Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Minestrone (Italiaanse groentesoep)
Op frisse herfstdagen heb ik af en toe zin in een kom warme, rijkelijk gevulde soep. Zoals vandaag, ik kreeg ineens zin om minestrone te maken. Er is echter niet echt een vast recept voor deze Italiaanse groentesoep. Vroeger werd het – volgens de Wikipediapagina voor minestrone – namelijk gemaakt van restjes groenten die over waren gebleven van andere gerechten. Tegenwoordig bevat de soep simpelweg ingrediënten die in een seizoen verkrijgbaar zijn. Aangezien er geen vast recept voor is, is mijn versie voornamelijk gebaseerd op ingrediënten die ik al in mijn koelkast en voorraadkast had liggen.
Een echte maaltijdsoep
Dit recept is genoeg voor twee a drie personen. Zelf heb ik er geen brood of zoiets dergelijks bij gegeten en van dit recept kan ik twee keer eten (dat scheelt weer een keer koken deze week!). Als je niet zo’n grote eter bent, of als je er wat brood en/ of een salade bij eet, dan is dit recept ook wel geschikt voor drie personen.
De soep kan natuurlijk ook vegetarisch
Ik heb ervoor gekozen om wat spekblokjes toe te voegen en runderbouillon te gebruiken, die smaken leken mij er goed bij passen. Als je een vegetarisch minestrone recept zoekt, dan kun je natuurlijk de spek weglaten en groentebouillon gebruiken. De smaak van de soep zal uiteraard iets anders zijn, maar de vegetarische versie zal óngetwijfeld nog steeds goed smaken.
Mogelijke andere groenten die je kunt gebruiken in de minestrone
Je hoeft dus niet mijn recept aan te houden om een vergelijkbare Italiaanse groentesoep te maken. In plaats van de spinazie die ik in het recept gebruik, kun je bijvoorbeeld kiezen voor cavolo nero, boerenkool of savooikool. Vooral die eerste zou de soep meer traditioneel maken. Een andere mogelijke toevoeging is prei. En aangezien de soep ook al pasta bevat vind je de aardappelen die ik gebruik misschien wel overbodig? Dat maakt de soep namelijk wel wat zetmeel-rijker. In dat geval kun je de aardappelen gerust achterwege laten en meer van de andere groenten toevoegen.
Minestrone (Italiaanse groentesoep) recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 35 minuten |
Porties |
personen
|
- 1,5 el olijfolie
- 0,5 rode ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 90 gram wortel in blokjes
- 1 bleekselderij in plakjes
- 100 gram courgette in blokjes
- 125 gram cannellini bonen (uitlekgewicht)
- 75 gram spinazie
- 55 gram doperwten
- 50 gram spekblokjes
- 120 gram aardappelen in blokjes
- 60 gram pasta (Pipe Rigate of een ander schelpjespasta)
- 100 gram tomatenblokjes uit blik
- 500 ml runderbouillon
- zout en peper naar smaak
- Parmezaanse kaas naar smaak
- 1 el verse peterselie fijngehakt
- tabasco naar smaak
Ingrediënten
Minestrone
Garnering
Optioneel
|
|
- Bak de spekblokjes in olijfolie op matig vuur in zo'n vijf minuten goudbruin. Voeg vervolgens de ui en de knoflook toe en bak ze totdat de ui glazig is geworden.
- Voeg daarna de wortel, courgette en bleekselderij toe aan de pan en bak de groenten totdat ze een beetje zacht worden. Dit zal ongeveer vijf minuten duren. Voeg daarna de aardappelen, cannelloni bonen, tomatenblokjes en de runderbouillon toe en breng het aan de kook. Dek de pan af met een deksel, zet het vuur lager en laat de minestrone ongeveer 25 minuten pruttelen.
- Als de soep tien minuten heeft gekookt voeg je de pasta toe. Nadat de soep nog tien minuten heeft gekookt kun je de erwten en de spinazie toevoegen. Deze hoeven immers alleen opgewarmd te worden in plaats van lang te garen.
- Breng de soep op smaak met de gewenste hoeveelheid peper en zout. Schep de soep in voorverwarmde kommen en serveer met Parmezaanse kaas en gehakte peterselie. Voeg optioneel per soepkom een paar druppels tabasco toe.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!