Heb je zin in een verwarmende vegetarische curry, passend bij het winterse weer? En kun je de smaken uit de Indiase keuken wel waarderen? Dan is dit recept voor een pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk misschien wel iets voor jou! Deze semi-Indiase pompoencurry:
- Staat in ongeveer 25 minuten op tafel (exclusief de voorbereidingstijd)
- Is van zichzelf geheel glutenvrij
- Wordt op smaak gebracht met specerijen die je wellicht al in huis hebt
- Smaakt goed in combinatie met rijst, naanbrood en/of pappadums
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk
Het is hier misschien een béétje aan de late kant voor, maar bij deze wens ik je toch nog het allerbeste voor 2019! Degenen die al een tijdje zijn aangemeld voor mijn nieuwsbrief, hebben waarschijnlijk wel gemerkt dat deze blog op een zeer laag pitje heeft gestaan. Alhoewel, zelfs de metafoor “een laag pitje” is te positief. Het gas stond eigenlijk gewoon uit. Het laatste recept – voor Japanse Oyakodon – dateert namelijk alweer uit juni vorig jaar.
Ik moet bekennen dat ik sindsdien relatief weinig tijd in mijn keuken heb doorgebracht. Ik heb wel vrijwel elke avond gekookt, daar niet van, maar ik heb veelal hetzelfde gegeten. Vaak een simpel wokgerecht met groenten en tofu of tempeh, afgewisseld met een (meestal vegetarisch) pastaatje. Ook ben ik weer wat vaker aardappelen gaan eten. Aanvankelijk geroosterde aardappelen samen met geroosterde groenten en een stukje vlees, maar de laatste maanden voornamelijk stamppotten met groenten die ik al in huis had. Allemaal niet echt culinair dus.
2019: Een nieuw jaar met nieuwe kansen
Toen ik tijdens het treffen van de voorbereidingen voor een simpel kerstdinertje bij mijn ouders weer eens wat langer in de keuken stond, kreeg ik opeens zin om ook iets voor deze blog te doen. “In 2019 zou ik proberen een nieuw receptje te maken.” Toen sloeg echter een soort van twijfel gemengd met faalangst toe. Wat voor een recept zou ik als eerste plaatsen na zo’n lange stilte? Naar mijn idee moest het wel een spektakelstuk zijn. Een showstopper. Iets origineels, geweldigs en natuurlijk uitzonderlijk smakelijk.
(Overigens heb ik mij niet specifiek vóórgenomen om in 2019 weer regelmatig een recept te plaatsen of zoiets dergelijks. Maar misschien is dat juist wel goed. Dit aangezien 80% tot 88% van alle goede voornemens toch schijnt te mislukken.)
Back to basics
Helaas kon ik niet echt een comeback-waardig recept bedenken. En ging er weer wat tijd overheen. Totdat ik deze week zoiets had van: “Doe niet zo moeilijk en doe gewoon wat je meestal deed. Kies één hoofdingrediënt uit, gooi wat dingen bij elkaar en hoop op het beste.” Zo geschiedde. Het hoofdingrediënt zou pompoen worden (want in de aanbieding bij AH). Nadat ik had besloten om daarmee een soort van vegetarische Indiase pompoencurry te maken, volgden de rest van de ingrediënten als vanzelf: kikkererwten en sperziebonen.
Dus een Indiase pompoencurry met sperziebonen, kikkererwten en…
De enige belangrijke keuze die nog restte was om A) kokosmelk, B) tomatenblokjes of C) een combinatie van beiden toe te voegen. De keuze viel op de kokosmelk (want het laatste recept waarin ik dat had verwerkt stamt uit 2017 t.o.v. de tomatenblokjes die ik in 2018 nog had gebruikt). Overigens heb ik wel wat tomatenpuree toegevoegd zodat de vegetarische curry iets meer body en een kleurtje kreeg.
De gebruikte specerijen (van kaneel tot kardemom)
De “Indiase” pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk wordt verder op smaak gebracht met enkele simpele smaakmakers. Gezien het seizoen en de temperatuur buiten heb ik gekozen voor verwarmende specerijen zoals kaneel, kardemom en komijnzaad. Natuurlijk kunnen verse gember, knoflook en een pepertje ook niet ontbreken in een pompoencurry met India als inspiratiebron.
Bereidingstijd van de pompoencurry met o.a. kokosmelk
Je kunt deze vegetarische pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk in zo’n 40 minuten op tafel zetten. Het daadwerkelijke koken duurt ongeveer 25 minuten. De voorbereiding kan echter ook wel wat tijd in beslag nemen. (Dat is voornamelijk afhankelijk van het aantal personen waarvoor je de curry maakt en hoe snel je bent met het schillen en snijden van een pompoen. Ik kook weinig met pompoen, dus bij mij duurt dat wel even.)
Serveer de vegetarische curry bijvoorbeeld met…
En wat serveer je bij deze pompoencurry met kikkererwten, sperziebonen en kokosmelk? Ik heb zelf gekozen voor zilvervliesrijst, een klein naanbroodje en een raita. (Want een raita hoort wel een beetje bij een maaltijd met een Indiaas tintje.) In plaats van de welbekende raita met komkommer heb ik echter een appel raita op basis van kwark, aangelengd met water, gemaakt. Appel past namelijk iets beter bij het seizoen dan komkommer – en friszure appel leek mij ook wel bij een curry met pompoen passen. Bovendien had ik geen komkommer in huis, wat eigenlijk de belangrijkste reden was.
Verder kun je denken aan pappadums (in plaats van naan), een linzencurry (zoals de ‘dal’ in deze Nepalese Dal Bhat Tarkari) en een chutney naar keuze. Mangochutney bijvoorbeeld, of eentje op basis van koriander.
Eindelijk, het recept voor de pompoencurry met kokosmelk
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 25 minuten |
Porties |
personen
|
- 0,5 pompoen in blokjes gesneden (+- 175 gram p.p.)
- 200 gram sperziebonen gedopt gewogen
- 130 gram kikkererwten uitgelekt gewogen
- 200 ml kokosmelk (ik gebruik de light variant)
- 400 ml water of groentebouillon
- 1 el tomatenpuree
- 1 kleine rode peper optioneel, als je van een beetje pit houdt
- 2 kleine sjalotjes in reepjes gesneden
- 1 teentje knoflook gehakt of geraspt
- 2 tl verse gember gehakt of geraspt
- 1 el verse koriander fijngesneden (of meer/minder naar smaak)
- 0,5 laurierblaadje
- 0,5 kaneelstokje (of gebruik 0,5 tl kaneelpoeder)
- 0,5 tl gemalen kardemom
- 0,75 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 0,5 tl kurkuma
- 0,75 tl garam masala
- zwarte peper naar smaak
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Smaakmakers (met snijwerk)
Smaakmakers (gemalen of heel)
|
|
- Tref eerst de voorbereidingen: dop de sperzieboontjes en snijd grote boontjes een keertje doormidden, snijd de pompoen in eetbare blokjes, hak zowel de gember en knoflook als het pepertje fijn (indien je dat laatste gebruikt), snijd de sjalotjes in reepjes en spoel de kikkererwten af onder de kraan.
- Verhit een laagje olie (kokosolie of pindaolie bijvoorbeeld) in een hoge pan of wok. Fruit op een laag vuurtje de sjalotjes, knoflook, gember en rode peper gedurende 3 minuten onder regelmatig roeren. Voeg ook alvast het kaneelstokje toe.
- Doe de gemalen kardemom, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, garam masala en het laurierblaadje erbij, zet het vuur iets hoger en bak alles een minuutje. Doe de tomatenpuree erbij, roer alles door elkaar en bak ook dat een minuutje mee (voeg eventueel een beetje olie toe indien het erg droog is).
- Voeg vervolgens de blokjes pompoen toe, strooi er (royaal) zwarte peper overheen, zet het vuur hoog en schud alles goed om. Doe dan de kokosmelk en driekwart van het water (of de bouillon) erbij.
- Breng de curry aan de kook met een deksel op de pan en laat de pompoen 10 minuten koken. Doe vervolgens de sperziebonen en kikkererwten erbij en hussel alles goed om. Voeg de rest van het water of de bouillon toe als je het idee hebt dat er te weinig vocht in de pan zit.
- Kook de sperziebonen in 7 a 8 minuten gaar. Voeg ongeveer een minuut voordat het gerecht klaar is een eetlepel (of meer/minder naar keuze) fijngesneden koriander toe en hussel alles goed door elkaar. Proef dan ook de curry en voeg eventueel extra zwarte peper, een snufje zeezout of meer garam masala toe. Als je de curry juist te dun vindt, kun je na 5 minuten de deksel van de pan halen zodat er meer vocht verdampt en het indikt.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
…dank je wel voor t recept!!…jij ook de beste wensen voor 2019!!…
Hi Lida,
Hartelijk bedankt! 🙂
Groetjes,
Bas