Kip teriyaki met bimi en zilvervliesrijst
Op basis van het recept heb je genoeg teriyaki om een glanzend laklaagje op de kip aan te brengen. Wil je echter dat de kip zwemt in de saus (of dat je nog wat saus overhebt om over de rijst/ groenten te doen)? Verdubbel of verdriedubbel dan gerust de aangegeven hoeveelheid. Je kunt ook prima een grote hoeveelheid maken, want de saus blijft lang goed in de koelkast. En wil je een teriyaki dipsaus maken? Dan kun je er tijdens het bereiden wel fijngesneden knoflook en gember doorheen doen, evenals sesamzaadjes en/ of fijngehakte rode peper.
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 1uur
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 1uur
Ingrediënten
Kipfilet + Marinade
Teriyaki saus
Overige ingrediënten
Instructies
  1. Om de kipfilet sneller en geleidelijker te kunnen garen raad ik aan om de kipfilet platter te slaan. Pak een stuk bakpapier, leg de kipfilet in het midden en vouw het bakpapier om de kip. Sla de kip vervolgens plat met een mes, pan, hamer of wat je ook voorhanden hebt. Richt je vooral op het dikke stuk van de kipfilet en sla net zolang totdat de kipfilet ongeveer even dik is.
  2. Pak een plastic zak o.i.d. waar de kip inpast en doe de ingrediënten van de marinade erin. Doe de kip erbij, zorg ervoor dat de kip bedekt is met de marinade en masseer de marinade in beetje in de kip. Sluit de zak af en leg ongeveer een uurtje apart zodat de marinade in de kip kan trekken. Haal de kip uit de marinade en zorg ervoor dat er geen stukjes gember of knoflook meer op de kipfilet zitten (aangezien die aan kunnen branden tijdens het grillen/ bakken).
  3. Maak de teriyaki saus door alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje op matig vuur te verwarmen. Laat de saus zachtjes inkoken totdat je de gewenste dikte hebt bereikt (dit duurt waarschijnlijk zo’n vijf minuten). Houd ongeveer gelijke delen van de aangegeven ingrediënten aan, maar ga vooral uit van je eigen smaak en voeg meer van iets toe als je dat lekker vindt. Is de teriyaki saus klaar? Haal de pan dan van het vuur voordat de saus te ver inkookt. Als dat toch gebeurt in een moment van onoplettendheid, dan kun je wat water toevoegen om de saus dunner te maken.
  4. Breng een pan water aan de kook en kook de zilvervliesrijst gaar volgens de verpakking.
  5. Zet ondertussen een grillpan op middelhoog vuur en vet de pan in met een beetje sesamolie. Leg de kip op de grill en grill de kip ongeveer twee minuten zonder deze om te draaien. Breng een laagje teriyaki saus aan op de kip voordat je hem omdraait en breng ook een laagje teriyaki saus aan op de gegrilde kant van de kipfilet. Herhaal dit totdat de kip gaar is (+- tien minuten) en je zowel mooie grillstreepjes als een glanzend laagje op beide kanten van de kip hebt.
  6. Vijf minuten voordat de zilvervliesrijst gaar is kun je aan de bimi beginnen. Zet een wok op hoog vuur, doe er een laagje sesamolie in en doe de knoflook en gember erbij. Bak een minuutje en doe de bimi erbij. Roerbak de bimi in vier minuutjes gaar en breng op smaak met peper en zout. Doe er tussentijds nog wat sesamolie bij als er helemaal geen olie meer in de pan zit.
  7. Garneer zowel de kip als de bimi met sesamzaadjes. Optioneel kun je er nog wat fijngesneden Spaanse peper en/ of bosuitjes over strooien.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!