Heb je zin in een simpele maaltijdsalade met gerookte makreel? Dan is dit recept voor een rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel misschien wel iets voor jou! Deze maaltijdsalade:
- Kan supersnel op tafel staan als je voorgekookte rode bieten gebruikt
- Kan prima bij een BBQ geserveerd worden
- Zou ook met gebakken makreel in plaats van gerookte makreel gemaakt kunnen worden
- Smaakt overigens ook prima met kip in plaats van makreel
- En zou vegetarisch ook lekker zijn
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel
Toen ik nog jong was hield ik niet echt van vis, maar een stukje gerookte makreel op brood vond ik altijd wel lekker. Het was echter alweer héél lang geleden dat ik het voor het laatst had gegeten. Totdat ik afgelopen weekend door de Appie liep en toevallig zag dat gerookte makreel in de aanbieding was. Denkend aan vroeger kon ik die makreel niet laten liggen en had ik ook een baguette gekocht (terwijl ik in het weekend nooit brood eet). Uiteindelijk gebruikte ik echter maar een klein deel van de makreel op het broodje, waardoor ik iets moest verzinnen om met de rest te maken. Dat is deze rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel geworden!
De rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel bevat álles wat je nodig hebt. (Nou ja, dat is misschien wat overdreven.) Een vette vis met veel omega 3-vetzuren, een ruim portie groenten en wat proteïne door de zilvervliesrijst, de makreel en de kwark die in de mierikswortel-dressing zit. Ook zit er nog een halve appel p.p. in voor wat extra vitamientjes en het zuurtje dat contrasteert met de vette makreel. De scherpte van de mierikswortel-dressing, aangevuld met dijon mosterd, is tevens een welkome aanvulling op de vis en de gronderige rode biet.
Deze makreel salade kan bijvoorbeeld ook met quinoa of couscous
Voor de salade wilde ik eigenlijk quinoa gebruiken, maar toen herinnerde ik mij dat ik al twee keer een salade met rode bieten en quinoa had gemaakt. (Quinoasalade met rode biet, sinaasappel en feta en Quinoasalade met rode biet, peer en hüttenkäse.) Daarom heb ik voor rijst gekozen, hoewel couscous ook in mij op was gekomen. In plaats van rijst kun je dus zelf wel quinoa of couscous gebruiken als je dat lekkerder lijkt.
Vervolgens maakte ik een eerste versie van deze salade, waarbij ik een soort van dressing/ saus had gemaakt van hüttenkäse en mierikswortel. Daarna bekeek ik dat recept van die vorige salade en toen kwam ik er pas achter dat ik al eerder hüttenkäse had gebruikt. Lekker origineel weer. (En dat terwijl ik bijna nooit hüttenkäse in huis heb. Toevallig.) Vandaar dat ik de mierikswortel voor dit recept maar met kwark heb gemengd. In plaats van kwark kun je echter prima kiezen voor hüttenkäse of zoiets als Griekse yoghurt, indien je dat lekkerder vindt of al in huis hebt.
Andere ingrediënten in de rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel
Voor de rest is de rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel gebaseerd op bewezen smaakcombinaties. Rode biet met appel, rode biet met mierikswortel en rode biet met makreel zijn redelijk standaard smaakcombinaties. Maar ook de combinaties van kappertjes met vis, appel met makreel en mierikswortel met makreel zijn niet bepaald uniek. Ach ja, iets hoeft niet per se out-of-the-box te zijn om goed te smaken!
Recept rijstsalade met makreel, rode biet en mierikswortel
Prep Tijd | 15 minuten |
Porties |
persoon
|
- 75 gram zilvervliesrijst of andere rijst naar keuze
- 225 gram rode biet
- 50 gram rucola
- 0,5 rode ui in dunne halve ringen
- 100 gram gerookte makreel of gebakken makreel
- 1 el kappertjes
- 2 el bladpeterselie of dille of bieslook
- 1 el mierikswortel of minder/ meer naar smaak
- 2 el magere kwark
- 0,5 tl dijon mosterd of minder/ meer naar smaak
- 1 tl witte wijnazijn
- 0,5 teentje knoflook fijngehakt
- 1 tl olijfolie
- peper en zout naar smaak
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Mierikswortel-dressing
|
|
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de rode biet in dunne plakjes of blokjes, de appel in dunne plakjes of blokjes en de rode ui in dunne halve ringen. Haal het velletje van de gerookte makreel indien deze er nog op zit en controleer de vis op graatjes. Breek de makreel vervolgens in kleinere stukjes.
- Meng de mierikswortel, de magere kwark, de witte wijnazijn en de dijon mosterd door elkaar. Voeg eventueel de mierikswortel en de dijon mosterd in delen toe totdat je de gewenste scherpte hebt bereikt. Hak de knoflook fijn (of rasp deze) en voeg deze samen met de olijfolie toe aan de dressing. Meng alles nogmaals goed door elkaar en breng de dressing verder op smaak met witte of zwarte peper en eventueel wat zeezout.
- Meng alle hoofdingrediënten, dus inclusief de bladpeterselie, rucola en kappertjes, door elkaar en voeg de dressing toe. Voeg eventueel eerst de helft van de dressing toe; misschien heb je er al genoeg aan. Het ligt er een beetje aan hoeveel je lekker vindt. Ik moet bekennen dat ik twee keer de aangegeven hoeveelheid dressing heb gemaakt en dat deze allemaal is opgegaan.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!
superlekker, Bas! En ook dit keer prachtige foto’s…
Bedankt Wim! 😀