Heb je een grote hoeveelheid perziken gekocht die inmiddels goed rijp zijn en wil je er een jam van maken zónder geraffineerde suiker en pectine? Dan is dit simpele recept voor en gezonde perzikenspread met gember en chiazaad iets voor jou! Deze “jam” is lekker fris, bevat alleen natuurlijke suikers en combineert al het goede van perziken, gember en chiazaadjes.
In plaats van perziken kun je ook abrikozen, nectarines of een ander soort fruit gebruiken.
Over de perzikenspread met gember en chiazaad
Aangezien het (gelukkig) nog zomer is had ik mij voorgenomen om een jam recept te maken. Vers fruit is immers nog even volop te verkrijgen! De eerste goede fruit aanbieding waar ik bij toeval tegenaan liep was een aanbieding bij m’n groenteboer: een kilo perziken voor €1,50. Vandaar mijn keuze om een gezonde perzikenjam te maken.
Nou ja, perzikenjam is eigenlijk niet de goede naam. Perzikenspread of misschien perzikencompote zou een betere benaming zijn. Een product mag officieel namelijk pas ‘jam’ heten wanneer er zo’n 60% suiker aan wordt toegevoegd. (Normale jam is dan ook alles behalve gezond.) Deze gezonde perzikenspread met chiazaad en gember bevat daarentegen helemaal géén toegevoegde suikers. Als je van zoet houdt, dan kun je er overigens zelf wel voor kiezen om zoiets als een beetje agavesiroop, honing of kokosbloesemsuiker toe te voegen.
De suiker die normaal gesproken wordt toegevoegd aan jam zorgt er natuurlijk voor dat de jam zoet wordt, maar het heeft nog twee belangrijke functies. Het zorgt ervoor dat de jam lang houdbaar is en het zorgt er – samen met pectine – voor dat de jam bindt zodat het wat dikker wordt en je het kan smeren. Is deze gezonde perzikenspread met chiazaad en gember dan niet goed smeerbaar? In tegendeel. In dit recept zorgt de chiazaad namelijk voor de binding. Daarnaast zijn de chiazaadjes onder meer een bron van omega 3, eiwitten en voedingsvezels, wat altijd mooi meegenomen is. (Hoewel je daar weinig van zult merken aangezien er verhoudingsgewijs niet zoveel chiazaadjes in de perzikenspread zitten 🙂 .)
Je kunt deze gezonde perzikenspread met chiazaad en gember gebruiken zoals je alle soorten jam en fruitspreads gebruikt. Besmeer bijvoorbeeld een snee brood, rijstwafel of cracker met zelfgemaakte pindakaas en schep er een eetlepel van deze perzikenspread op voor een variant op de PB+J (“peanut butter and jelly sandwich”). Of gebruik het als topping voor Griekse yoghurt, kwark of een smoothie bowl. Óf maak er koekjes met jam van. Ook lekker: smeer het op een pannenkoek. De mogelijkheden zijn best eindeloos!
Gezonde perzikenspread met gember en chiazaad recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 10 minuten |
Porties |
potjes
|
- 6 perziken
- 0,75 el gember geraspt
- 1 el citroensap (van 0,5 citroen)
- citroenrasp (van 0,5 citroen)
- 1 el chiazaadjes
Ingrediënten
|
|
- Schil de perziken, verwijder de pit en hak het vruchtvlees fijn. Doe de perziken in een steelpannetje en breng de perziken aan de kook.
- Rasp ondertussen de schil van een halve citroen en doe die bij de perziken, evenals het sap van de halve citroen. Rasp ook een halve eetlepel tot een eetlepel gember fijn en voeg deze toe aan de perziken (doe dit beetje bij beetje totdat je de gewenste smaak hebt bereikt).
- Voeg optioneel wat kokosbloesemsuiker, stevia, agavesiroop, honing of een andere zoetmaker naar keuze toe.
- Laat de perziken een minuut of vijf zachtjes koken. Prak ondertussen de stukjes perzik een beetje fijn met een spatel of vork.
- Voeg de chiazaadjes toe, roer alles goed door elkaar en haal de pan van het vuur. Naar een paar minuten zul je zien dat de perzikenspread al beter smeerbaar is. Na tien minuten zou 'ie de juiste consistentie moeten hebben. Zo niet, voeg dan nog wat chiazaadjes toe.
- Houd je van een gladde perzikenspread zonder stukjes? Of vind je de textuur van de chiazaadjes niet lekker? Dan kun je ervoor kiezen om de perzikenspread even in een foodprocessor of blender te doen.
- Bewaar de perzikenspread in een goed afsluitbare pot en zet deze in de koelkast. Het is minstens een week houdbaar (en toen waren mijn potjes leeg). Het is sowieso minder lang goed dan normale jam, maar ik vermoed dat het wel enkele weken houdbaar is.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
Ziet er toppie uit! Dank je voor het delen. Ik ga het recept uitproberen