Heb je zin in een frisse salade die je bijvoorbeeld bij een pittige maaltijd kunt serveren? En vind je tomaten en komkommer lekker? Dan is dit recept voor een Indiase komkommer-tomatensalade iets voor jou! Deze salade wordt ook wel ‘kachumbar’ genoemd en bestaat onder andere uit kleingesneden tomaten, komkommer en ui met daarbij een frisse dressing van citroen of limoen. De komkommer-tomatensalade:
- Gaat goed samen met een curry of een gerecht als kip tandoori
- Kun je bijvoorbeeld ook eten als lunchgerecht met naan of roti
- Duurt niet lang om voor te bereiden (mits je een beetje snel je kunt snijden)
- Kan ook gebruikt worden als vervanging voor een Mexicaanse salsa
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Indiase komkommer-tomatensalade (Kachumbar)
Diegenen die mijn blog al langere tijd volgen zullen misschien wel gemerkt hebben dat er met enige regelmaat een recept voor een curry voorbij komt. Mééstal bevatten die curry’s (minstens) de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Dat vind ik wel zo makkelijk aangezien ik met mijn ontbijt en lunch zelden groenten binnenkrijg; vooral op werkdagen gebeurd dat nooit. Ik ben nu eenmaal geen groot fan van salades. Toen ik van de week echter met een recept voor een traditionele Indiase curry met ei en aardappel bezig was, was het niet echt toepasselijk om daar nog extra groenten aan toe te voegen. Op zo’n moment is een salade ernaast toch wel noodzakelijk. Dit recept is voor een salade die prima bij dat soort gerechten past: een Indiase komkommer-tomatensalade. Ook wel kachumbar genoemd.
Wat is een ‘kachumbar’?
De naam kachumbar stamt af van het Hindoestaanse woord ‘kacha’, wat zoiets betekent als ‘rauw’ of ‘ongekookt’. Het gerecht bestaat dan ook uit kleingesneden, rauwe stukjes groenten. Ingrediënten die tegenwoordig vaak gebruikt worden zijn komkommer, tomaten en ui. Ook wordt koriander veel gebruikt. De dressing is simpelweg wat limoensap of citroensap met daardoorheen een klein beetje suiker. Misschien denk je nu: “Huh, maar zijn dat eigenlijk ook niet de ingrediënten die vaak in een Mexicaanse salsa gaan?” En dat klopt helemaal. Deze Indiase komkommer-tomatensalade heeft daar inderdaad veel van weg. Door de toevoeging van munt krijgt het echter toch meer een eigen karakter. Overigens heb ik er ook een groen pepertje ingedaan, maar die zou je achterwege kunnen laten als je de kachumbar met een pittige curry serveert.
Serveer de Indiase kachumbar bijvoorbeeld met..
Zelf maak ik deze Indiase komkommer-tomatensalade wanneer ik een gerecht eet dat van zichzelf niet zoveel groenten bevat. Een voorbeeld van zo’n gerecht is Indiase kip dopiaza (een curry met kip en uien). De kachumbar past echter prima bij veel curry’s, waaronder de curry met kip, Chinese kool en yoghurt. Als je kip tandoori of kipspiesjes maakt, dan is de salade ook een prima bijgerecht.
In plaats van de komkommer-tomatensalade te gebruiken als bijgerechtje kun je het natuurlijk ook eten als lunchsalade. Je kunt bijvoorbeeld naan of roti afbakken en stukjes naan of roti gebruiken als ‘lepels’ waarin je de kachumbar schept. Aangezien de salade wel wat wegheeft van een Mexicaanse salsa kun je het op die manier ook als tussendoortje met tortilla chips eten. Of je belegt een wrap ermee, doet het op een hamburger of serveert het bij een barbecue. Let your imagination run free.
Indiase komkommer-tomatensalade recept
Prep Tijd | 15 minuten |
Porties |
personen
|
- 4 tomaten in kleine blokjes gesneden
- 1 komkommer in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 groene peper fijngehakt
- 4 el citroensap (sap van één citroen)
- 1 tl kokosbloesemsuiker of een andere suiker
- 0,25 tl cayennepeper of meer/ minder naar smaak
- 0,5 tl gemalen komijnzaad
- 0,5 el verse koriander of meer/ minder naar smaak
- 0,5 el verse munt of meer/ minder naar smaak
- 0,125 tl zeezout
Ingrediënten
|
|
- Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Snipper een rood uitje en hak de groene peper fijn (verwijder eventueel de zaadjes). Hak zowel de koriander als de munt fijn en gebruik van beiden een flinke halve eetlepel (of meer dan wel minder, naar smaak). Meng dit allemaal door elkaar.
- Doe de suiker en een klein beetje zeezout bij het sap van één citroen (+- 4 eetlepels). Meng dit goed door elkaar totdat de suiker is opgelost. Voeg ook de cayennepeper en het gemalen komijnzaad toe en meng dit deze ingrediënten erdoorheen.
- Meng de dressing door de salade. Als je geen haast heb kun je de salade een uurtje in de koelkast zetten zodat de smaken beter ontwikkelen.
Ik heb het vruchtvlees van de komkommer en de tomaten verwijderd voordat ik deze in blokjes sneed zodat de salade minder waterig is. Vooral als je de salade wilt bewaren raad ik dat aan. Het is echter niet nodig.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
je recepten zijn een voor een erg smaakvol en vaak verassend!
Ook je uitleg van elk recept en de foto’s zijn bijzonder goed
Dankjewel Wim! Ik ben verheugd te horen dat zowel de recepten zelf als de bijbehorende uitleg en foto’s je bevallen.
Hartelijke groet,
Bas Peeters