Ga direct naar het onderstaande recept
Over de kruidige sperziebonen met tomaat
Dit is een simpel recept voor een bijgerecht met sperzieboontjes in de hoofdrol. Aangezien sperziebonen regelmatig bij een supermarkt in de aanbieding zijn, eet ik ze best gelukkig. Gelukkig is het een veelzijdige groente waarmee je veel kanten op kunt! Ze zijn uitstekend te gebruiken in curry’s of je kunt er Indonesische sajoer boontjes van maken. Maar ook door ze simpelweg te blancheren en op te bakken met wat sambal of met spekjes, ui en knoflook smaken ze al uitstekend. Je kunt enkele sperzieboontjes tevens oprollen in een plakje gerookte spek (of een plakje dungesneden geblancheerde wortel) en ze naast een stuk vlees of vis serveren. Óf je kunt er deze kruidige sperziebonen met tomaat van maken.
Kruidige sperzieboontjes op Aziatische wijze
Zoals met het merendeel van de recepten die ik tot nu toe heb geplaatst het geval is, maak ik ook ditmaal gebruik van Aziatische specerijen. De specerijen waarmee deze sperzieboontjes op smaak gebracht worden zijn kurkuma (geelwortelpoeder), djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en chilipoeder. Van de chilipoeder wordt maar een kleine hoeveelheid gebruikt om de sperziebonen met tomaat een beetje pit te geven. Houd je echter van pittig? Verdubbel dan gerust de aangegeven hoeveelheid.
Gebruik een ontvelde tomaat of tomatenblokjes uit blik
Voor deze kruidige sperziebonen heb je, naast de specerijen, nog wat rode ui, knoflook en natuurlijk tomaat nodig. Ik had laatst voor het eerst een tomaat ontveld (zo blijkt maar weer, voor alles is een eerste keer!). Dit recept vraagt dan ook om een ontvelde tomaat, want ik wilde die methode nogmaals toepassen. In plaats van een tomaat te ontvellen, ook wel emonderen genoemd, kun je ook kiezen voor tomatenblokjes uit blik. Neem dan zo’n honderd gram tomatenblokjes uit blik per persoon. Overigens kun je de rode ui in dit recept prima vervangen door een sjalotje of een witte ui, mocht je die in huis hebben.
Serveer de kruidige sperziebonen met tomaat met…
Je kunt de kruidige sperziebonen met tomaat natuurlijk serveren met aardappelen en een stukje vlees of vis. Vanwege de specerijen waarmee de boontjes op smaak gemaakt worden, passen ze echter ook uitstekend bij Aziatische gerechtjes. Voor een vegetarische maaltijd kun je de de sperzieboontjes bijvoorbeeld serveren met rijst en pittige eieren (sambal goreng telor) of eieren in ketjapsaus (telor kecap). Deze tempeh saté met pittige pindasaus is ook een prima optie.
Zin in vlees? Denk dan aan kipsaté, gehaktballetjes in pindasaus of een snelle babi ketjap. In plaats van rijst kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor mie of zoiets als nasi goreng van bloemkool.
Kruidige sperziebonen met tomaat recept
Prep Tijd | 5 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
persoon
|
- 175 gram sperziebonen gedopt
- 1 tomaat ontveld
- 0,5 rode ui in halve ringen
- 0,5 teentje knoflook fijngehakt
- 0,75 el verse gember geraspt
- 0,5 tl kurkuma (geelwortelpoeder)
- 0,5 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 0,25 tl djintan (gemalen komijnzaad)
- 0,25 tl chilipoeder
- 50 ml water
- peper en zout (optioneel en naar smaak)
Ingrediënten
|
|
- Zet een pan met gezouten water op het vuur en breng het water aan de kook. Hierin worden de sperziebonen kort geblancheerd. Ook wordt de tomaat, om de tomaat gemakkelijk te kunnen ontvellen, korte tijd in het kokende water gedompeld. Uiteraard kun je daarna in ditzelfde water ook de rijst, noedels of aardappelen koken die je bij de boontjes serveert.
- Dop de sperziebonen, snijd de ui in halve ringen, hak de knoflook fijn en rasp/ hak de verse gemberwortel fijn. Snijd de bovenkant van de tomaat kruislings in met een scherp mesje.
- Dompel de tomaat ongeveer vijftien a twintig seconden onder in het kokende water (of totdat je ziet dat het velletje bij de insnijding los begint te laten). Spoel de tomaat vervolgens af onder de koude kraan of leg de tomaat in een bakje met ijswater. Door de tomaat terug te koelen wordt de tomaat niet verder gegaard én kun je het velletje er gemakkelijker afhalen. Haal het velletje eraf, indien nodig met behulp van een mesje, en snijd de tomaat in blokjes of in partjes.
- Kook de sperziebonen kort (ongeveer drie minuten) en koel ook de boontjes direct terug onder de koude kraan of door ze in een bakje met ijswater te leggen.
- Terwijl je de sperziebonen blancheert kun je een wok op een matig vuur zetten met daarin een klein laagje plantaardige- of arachide olie. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak dit totdat de ui glazig begint te worden. Voeg dan de kurkuma, ketoembar en djintan en chilipoeder toe en bak deze specerijen een minuutje mee. Doe vervolgens de tomaten erbij en roer alles goed door elkaar zodat de tomaten bedekt zijn met het specerijenmengsel. Voeg het water toe en laat het geheel voor een minuutje of drie zachtjes pruttelen (totdat de saus iets is ingedikt).
- Zet het vuur laag, voeg de sperzieboontjes toe en hussel alles goed door elkaar. Verwarm de sperzieboontjes in de 'tomatensaus' gedurende een minuutje of vier a vijf. Hussel alles regelmatig om. Serveer direct.
Serveertips voor de kruidige sperzieboontjes met tomaat
Serveer de boontjes bijvoorbeeld met rijst of noedels en één van de onderstaande gerechten:
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!