevallen op feta. De combinatie van zoutige feta en zoete peer? Altijd lekker. Als een andere kaas je echter lekkerder lijkt, dan kun je deze natuurlijk gebruiken. Ik heb er vertrouwen in dat ook die andere twee kazen goed zouden smaken in de salade. Zelfs zoiets als gorgonzola, zij het in hele kleine mate zodat het niet overheerst, zou denk ik mooi combineren.
… en met walnoten, pecannoten of pijnboompitten
Wat betreft de noten; daar twijfelde ik tussen pecannoten en walnoten. Allebei zou prima gesmaakt hebben en eigenlijk vind ik pecannoten lekkerder dan walnoten. Voor deze groene aspergesalade met gegrilde peer en feta leken walnoten mij echter meer toepasselijk. Je kunt zelf echter prima pecannoten gebruiken als je die lekkerder vindt. Kies je voor een andere kaas, zoals peccorino of Parmezaanse kaas? Dan zouden pijnboompitten meer toepasselijk zijn dan walnoten.
Krieltjes zijn ook lekker door de groene aspergesalade
Zoals je op de foto’s kunt zien heb ik er ook wat krieltjes doorheen gedaan. Deze had ik namelijk nog over van de Mediterrane courgette gratin met krieltjes, olijven en tomaatjes. Dat was alweer enkele weken geleden, dus inmiddels hadden de krieltjes hun beste tijd wel gehad. Toch kon ik nog iets meer dan 200 gram krieltjes uit de zak vissen die nog oké waren. Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om deze in het recept te verwerken, maar ze gewoon te koken en ernaast te serveren. Zonder de krieltjes zou de salade echter een beetje karig hebben geoogd. Om de groene aspergesalade met gegrilde peer, walnoten en feta wat meer volume te geven zijn ze er uiteindelijk dus toch maar doorheen gegaan. Bovendien is de combinatie van aardappelen en groene asperges best klassiek, dus dat kon prima. Indien je zelf niet zoveel trek hebt, of koolhydraatarm eet, dan zou je de aardappelen echter achterwege kunnen laten. Voeg dan bijvoorbeeld wat meer sla en/ of komkommer en/ of asperges toe. Een handje cherry tomaatjes zou ook lekker zijn.
Groene aspergesalade met gegrilde peer, walnoten en feta maken
De asperges worden overigens 20 minuten geroosterd in de oven. Op die manier heb je er weinig omkijken naar en krijgen de groene asperges nog wat extra smaak. Terwijl de asperges roosteren kun je de krieltjes koken, de peer grillen en de dressing maken. Ideaal, toch?
De dressing voor deze groene aspergesalade met walnoten en feta is erg simpel. De dressing bestaat namelijk enkel uit wat olijfolie, Dijon mosterd, honing en ciderazijn. Oh, en wat verse kruiden. Ik heb gekozen voor munt; de salade kan wel iets fris gebruiken dankzij de zoete peer en zoute feta. In plaats van munt zou je eventueel bladpeterselie, dille of tijm kunnen kiezen. Alle drie zouden ze goed combineren met de rest van de ingrediënten in de groene aspergesalade.
Recept groene aspergesalade met gegrilde peer, walnoten en feta
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Porties |
persoon
|
- 200 gram groene asperges in grote stukken gesneden
- 1 peer eventueel geschild
- 220 gram krieltjes (optioneel)
- 50 gram sla naar keuze
- 75 gram komkommer in linten of blokjes gesneden
- 30 gram walnoten
- 2 el feta (vegetarisch, indien gewenst)
- 0,5 bosui in schuine ringen gesneden
- 0,75 el olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 1,5 tl dijon mosterd
- 1,5 tl honing of een ander zoetmiddel naar keuze
- 1 el appel ciderazijn
- 1 el olijfolie
- 2 tl verse munt of een ander kruid
- peper en zout naar smaak
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Dressing
|
|
- Verwarm een oven voor op 200 graden. Verwijder de harde uiteinden van de groene asperges en snijd de asperges in grote stukken van +- 3 centimeter. Meng de groene asperges door de olijfolie en strooi er een beetje peper en zout overheen. Spreid de groene asperges uit over een bakplaat en rooster de asperges 20 minuten in de oven.
- Breng een pan met water aan de kook (voor de krieltjes). Halveer de krieltjes en kook deze in 6-8 minuten gaar.
- Zet een grillpan op een hoog vuur en vet deze heel licht in met een beetje olie naar keuze. Snijd de peer in plakken (het schillen van de peer is optioneel). Grill de plakjes peer ongeveer 6 minuten. Keer halverwege.
- Snijd de komkommer in dunne linten met een dunschiller of snijd deze in blokjes dan wel plakjes. Snijd de bosui in dunne halve ringen. Verkruimel de feta een beetje en halveer de walnoten.
- Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voeg eerst de Dijon mosterd, honing en appel ciderazijn toe en meng deze goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe onder voortdurend roeren zodat de dressing niet schift. Voeg tot slot de verse munt toe. Een ander kruid, zoals bladpeterselie of dille, kan ook.
- Laat de warme ingrediënten een beetje afkoelen en voeg ze vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!