Zelfgemaakte kipschnitzel met gorgonzolasaus en aardappelen en spruitjes uit de oven
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
8minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
1persoon 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
8minuten 30minuten
Ingrediënten
Nodig voor de zelfgemaakte schnitzel
Nodig voor de spruitjes
Nodig voor de aardappelen
Nodig voor de gorgonzolasaus
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op tweehonderd graden.
  2. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes, schijfjes of partjes (ik koos voor partjes aangezien ik die er leuker uit vindt zien). Doe doe aardappelen in een bakje, bestrooi de aardappelen met zout en peper en voeg ongeveer twee eetlepels goede olijfolie toe. Je kunt naar wens specerijen en kruiden zoals paprikapoeder en Italiaanse kruiden toevoegen. Hussel door elkaar, verspreid op een bakplaat en plaats in de voorverwarmde oven.
  3. In totaal gaan de aardappelen dertig minuten in de oven. Zet echter eerst een timer op tien minuten. Als de timer afgaat, dan dien je de spruitjes in de oven te plaatsen en een nieuwe timer te zetten op twintig minuten. De spruitjes hebben namelijk twintig minuten nodig.
  4. Maak de spruitjes schoon (halveer grote spruitjes) en doe ze in een ovenschaaltje. Snijd de peer in ongeveer evengrote stukjes als de spruitjes en voeg toe aan het ovenschaaltje. Snijd de halve rode ui in halve ringen en voeg deze ook toe. Bestrooi met zout en peper en voeg ongeveer twee eetlepels olijfolie toe. Ik had er ook een klein theelepeltje chilipoeder aan toegevoegd.
  5. Doe de kipfilet tussen twee bakpapiertjes of een twee stukken van een rol vershoudfolie. Sla met een pan op de kipfilet totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Ik had zelf bewust gekozen voor een íets dikkere schnitzel dan gebruikelijk (een kleine centimeter dik). Snijd wat stukjes eraf totdat je een mooi gevormde schnitzel van zo’n 130 gram overhoudt. De afsnijdsels kun je een andere keer gebruiken om te wokken.
  6. Zet drie bakjes klaar. In het eerste bakje gaat een eetlepel bloem, in het tweede bakje een ei en in het derde bakje paneermeel. Doe een klein beetje water bij het ei en klop het ei los met een vork. Voeg zout en peper toe aan het ei en eventueel wat kruiden naar smaak. Ik had er een theelepel chilipoeder en een eetlepel Italiaanse kruiden aan toegevoegd.
  7. Nu ga je de kipschnitzel paneren. Haal de kipfilet eerst door de bloem en zorg ervoor dat allebei de kanten bedekt zijn met een laagje bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Haal de kipfilet vervolgens door het ei en zorg ervoor dat alles bedekt is met een laagje ei. Klop het overtollige ei eraf. Je kunt er voor kiezen om de kipfilet nu al door het paneermeel te halen. Ik had de kipfilet echter dubbel gepaneerd voor een extra krokant laagje. Haal daarvoor de kipfilet nog een keer door de bloem en nog een keer door het ei vóórdat je de kipfilet door het paneermeel haalt.
  8. Zet een pan op het vuur voor de gepaneerde kipschnitzel. Afhankelijk van het aantal minuten dat op de timer staat kun je beginnen met het bakken van de schnitzel. Je dient deze vier minuten per kant in bakboter te bakken. Bak beide kanten eerst op hoog vuur bruin, zet het vuur daarna laag.
  9. Zet ondertussen een pan op voor de gorgonzolasaus en doe er een blokje roomboter in. Verwarm de boter op laag vuur totdat je een notig aroma ruikt en de boter een beetje bruin is geworden. Voeg dan de witte wijn, (light) kookroom en gorgonzola toe. Verwarm op middelmatig vuur en roer regelmatig met een garde in het pannetje. Indien de saus te dun is kun je maizena toevoegen. Te dik? Voeg dan water toe. Maak af met zout en peper.
Notities

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles voor te bereiden voordat je de aardappelen in de oven doet. Dezelfde oventijden gelden nog steeds, maar het bereiden van het gerecht is dan geen race tegen de klok 🙂

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!