Heb je zin in een voedzame salade die eenvoudig te maken is én snel klaar is? En vind je zowel broccoli en sperziebonen als pinda’s lekker? Dan is dit recept voor een sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing waarschijnlijk iets voor jou. Deze maaltijdsalade:
- Bevat een pindadressing gemaakt van o.a. rode currypasta, pindakaas en limoensap
- Zou in 15 à 20 minuten op tafel kunnen staan
- Is glutenvrij
- Is vegetarisch als je de vissaus in de dressing weglaat
- Zou ook lekker zijn met bijvoorbeeld kip, rundvlees of een gekookt ei er doorheen
- Zou geserveerd kunnen worden met noedels of rijst, indien gewenst
- Kan met amandelboter of cashewboter i.p.v. pindakaas worden gemaakt voor diegenen met een pinda-allergie
Ga direct naar het onderstaande recept
Over de sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing
Mijn voorliefde voor pindakaas, die steek in niet onder stoelen of banken. Sowieso dat er doordeweeks tijdens de lunch altijd één snee brood (of cracker) met pindakaas belegd wordt. Daarnaast gaat er met regelmaat een schep pindakaas door mijn havermoutontbijt of anders wel ’s avonds door de kwark.
Het is dan ook niet zo vreemd dat er al meerdere recepten op deze blog staan waar pindakaas in voorkomt. Dit havermout bananenbrood met pindakaas bijvoorbeeld, of deze gehaktballetjes met pindasaus. Een soortgelijke saus komt ook terug in mijn recepten voor vegetarische tempeh saté, kipsaté en Gado Gado.
En nu kan dus deze sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing aan het lijstje toegevoegd worden. Want hoewel ik het dit keer een dressing genoemd heb, is het eigenlijk gewoon variant op een pindasaus die je niet op hoeft te warmen. Dat scheelt je weer wat tijd én een pannetje om af te wassen.
Thaise pindadressing met o.a. rode currypasta, pindakaas en limoensap
Aan de meeste van de eerdergenoemde pindasauzen heb ik sambal en sojasaus of ketjap manis toegevoegd. Die hebben dan ook meer een Indonesisch karakter. De dressing voor deze maaltijdsalade met sperziebonen en broccoli heeft juist een Thais tintje. Dat komt vooral door het gebruik van rode currypasta, maar ook door de limoensap en rijstazijn. De dressing is dan ook een beetje fris van smaak en slechts een klein beetje pittig.
Heb je juist zin in een pikante dressing? Voeg dan gewoon een theelepel sriracha of een andere pikante saus toe. (De pittigheid is overigens ook afhankelijk van de rode currypasta die je gebruikt.)
In plaats van de sojasaus die vaak wordt toegevoegd aan dergelijke sauzen, geeft Thaise vissaus deze pindadressing een zoute toets. Als je een vegetarische sperziebonensalade met broccoli wilt maken, dan kun je de vissaus overigens prima weglaten. In dat geval kun je er wel voor kiezen om deze te vervangen door een soortgelijke hoeveelheid sojasaus, (glutenvrije) tamari of kokos aminos.
Eventuele extra groenten voor de sperziebonensalade met broccoli
Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik ook nog babymais toegevoegd aan de sperziebonensalade met broccoli. Ik had namelijk nog steeds een beetje babymais over van die keer dat ik Indonesische Cap Cai maakte. De babymais voegt wel iets zoets toe aan de maaltijdsalade en het smaakt er prima bij, maar het is geen wezenlijk onderdeel van de salade. Je hoeft deze dus niet per se toe te voegen. Als je wel een extra smaak aan de salade toe wilt voegen, en geen babymais in huis hebt, dan zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden.
Je zou bijvoorbeeld een in reepjes gesneden rode of gele paprika door deze sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing kunnen doen. Een andere mogelijkheid is een julienne gesneden wortel. Geblancheerde doperwtjes zijn ook prima. Een in fijne ringen gesneden sjalotje is tevens een optie (al dan niet in plaats van de bosui). Tot slot zou een in plakjes gesneden komkommer de salade een fris accent geven dat er goed bij past.
Eventuele extra eiwitten voor de salade met sperziebonen, broccoli en pindadressing
De salade zit tjokvol groenten, maar bevat weinig proteïne. Als je dat een probleempje vindt, dan kun je er natuurlijk nog een eiwitbron aan toevoegen. Ik kan mij voorstellen dat zoiets als kip (gerookt, gegrild of gebakken) er goed bij smaakt. Datzelfde geldt voor gebakken biefstukpuntjes of rundvleesreepjes. Eiwitrijke plantaardige opties zijn tofu, tempeh en sojabonen. Een andere vegetarische optie die niet verkeerd zou zijn, is een gekookt of gepocheerd eitje.
De maaltijdsalade smaakt ook lekker met noedels of rijst
Als je juist wat koolhydraten aan de salade met sperziebonen en broccoli wilt toevoegen, dan kan dat natuurlijk ook. Ik heb zelf gekozen voor iets meer dan 30 gram rijstnoedels per persoon (de helft van een normale hoeveelheid). Andere noedels, zoals eiernoedels of soba noedels, kunnen natuurlijk ook. Het contrast dat de witte rijstnoedels vormden met de rest van de ingrediënten leek mij echter mooier op de foto’s. Uiteraard is gekookte zilvervliesrijst of basmatirijst, in plaats van noedels, ook een optie.
Recept sperziebonensalade met broccoli en Thaise pindadressing
Prep Tijd | 15 minuten |
Kook Tijd | 5 minuten |
Porties |
personen
|
- 350 gram broccoli in roosjes gesneden
- 350 gram sperziebonen gedopt gewogen
- 80 gram babymais in plakjes gesneden
- 2 stengels bosui in schuine ringen gesneden
- 4 el pindakaas bij voorkeur 100% pindakaas
- 1,5 el rode currypasta
- 1 el limoensap
- 1 el rijstazijn
- 0,5 el vissaus
- zwarte peper naar smaak
- 75 ml water of meer/ minder indien gewenst
- 0,5 tl Sriracha of andere pikante saus (optioneel)
- 0,25 tl knoflookpuree of geraspte knoflook (optioneel)
- 0,5 tl gemberpuree of geraspte gember (optioneel)
- 60 gram rijstnoedels of andere noedels/ rijst naar keuze
- 1 rawit pepertje of Spaanse peper, fijngehakt
- 0,5 limoen in partjes
- 10 gram pinda's grof gehakt
- 0,5 tl Sriracha
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
Thaise pindadressing
Voor erbij/ erover (optioneel)
|
|
- Breng twee pannen met water aan de kook. Indien je er noedels of rijst bij wilt serveren, breng dan nog een derde pan met water aan de kook. Dop de sperzieboontjes en snijd de kleinere sperziebonen door de helft. Snijd grotere boontjes in drieën. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Bewaar de stronk eventueel voor een smoothie of een ander gerecht. Snijd twee kleinere bosuitjes (of één dikke) in schuine ringetjes. Snijd de babymais, indien je deze gebruikt, in dunne plakjes.
- Meng alle ingrediënten voor de pindadressing door elkaar. Voeg eventueel eerst de helft van de rode currypasta, de limoensap, de azijn en de vissaus toe aan de pindakaas zodat je kunt bepalen of je de andere helft van deze ingrediënten er ook allemaal bij wilt doen (of dat je minder of zelfs meer van iets toevoegt). Aan deze basis pindadressing kun je eventueel nog knoflookpuree, gemberpuree en/ of een pikante saus zoals Sriracha toevoegen. Ik heb de Sriracha zelf achterwege gelaten (en een fijngehakt rawit pepertje door de salade gedaan voor wat pittigheid).
- Verdun de pindadressing met warm water uit de kraan totdat deze de gewenste dikte heeft. Streef naar een ietwat dunne pindasaus. Breng de pindadressing vervolgens verder op smaak met (flink wat) zwarte peper uit de molen. Aangezien kant-en-klare currypasta vaak best wat zout bevat, en vissaus ook veel zout bevat, voeg ik er zelf geen zout aan toe.
- Voeg ondertussen de sperziebonen toe aan de ene pan met kokend water en de broccoliroosjes aan de andere pan. Kook de broccoliroosjes in ongeveer 30 seconden tot 1,5 minuut beetgaar. Dompel de broccoli vervolgens onder in een bak met ijswater of spoel ze goed koud onder de kraan. Kook de sperziebonen totdat ze beetgaar zijn, 4 à 5 minuten, en voeg ook deze toe aan een bak met ijswater of spoel ze koud onder de kraan. Bereid eventuele noedels of rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Laat de sperziebonen en broccoliroosjes goed uitlekken en doe ze in een serveerschaal. Strooi de babymais en het merendeel van de bosui erover. Schenk ongeveer de helft van de pindadressing erbij. Meng alles goed door elkaar. Strooi er optioneel wat grof gehakte pinda's overheen. Houd je van een beetje pittig eten? Dan kun je er ook een fijngehakt rawit pepertje of Spaans pepertje, overheen strooien. Serveer de sperziebonensalade eventueel met wat partjes limoen voor de liefhebber, de noedels/ rijst als je deze hebt bereid en de rest van de pindadressing.
Heb je het recept gemaakt?
Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!
Gratis de nieuwste recepten ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!