Ga direct naar het onderstaande recept
Over de Siciliaanse caponata met aubergine
Caponata is een Siciliaans groentegerecht. Het bevat dan ook ingrediënten die typerend zijn voor de regio. Denk hierbij aan aubergine, tomaten, olijven en kappertjes. Caponata wordt traditioneel op kamertemperatuur gegeten en is eigenlijk een voorgerecht (antipasto). Je kunt het echter ook prima als onderdeel van de avondmaaltijd eten. Serveer het bijvoorbeeld met een stukje gegrild vlees of vis en couscous!
Net zoals voor veel andere ‘traditionele’ gerechten geldt, geldt ook voor caponata dat er zeer veel verschillende manieren van bereiden zijn. Vooral de ingrediënten die men gebruikt kunnen uiteenlopen. Aubergine is in ieder geval een vast onderdeel van een caponata. Daarnaast zijn azijn, bleekselderij en de eerder genoemde tomaten, olijven, kappertjes redelijk vaststaande ingrediënten. In principe heb je met die ingrediënten al de basis voor een traditionele caponata.
Ik heb ervoor gekozen om mijn versie vrij traditioneel te houden. Naast de bovengenoemde ingrediënten heb ik o.a. pijnboompitten, basilicum, rode paprika en rozijnen toegevoegd aan de caponata. Er zijn echter ook recepten te vinden waarbij chocolade wordt toegevoegd, waarbij de basilicum vervangen wordt door munt of waarbij de pijnboompitten vervangen worden door amandelen. Ook kun je een Spaans pepertje toevoegen. Het is maar net wat je lekker vindt!
Misschien is één van deze aanpassingen iets voor jou?
- Bak een beetje gedroogde tijm met de aubergine mee;
- Rooster de aubergine in de oven in plaats van de aubergine te bakken;
- Voeg een halve rode peper per aubergine toe;
- Vervang de paprika door courgette;
- Vervang de pijnboompitten door amandelen;
- Vervang de basilicum door munt;
- Vervang 1/3e deel van de rode wijnazijn door balsamicoazijn;
- Vervang de rode wijnazijn door witte wijnazijn;
- Voeg tegelijkertijd met de kappertjes en olijven wat cacaopoeder toe;
- Voeg tegelijkertijd met de kappertjes en olijven wat kaneelpoeder toe.
Caponata met aubergine recept
Prep Tijd | 10 minuten |
Kook Tijd | 20 minuten |
Passieve Tijd | 1,5 uur |
Porties |
personen
|
- 1 aubergine in blokjes van 2cm
- 1,25 stengel bleekselderij in plakjes
- 0,5 rode paprika in blokjes
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 tomaten ontpit en grof gesneden
- 0,5 el tomatenpuree
- 1,5 el kappertjes
- 12 groene olijven
- 1,5 el pijnboompitten
- 2 el rozijnen
- 2,5 el rode wijnazijn (of naar smaak)
- 30 ml water
- 0,5 el suiker
- zout en peper (naar smaak)
- 1 handje verse basilicum
- 3 el olijfolie extra vierge
Ingrediënten
|
|
- Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Leg de blokjes in een brede vergiet of naast elkaar op keukenpapier en bestrooi rijkelijk met zout. Laat de blokjes een half uurtje liggen. Dep de blokjes vervolgens goed droog met keukenpapier. Door de aubergine eerst te bestrooien met zout zorg je ervoor dat het vocht uit de aubergine getrokken wordt, dat de aubergine iets minder bitter wordt en dat de aubergine minder olie opneemt tijdens het bakken.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en leg ze apart. Verhit een laagje olijfolie in de pan en bak de aubergine op hoog vuur bruin en gaar. Haal de aubergine uit de pan en leg de blokjes op een keukenpapiertje.
- Bak de ui, bleekselderij, paprika en knoflook drie minuten op matig vuur in de overgebleven olijfolie (voeg indien nodig nog wat olie toe). Voeg de tomatenpuree toe en bak de tomatenpuree een minuutje of twee mee. Voeg dan de gesneden tomaten en het water toe. Laat alles op matig vuur zachtjes pruttelen totdat het grootste gedeelte van het vocht verdampt is.
- Voeg in delen de azijn en de suiker toe totdat je de gewenste smaakbalans hebt bereikt. Voeg vervolgens de rozijnen, kappertjes en olijven toe en bak ze ongeveer drie minuten mee.
- Voeg daarna de aubergine weer toe, evenals de helft van de pijnboompitten. Schep alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Garneer tot slot met de overgebleven pijnboompitten en de basilicum. Laat de caponata afkoelen tot kamertemperatuur en serveer met een versgebakken ciabatta.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!