Kruidige sperziebonen met tomaat
Dit is een simpel recept voor een bijgerecht met sperziebonen. De kruidige sperziebonen met tomaat zijn op smaak gemaakt met Aziatische specerijen. Houd je van pittig? Verdubbel dan gerust de aangegeven hoeveelheid chilipoeder. Overigens kun je de rode ui in dit recept vervangen door witte ui of sjalotjes indien je die al in huis hebt.
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Zet een pan met gezouten water op het vuur en breng het water aan de kook. Hierin worden de sperziebonen kort geblancheerd. Ook wordt de tomaat, om de tomaat gemakkelijk te kunnen ontvellen, korte tijd in het kokende water gedompeld. Uiteraard kun je daarna in ditzelfde water ook de rijst, noedels of aardappelen koken die je bij de boontjes serveert.
  2. Dop de sperziebonen, snijd de ui in halve ringen, hak de knoflook fijn en rasp/ hak de verse gemberwortel fijn. Snijd de bovenkant van de tomaat kruislings in met een scherp mesje.
  3. Dompel de tomaat ongeveer vijftien a twintig seconden onder in het kokende water (of totdat je ziet dat het velletje bij de insnijding los begint te laten). Spoel de tomaat vervolgens af onder de koude kraan of leg de tomaat in een bakje met ijswater. Door de tomaat terug te koelen wordt de tomaat niet verder gegaard én kun je het velletje er gemakkelijker afhalen. Haal het velletje eraf, indien nodig met behulp van een mesje, en snijd de tomaat in blokjes of in partjes.
  4. Kook de sperziebonen kort (ongeveer drie minuten) en koel ook de boontjes direct terug onder de koude kraan of door ze in een bakje met ijswater te leggen.
  5. Terwijl je de sperziebonen blancheert kun je een wok op een matig vuur zetten met daarin een klein laagje plantaardige- of arachide olie. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak dit totdat de ui glazig begint te worden. Voeg dan de kurkuma, ketoembar en djintan en chilipoeder toe en bak deze specerijen een minuutje mee. Doe vervolgens de tomaten erbij en roer alles goed door elkaar zodat de tomaten bedekt zijn met het specerijenmengsel. Voeg het water toe en laat het geheel voor een minuutje of drie zachtjes pruttelen (totdat de saus iets is ingedikt).
  6. Zet het vuur laag, voeg de sperzieboontjes toe en hussel alles goed door elkaar. Verwarm de sperzieboontjes in de ’tomatensaus’ gedurende een minuutje of vier a vijf. Hussel alles regelmatig om. Serveer direct.
Notities

Serveertips voor de kruidige sperzieboontjes met tomaat

Serveer de boontjes bijvoorbeeld met rijst of noedels en één van de onderstaande gerechten:

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!