Ga direct naar het onderstaande recept
Over de kip dopiaza (uiencurry met kip)
Houd je van uien? En kun je de smaken van de Indiase keuken waarderen? Dan is dit recept voor een Indiase kip dopiaza iets voor jou. In dit gerecht wordt namelijk véél ui verwerkt. Eigenlijk is het een soort van milde curry met ui en kip, op smaak gebracht met ingrediënten zoals kardemon, kruidnagels en komijnzaad. Serveer de kip dopiaza bijvoorbeeld met een frisse salade zoals deze Indiase komkommer-tomatensalade voor een completere maaltijd.
Kip dopiaza wordt bevat twee bereidingen van ui
Dat dit gerecht om uien draait blijkt al een beetje uit het woord ‘dopiaza’. In het Hindi betekent ‘do’ namelijk ‘twee’ en ‘piaza’ betekent ‘uien’. De naam duidt echter niet op de hoeveelheid ui die erin zit, maar op de bereidingswijze van de uien. In een traditionele kip dopiaza worden uien namelijk op twee verschillende manieren verwerkt. Het eerste deel van de uien wordt aan de beginfase van het gerecht gebruikt en vormt de basis van de uiencurry. Het tweede deel van de uien wordt juist pas aan het eind toegevoegd en zorgt voor structuur (en versterkt de uiensmaak van de curry).
Om de naam dopiaza, twee uien, te benadrukken heb ik ervoor gekozen om twee uiensoorten te gebruiken. Ik heb een rode ui gebruikt om de basis van de uiencurry mee te maken. Als tweede uiensoort heb ik sjalotjes gekozen. Deze zijn iets zoeter dan witte en rode uien, wat ik lekkerder vindt. Als je twee keer rode uien wilt gebruiken, of witte uien als je daarvan houdt, dan kan dat echter ook. Je zou zelfs een variant kunnen maken waarbij je op het eind zilveruitjes toevoegt. Over smaak valt immers niet te twisten! Doe vooral waar je zin in hebt, wat je lekker lijkt en durf te experimenteren.
Kip dopiaza maken
Zoals gezegd wordt twee keer ui verwerkt in een kip dopiaza. Om de basis van de curry te maken kun je ervoor kiezen om een ui heel fijn te snipperen, te bakken, de rest van de ingrediënten erbij te doen en de curry af te maken. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze uien tussentijds te pureren (samen met enkele andere ingrediënten – zie m’n recept). Dit zorgt ervoor dat het gerecht gladder van structuur is. In de onderstaande receptuur ga ik uit van de methode waarbij de eerste lading ui tussentijds gepureerd wordt.
Heb je geen keukenmachine, hakmolen, vijzel of iets anders waarmee je de uienpuree kunt maken? Dat is niet erg. Het scheelt je juist een paar handelingen én wat tijd. De kip dopiaza zal uiteindelijk grover van structuur zijn, maar de smaak is nog steeds goed. In de extra informatie onderaan het recept vind je een alternatieve bereidingswijze die je kunt gebruiken als je geen keukenmachine of zoiets dergelijks hebt.
Mogelijke vervangingen voor gebruikte ingrediënten
Overigens bevat dit kip dopiaza recept bevat vrij veel ingrediënten. Heb je sommigen echter niet in huis? Dan is dat geen ramp (tenzij je de kip, uien of yoghurt mist). Het paprikapoeder bijvoorbeeld kun je best achterwege laten. Heb je geen hele komijnzaadjes? Dan kun je gemalen komijnzaad gebruiken. Heb je geen verse gember? Gebruik dan gemberpoeder of laat het weg. Geen zwarte peperkorrels in huis? Gebruik dan gemalen peper. En heb je geen kaneelstokje? Voeg dan wat kaneelpoeder toe. Als je ervoor kiest om de poeder variant van ingrediënten te gebruiken, dan dien je daar ongeveer evenveel toe te voegen als van de andere gemalen ingrediënten (zoals de kurkuma). Tot slot: in plaats van een ontvelde tomaat per persoon kun je +- 100 gram tomatenblokjes uit blik of passata gebruiken.
Kip dopiaza recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 15 minuten |
Passieve Tijd | 15 minuten |
Porties |
persoon
|
- 120 gram kipfilet in grote blokjes
- 0,5 rode ui gesnipperd
- 3 sjalotjes gehalveerd in de lengte
- 1,5 teentje knoflook fijngehakt
- 2 tl verse gember geraspt
- 1 tomaat ontveld en gesneden
- 1,5 el yoghurt
- 3 zwarte peperkorrels
- 2 kardemonpeulen
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
- 0,33 kaneelstokje ongeveer
- 0,75 tl komijnzaad
- 0,5 tl kurkuma (geelwortelpoeder)
- 0,5 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 0,5 tl chilipoeder
- 0,5 tl garam masala optioneel
- 1 tl verse koriander fijngesneden
- peper en zout naar smaak
- plantaardige olie om in te bakken
- 50 ml water ongeveer
Ingrediënten
|
|
- Zet een pan water op en breng aan de kook. Snijd de tomaat kruislings in aan de bovenkant en dompel de tomaat een seconde of twintig in het kokende water. Spoel de tomaat vervolgens koud onder de kraan of leg de tomaat in een bakje met koud water zodat de tomaat snel afkoelt. Verwijder vervolgens het velletje en snijd te tomaat in stukjes. Of sla deze stap over en gebruik tomatenblokjes uit blik dan wel passata. Als je rijst bij de kip dopiaza serveert, dan kun je dit water natuurlijk hergebruiken en de rijst erin koken.
- Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Rasp de gemberwortel of hak deze in kleine stukjes. Zet een pan op het vuur, doe er een klein scheutje olie bij en fruit de rode ui, knoflook en gemberwortel op matig vuur gedurende zo'n vijf minuten (of totdat de ui glazig is). Voeg dan de volgende specerijen toe: chilipoeder, kurkuma en ketoembar. Bak deze ingrediënten een minuutje mee (of totdat de geuren vrijkomen). Doe al deze ingrediënten vervolgens in een keukenmachine en laat ze iets afkoelen. Wanneer deze ingrediënten iets zijn afgekoeld doe je de tomatenstukjes erbij, evenals de yoghurt. Pureer dit tot een glad mengsel en breng op smaak met zeezout en naar wens een klein beetje peper. Dit is de basis voor de curry.
- Zet ondertussen een pan op het vuur die je af kunt dekken. De curry dient namelijk uiteindelijk vijftien minuten afgedekt zachtjes te pruttelen. Zelf heb ik een wok gebruikt en deze afgedekt met een koekenpan, maar als je iets met een deksel hebt is dat natuurlijk makkelijker. Zet het vuur tamelijk hoog en doe een klein beetje olie in de pan. Voeg daar het kaneelstokje, de kruidnagels, het komijnzaad, de kardemonpeulen, het laurierblad en de zwarte peperkorrels aan toe. Bak deze ingrediënten ongeveer een minuutje (of totdat de geuren vrijkomen en je het komijnzaad hoort knisperen).
- Matig het vuur en voeg dan het gepureerde uien-tomaten-yoghurtmengsel toe. Pas op, dit kan een beetje gaan spetteren (dus draag niet je mooiste shirt of iets anders waar je geen vlekken op wilt). Roer alles goed door het uienmengsel en bak het mengsel op matig vuur gedurende een minuutje of drie. Doe het water erbij, roer alles goed door elkaar en laat het een minuutje zachtjes pruttelen totdat de saus één geheel is geworden.
- Temper het vuur. Voeg de kip toe aan de pan, roer de kip door de saus en dek de pan af. De kans is zéér groot dat de kip niet helemaal is ondergedompeld in de saus, maar dat hoeft ook niet. Doordat je de pan afdekt gaart de kip namelijk door de stoom die in de pan blijft.
- Als je rijst bij de kip dopiaza serveert, dan is dit hét moment om de rijst te koken. De meeste rijst moet namelijk zo'n acht tot tien minuten koken, afgegoten worden en vijf minuten met een deksel op de pan onaangeroerd blijven staan. In die tijd is de kip wel gegaard.
- Tot slot volgt de tweede toepassing van ui in de 'dopiaza'. Maak de sjalotjes schoon en snijd ze doormidden. Zet een pan op een middelhoog vuur, doe er een laagje olie in en doe de gehalveerde sjalotjes erbij. Blijf erbij en roer de sjalotjes regelmatig om. Tijdens het bakken zullen de sjalotjes wat uit elkaar vallen en dat is helemaal geen probleem. Je houdt in ieder geval een stuk grotere stukken over dan wanneer je de sjalotjes bijvoorbeeld in (halve) ringen zou snijden en ze zou bakken. Bak de sjalotjes gedurende een minuutje of tien. Je wilt niet alleen dat ze gaar zijn, maar ook dat ze een kleurtje krijgen. Zet indien nodig tussentijds het vuur lager of hoger indien de sjalotjes te snel of te langzaam een goudbruine kleur krijgen. Laat ze uiteraard niet zwart worden. Als de sjalotjes naar wens zijn kun je ze bestrooien met garam masala en bij de rest van de ingrediënten doen. Hussel alles goed door elkaar en wacht totdat de kip gaar is.
- Check, terwijl de kip aan het garen is, om de +- vier minuten of er nog genoeg vocht in de pan zit. In eerste instantie zal dit ruimschoots het geval zijn, maar na zo'n tien minuten zul je merken dat de curry dikker is geworden en er best veel vocht verdampt is. Doe er tussentijds desgewenst wat water bij, afhankelijk van hoe 'nat' je de curry wilt hebben. Op de foto's zie je een vrij droge versie waarbij ik tussentijds geen water hebt toegevoegd. De twee keer voorgaande keren dat ik dit gerecht heb gemaakt heb ik echter wel meer water toegevoegd, met een 'nattere' kip dopiaza als eindresultaat. Dus doe waar je zin in hebt en wat je lekker lijkt!
Alternatieve bereidingswijze kip dopiaza
Heb je geen keukenmachine of iets anders waar je de uien-tomaat-yoghurtpuree mee kunt maken? Of wil je jezelf de moeite besparen, extra afwas voorkomen en íets sneller klaar zijn? Dat kan natuurlijk. Ga dan als volgt te werk.
- Begin met stap 1: het ontvellen van de tomaat.
- Bak daarna het kaneelstokje, de kruidnagels, het komijnzaad, de kardemonpeulen, het laurierblad en de zwarte peperkorrels voor ongeveer een minuut tot anderhalve minuut op middelhoog vuur. Gebruik een pan die je af kunt dekken.
- Voeg daar de gesnipperde rode ui, de fijngehakte knoflook en de geraspte gember aan toe. Bak deze ingrediënten op matig vuur gedurende ongeveer vier minuten.
- Voeg daar de gedroogde specerijen aan toe: ketoembar, kurkuma en chilipoeder. Bak deze een minuutje mee.
- Voeg daar de tomatenstukjes aan toe en bak deze totdat de tomatenstukjes uit elkaar vallen en gaar zijn (+- vijf minuten). Gebruik je passata? Dan hoef je deze geen vijf minuten te bakken voordat je overgaat tot de volgende stap.
- Doe de yoghurt en het water erbij, roer alles door elkaar en laat het een minuutje of drie pruttelen.
- Voeg de kip toe aan de curry en ga te werk volgens de daaropvolgende stappen in het recept.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Hoi hoi, ben druk aan het koken maar….wat ik echt niet begrijp: wanneer en hoe verwijder ik het kaneelstokje, de kardamompeulen (had ik daar niet beter eerst de zaadjes uit kunnen halen?????), het laurierblad, de kruidnagelen en de zwarte peperkorrels? Het kan toch niet zo zijn dat we deze pas aan tafel weer tegenkomen?
Dank voor uw reactie en dank voor het plaatsen van dit leuke recept.
Groet,
An