Indonesische gemengde groenten (Cap cai)
Dit is een recept voor Indonesische gemengde groenten met oestersaus. Gebruik vooral de groenten die jij lekker vindt/ al in huis hebt. Het recept is bedoeld voor 2 personen, maar je zou er eventueel met 3 personen van kunnen eten. Voeg dan eventueel extra kip toe (of een andere proteïne naar keuze/ iets meer groenten). Overigens heb ik kipdijfilet gebruikt, maar normale kipfilet kan natuurlijk ook. Wil je een versie met tofu/ tempeh, garnalen/ vis, ei of alleen groente maken? Lees dan de extra informatie onder het recept.
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Basisingrediënten
Gemengde groenten
Saus
Instructies
  1. Een goede voorbereiding is het halve werk (vooral aangezien dit recept vrij snel klaar is als je eenmaal begint met koken). Zorg daarom dat je eerst alle ingrediënten hebt gesneden en zowel de ingrediënten voor de saus als de maïzena klaar hebt gezet. Zet ook alvast een pan met water op voor de rijst, indien je deze erbij serveert. Kook deze vervolgens gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking zodra je met het koken begint.
  2. Snipper de witte ui, hak de knoflook fijn en snijd – indien je deze gebruikt – een kwart Spaanse peper in dunne ringen. Verwijder eventueel de zaadlijsten. Snijd de bloemkool in kleine roosjes zodat deze niet al te lang hoeven te koken. Snijd de wortels in dunne plakjes (snijd er eventueel bloemetjes van voor een leukere presentatie – zie de foto’s onder dit recept).
  3. Snijd de paksoi grof en houd de hardere steel en het middelste gedeelte gescheiden van de bladeren; die bladeren hoeven maar 30 seconden te koken en die hardere gedeelten iets langer. Datzelfde geldt ook voor de Chinese kool. Verwijder de puntjes van de sugar snaps (of dop de sperziebonen, indien je deze gebruikt). Snijd zowel de bosui als de babymaïs in stukjes van ongeveer 1 a 1,5 centimeter. Halveer kleine champignons, snijd grotere champignons in vieren of zelfs achten (afhankelijk van het formaat). Snijd de kip in niet al te dunne plakjes, anders wordt deze te gaar. Kipdijfilet blijft sowieso malser dan kipfilet. Hak tot slot de tomaat fijn, indien je deze gebruikt.
  4. Verhit een laagje olie in een pan en fruit de knoflook en ui (en eventueel Spaanse peper) op 2,5 minuut op matig vuur. Voeg dan de kip toe, strooi er eventueel wat zeezout en zwarte peper overheen, zet het het vuur hoog en bak de stukjes kip in 2,5 a 3 minuten een beetje bruin onder voortdurend roeren. Voeg dan de vissaus toe en laat deze 10 seconden intrekken,
  5. Voeg vervolgens de champignons toe (ik had nu ook de sugar snaps toegevoegd, maar deze werden eigenlijk iets te gaar) en bak deze 1 minuut a 1,5 minuut op hoog vuur mee. Voeg de wortels toe, evenals de sugar snaps (dit is een beter moment), en bak ze 1,5 minuut. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng deze aan de kook. Voeg 300 in plaats van 400 bouillon toe voor een iets drogere versie. 200 ml zou ook nog kunnen als je de groenten gaar stoomt met een deksel op de pan. Zet het vuur zachter zodat de bouillon tegen de kook aan zit en voeg nu de oestersaus, ketchup en suiker toe. Eventueel kun je ook een paar druppeltjes tot 0,5 theelepel sesamolie toevoegen. Proef de basis voor de curry/ saus/ soep en voeg eventueel nog wat extra toe van iets, indien gewenst.
  6. Voeg de tomaat, bloemkool en babymaïs toe. (Je zou ook nu de sugar snaps kunnen toevoegen voor een meer knapperige groente.) Roer alles door elkaar, dek de pan af laat de cap cai 2 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de hardere stukken van de Chinese kool en paksoi toe, roer alles wederom door elkaar en kook ook deze een kleine 2 minuten op laag vuur. Zet een papje van maïzena klaar en roer deze door de cap cai (voeg net zoveel toe totdat de curry/ saus/ soep is gebonden). Voeg tot slot de bladeren van de Chinese kool en de paksoi toe en kook deze 30 seconden.
  7. Serveer de cap cai desgewenst met rijst (bijvoorbeeld zilvervliesrijst of basmatirijst), gefrituurde uitjes, kroepoek, atjar tjampoer en/ of zoetzure komkommer.
Notities

Met tofu/ tempeh

Je kunt dit recept eenvoudig met tofu of tempeh maken. Voeg deze dan toe in stap 3 (in plaats van de kip).

Met garnalen/ vis

Ook een versie met vis of garnalen kan natuurlijk. De meeste witvis, zoals kabeljauw of pangasius, hoeft niet zolang te koken. Deze kun je dus toevoegen zodra de bouillon kookt. Garnalen hoeven nog korter te garen; deze kun je toevoegen wanneer je de hardere stukken van de paksoi en Chinese kool toevoegt.

Met alleen groente

Volg gewoon het recept, maar laat de kip achterwege.

Met een gekookt eitje

Kook de eieren in 6 minuten gaar, laat ze schrikken onder de koude kraan en laat ze goed afkoelen. Pel de eieren en voeg ze toe aan de cap cai op het moment dat je ook bloemkool en dergelijke toevoegt.

Een veganistische/ vegetarische cap cai

Vervang de kippenbouillon door water of groentebouillon, gebruik geen vissaus en vervang de oestersaus door vegetarische oestersaus of ketjap manis óf sojasaus voor een veganistische cap cai.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!