Wil je eens iets anders op jouw brood, rijstwafel of cracker smeren? Maak dan deze simpele pecanboter met dadels en kaneel! Eigenlijk is het een soort van kruising tussen een fruitspread en een notenboter, maar aangezien ‘ie verhoudingsgewijs meer pecannoten dan dadels bevat ben ik toch voor de naam pecanboter gegaan. Het is in ieder geval:
- Héél gemakkelijk om te maken; je laat een foodprocessor of blender al het werk doen.
- Vrij van geraffineerde suikers, want al het zoete komt van de dadels.
- Lekker kruidig dankzij de kaneel.
- Vegan, Paleo, glutenvrij, lactosevrij (enzovoorts).
Over de pecanboter met dadels en kaneel
In mijn review van de Bosch Multitalent 3 Foodprocessor schreef ik dat ik die foodprocessor voornamelijk had gekocht zodat ik notenboters en dergelijke kon maken. Nadat ik op de dag waarop ik de foodprocessor binnenkreeg pindakaas en geroosterde kokosboter had gemaakt, heb echter ik helemaal niet meer zoiets gemaakt. Aangezien ik die review inmiddels ruim een maand geleden heb geschreven werd het dus de hoogste tijd om een notenboter recept te bedenken!
Ik zat lange tijd te twijfelen welke notenboter ik zou maken. Er zijn natuurlijk zoveel combinaties die je kunt maken. Een notenboter met maar één ingrediënt (zoals cashewboter) vond ik sowieso iets te simpel. Toen ik van de week rond zat te neuzen bij de Albert Heijn kwam ik toevallig de Dadel-walnoot spread van Bio Today tegen en direct bedacht ik mij dat ik zoiets wel kon maken. Zodoende was het idee voor deze pecanboter met dadels en kaneel geboren. Het idee is dus niet geheel origineel, maar goed, inspiratie moet toch ergens vandaan komen?
Ik zat thuis even de ingrediënten van de Dadel-walnoot spread op te zoeken op de website van de Albert Heijn en toen zag ik dat er maar 3% walnoot in zat (en 61% dadel). Dat vond ik echter wel erg weinig noten, vooral aangezien je €4,49 voor een potje van 250 gram betaalt. In deze pecanboter met dadels en kaneel zit dan ook 125 gram pecannoten en 75 gram dadels. Het is dus geen kopie van het Bio Today recept geworden 🙂
De pecanboter met dadels en kaneel is lekker als gezond broodbeleg of als spread voor op zoiets als een rijstwafel. Voeg er nog een paar plakjes banaan of aardbei aan toe en je hebt een gezond beleg dat ook nog redelijk de maag vult. Je kunt de pecanboter met dadels en kaneel bijvoorbeeld ook gebruiken als zoetmaker voor yoghurt, kwark of zoiets als een smoothie bowl!
Pecanboter met dadels en kaneel recept
Benodigdheden:
Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.
Tip: maak ook eens zelf pindakaas of (geroosterde) kokosboter!
Prep Tijd | 10 minuten |
Porties |
klein potje
|
- 75 gram dadels
- 125 gram pecannoten
- 2 el kokosolie gesmolten
- 2 tl kaneel (of naar smaak)
- 1 snufje zeezout
Ingrediënten
|
|
- Plaats de pecannoten, dadels en vloeibare kokosolie in de foodprocessor of blender vermaal deze totdat er een grove pasta-achtige substantie ontstaat. Dit kan zo'n vijf tot tien minuten duren. Breng de dadels-pecannotenpasta op smaak met kaneel en zeezout.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!